ЕВРОПА ДАЛА ЗЕЛЕНО СВЕТЛО: Укидају се визе грађанима Косова

EVROPA DALA ZELENO SVETLO: Ukidaju se vize građanima Kosova

6 oktobra 2018

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid Mekalister podržao je ukidanje viza za građane Kosova.

Mekalister je naveo da su u vezi s tim, prištinske vlasti ispunile sve kriterijume.

„Kosovske institucije su naporno radile da ispune sve kriterijume i sada je došlo vreme da se to dogodi. Postoje neka premišljanja u zemljama članicama EU, uključujući Francusku i moju rodnu Nemačku, ali sam svestan da su očekivanja na Kosovu visoka“, kazao je Mekalister u Prištini posle susreta sa premijerom Kosova Ramušom Haradinajem.Mekalister je tokom razgovora pozvao kosovske vlasti da nastave reforme, posebno u sferi borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i u oblastima bezbednosti i migracija.

„Pozivamo vas da držite tempo i nastavite sa napornim poslom koji obavljate. Vreme je da pokažete svoje napore u zemljama članicama koje imaju neke brige po tom pitanju. Mislim da ćemo moći da prokrčimo put za viznu liberalizaciju za Kosovo“, kazao je Mekalister.

On je kazao da kao i velika većina članova Evropskog parlamenta, podržava proširenje Evropske unije na „svih šest država Zapadnog Balkana“, koje kako je ocenio, imaju evropsku perspektivu.

„Mislim da je strategija za Zapadni Balkan koju je komesar (Johanes Han) predstavio prošle godine, izuzetna. To su osnove, i na tome radimo“, kazao je predsedavajući Komiteta za spoljne poslove i izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.

On je dodao da je sa Haradinajem razgovarao o dešavanjima na Kosovu ali i o dijalogu Beograda i Prištine.

„Kosovo se suočava sa mnogim izazovima i bilo je zanimljivo čuti kako premijer gleda na te stvari. Sa jedne strane, razgovarali smo o onome što se dešava u domaćoj politici, u ovoj državi, na čemu vlada radi, a sa druge strane smo razmenili stavove kako će se dijalog Srbije i Kosova nastaviti“, kazao je Mekalister.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da je sa Mekalisterom razgovarao o „domaćem zadatku“ za Kosovo kao i o evropskoj perspektivi.

KOMENTARI4 komentara

 1. milorad says:

  EXTRA SAT ĆE ŠIPTARI DA ZPAKELE KOD NEMACA PA NEKA NJIMA PRAVE REPUBLJIK.

 2. petrovgrad says:

  Posle ovoga sledi Drumovi će poželet Šiptara, a Šiptara nigde biti neće. Ovom konkretnom merom smaniće se broj Šiptara u roku od godinu dana za 50-80 hiqada. Ovakva konkretna odluka ide na ruku Srbima.

 3. Deda Micko says:

  Nece dati Vucko da odu, u tom slucaju ne bi mogao da nastavlja svoje razgovore i dogovore.

 4. Osvajac Wimbledona says:

  Bravo englezici, za ovo moram da vas pohvalim, a shiptariji da porucim- cipca none i zbogom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *