ЕВРОПА ЋУТИ И ГЛЕДА: Ђукановић најавио украјински сценарио против Српске православне цркве у Црној Гори

EVROPA ĆUTI I GLEDA: Đukanović najavio ukrajinski scenario protiv Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori

23 decembra 2018

GOSTUJUĆI na državnoj televeiziji (RTCG), kod svog, sa razlogom, omiljenog novinara koji, veličajući lik i delo šefa režima nikad ne propusti priliku da dobro uvredi i Srbe u Crnoj Gori, Milo Đukanović se, podstaknut i neometan od svog domaćina, prikazao u „svoj svojoj veličini“.

I šta drugo očekivati od pomenutog dvojca, osim bestidne pljuvačine po svemu što je srpsko, i veličanja dostignuća bezakone, urušene i osiromašene Crne Gore.Najavljujući obračun „države“ sa SPC, poput većine njegovih saradnika i pristalica znatno zainteresovaniji za imovinu crkve nego za crkveni život, predsednik Đukanović je – ocenio je portal IN4S – po ko zna koji put ocenio da se Srpska pravoslavna crkva brutalno meša u politički život Crne Gore.

I naveo ove Đukanovićeve reči: “Prisustvujemo uvredljivim stavovima i izajavama, koji su uvredljivi po Crnu Goru, crnogorski narod i autokefalnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu. To vidim kao sastavni dio uloge koju SPC igra prema Crnoj Gori, a ta uloga je izrazito destruktivna”.

Posle crkve, na red je došla – naglašava IN4S – i država Srbija, i srpski intelektualci, kao omiljene teme pomenutog „veselog“ tandema.

“Određeni krugovi u Srbiji, nosioci vlasti, medijski i SPC su se veoma trudili da zaoštre svoj odnos prema Crnoj Gori”, rekao je Đukanović, zaboravljajući pri tom sramnu ulogu Crne Gore, koja je u posljednje vrijeme više puta zabola „nož u leđa“ toj istoj „problematičnoj“ Srbiji, podržavajući Kosovo* u naporima da uđe u Unesko i Interpol.

Očigledno, borba šefa režima i njegovih poltrona za Srbima, SPC i zakonima vlastite države se zahuktava. Ne bi trebalo sumnjati da ćemo, samo ako to bude u njihovoj moći, prisustvovati novim besramnim epizodama Đukanovićeve samovolje i neutoljive žeđi za bogaćenjem. A sledeća žrtva njegovih mračnih planova, po svemu sudeći je – SPC u Crnoj Gori.

Đukanović je najavio – objavila je ruska novinska agencija RIA Novosti – da će „rukovodstvo Crne Gore“ raditi na „nezavisnosti crnogorske crkve od Srpske pravoslavne crkve“.

Ukazala je da je Đukanović naglasio: „Naravno, država mora pomagati Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi. Više puta sam govorio da je za mene nesporna činjenica istorijska autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve. Okolnosti pod kojima je bila ukinuta poništili smo referendumom od 21. maja 2006-te“.

Isti špil je – prema ruskoj agenciji – dodatno otvorio ovako:

„Smatram da je neophodno da u interesu budućnosti Crne Gore i njene stabilnosti – kojoj crkva može značajno doprinositi – nastavimo rad na sistematičnom, fundamentalnom i demokratski utemeljenom obnavljanju autokefalnosti Crnogorske pravoslavne crkve. Mislim da država nosi odgovornost za to i da je dužna, u svakom slučaju, da pomogne u ostvarivanju tog cilja“.

Ovo je otvorena najava udara na Mitropoliju crnogorsko-primorsku, Budimljansko-nikšićku i Hercegovačko-zahumsku eparhiju SPC.

Lako je pretpostaviti da će Đukanović i njegov režim – ako već nisu – zatražiti od carigradskog patrijarha Vartolomeja da pseudocrkvi raspopa Miraša Dedejića da autokefalnost. Po ukrajinskom scenariju.

A Amerikanci će ovom naumu dati svaku moguću podršku.

Ako već nisu…

KOMENTARI6 komentara

 1. Velika Metla says:

  Ta ista "evropa"potstiče rastakanje i usitnjavanje pravoslavlja,pa shodno tome kad joj Milo-fleka ide na ruku zašto bi bilo šta i progovarala?

 2. deda mraz says:

  Sljam komunisticki

  • Gigamoravac says:

   On jos ne shvata da se vreme(politicko) jako brzo i sve brze menja. Njegovi zastitnici su sve slabiji. Narod se u celoj Evropi budi. Kako ces posle crni milooo.

   • Posmatrac says:

    On ce kod brace mu profitera u srbijici I republici srbskoj.

 3. Budi Bog s nama says:

  Ideja je dobra ali nije originalna, upravo je na ovakve raskole i upozoravao Ruski Patrijarh šašavog Vratolomu iz Carigrada. Jer kada separatisti vide da se tako nešto može odmah prihvataju i sami da to učine. Milogorci ni u jednom svom segmentu ne žele da imaju uticaj od Srbije, isto kao ni ukrajina od Rusije. Milo će ostaviti u amanet svom narodu autokefalnu crkvu? Koja korist? On ne shvata da tako umanjuje vrednost pravoslavne crkve, jer ta crkva pripada Hristu, ne Srbima, ne Rusima, niti nekom drugom. A sada će vala da bude samo Milova, đe će car Milo da ostavi na oltar po koji evro kada dođe na neđelju. Ali prethodno će morati od čuvenog Vartolomeja da traži autokefalnost, a ovaj je već uneredio svoju mantiju Soroševim investicijama, oće li Milo imati dovoljno da otkupi svoju crkvu? E, vala nek mu je sam Bog u pomoći, samo da i on ne podigne takse na robu iz Srbije pa da im zaječarsko pivo bude 5 konvertibilnih eura.

 4. Blagota says:

  Ima lažna crkva SPC da kmeči.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *