„Европа ће имати великих проблема са гасом!“

„Evropa će imati velikih problema sa gasom!“

8 avgusta 2017

Nove sankcije koje su SAD uvele Rusiji mogu da povećaju neodređenost na gasnom tržištu Evrope, smatra međunarodna rejting i istraživačka agencija „Standard end Purs“.

Kako se navodi u analitičkom tekstu „SP Global rejtings“, te sankcije mogu da utiču na planove za izgradnju novih gasovoda, a u najgorem slučaju to može da dovede do prekida rada na tim projektima. Kao posledica to će dovesti do rasta cena gasa za Evropu.

Osim toga, prema podacima SP, sankcije mogu dovesti do prekida u isporukama goriva iz Rusije.

Čak i ako zbog sankcija „Gasprom“ bude morao samostalno da finansira izgradnju novih gasovoda, sa finansijske tačke gledišta njegovoj kreditnoj sposobnosti neće biti naneta šteta, smatraju analitičari.

Agencija naglašava da će za SAD izvoz gasa u Evropu biti profitabilan ako cene porastu za 30 odsto.

Podsetimo, predsednik SAD Donald Tramp potpisao je nacrt zakona koji je usvojio Kongres, a koji podrazumeva nove sankcije Rusiji, Iranu i Severnoj Koreji.

Istovremeno je pres-služba Bele kuće objavila dve izjave u kojima predsednik kritikuje dokument i objašnjava zašto ga je ipak potpisao.

Sa druge strane, Evropu zabrinjava činjenica što je zakonom omogućeno kažnjavanje evropskih kompanija ukoliko učestvuju u zajedničkim energetskim projektima sa Rusijom, konkretno u realizaciji projekta „Severni tok 2“.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *