ЕВРОПА НА KОЛЕНИМА, СПРЕМА ДОKУМЕНТ KОЈИМ ПРИЗНАЈЕ ПОРАЗ!?

EVROPA NA KOLENIMA, SPREMA DOKUMENT KOJIM PRIZNAJE PORAZ!?

5 jula 2022

Kalinjingrad, ruska enklava između Litvanije i Poljske, uskoro bi kako se čini mogla da bude izuzeta od dela sankcija koje je Evropska unija nametnula na izvoz određene robe, nakon što je u četvrtak nemački kancelar Olaf Šolc urgirao na Vilnjus i Brisel da ukinu restrikcije na teretni transport od Rusije do enklave, navodeći da evropske sankcije protiv Moskve ne treba tamo da se primenjuju.Kako saznaje “Špigl”, Evropska komisija priprema dokument sa pojašnjenjima primene tih sankcija u kojem stoji da će Moskvi biti dozvoljene tranzitne rute za sve proizvode ali u ograničenim količinama, onima koje su uporedive sa isporukama iz vremena pre ruske agresije na Ukrajinu.

Litvanske vlasti su 18. juna objavile da na snagu stupa zabrana prevoza robe obuhvaćene sankcijama EU preko teritorije te države ka Kaljiningradu, koji nazivaju „Ahilova peta NATO-a“ i koji je postao užarena tačka u sukobu Rusije i Zapada. Na listi sankcija EU nalaze se ugalj, metali, građevinski materijal i napredna tehnologija.

To je izazvalo bes Rusije.

Pretnje odmazdom

Kako su litvanski carinici počeli da zaustavljaju teretne vozove radi provere, Moskva je zapretila “praktičnom” akcijom odmazde ako EU ne deblokira metale zaglavljene u tranzitu i pozvalo otpravnika poslova Litvanije Virginiju Umbrasene.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao da je litvanska zabrana “bez presedana” i “nezakonita”. Nakon toga se oglasio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku Žozep Borelj, koji je odbacio navode Moskve da Litvanija primjenjuje nacionalne sankcije, ukazujući da su u pitanju sankcije EU, dok je litvanska premijerka Ingrida Šimonite istakla da zabrana tranzita nije usmerena na blokadu regiona, već je protiv robe koja potpada pod evropske sankcije.

Kako je predsednik Litvanije Gitanas Nauseda objavio da Vilnjus neće praviti ustupke po pitanju tranzita sankcionisane robe u Kalinjingrad, a vlasti u konsultaciji sa Evropskom komisijom usaglasile osnovne principe i smernice za tranzit, zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev zapretio je protivmerama koje mogu da Litvaniji „preseku dovod kiseonika“.

Sankcije podelile EU

Sankcije nisu izazvale samo bes Rusije i dodatne tenzije na relaciji Moskva-Brisel, došlo je i do podele unutar same EU oko toga koji je pravi način pristupa Moskvi, prenosi “Jutarnji list”.

Litvanija je, naime, primenom sankcija onemogućila isporuke železnicom i putevima (vazdušne i morske rute su ostale van domašaja sankcija), a u očima Rusije, to je bila blokada Kalinjingrada i na državnoj televiziji su se zbog toga čuli pozivi da se situacija razreši vojnom invazijom.

Jedan penzionisani ruski general pozvao je predsednika Vladimira Putina da nakon blokade tranzita pošalje nuklearno oružje u Kalinjingrad. Litvanski ministar odbrane Arvidas Anušauskas u aprilu je ukazao da Rusija već ima nuklearno oružje u baltičkom regionu i da je ono raspoređeno u Kalinjingradu još pre početka ruske invazije.

A onda se umešao Šolc…

Kako su višenedeljne tenzije došle do vrhunca, umešao se Olaf Šolc i omogućio Putinu veliku diplomatsku pobedu. Govoreći na konferenciji za novinare na samitu NATO u Madridu, nemački kancelar je rekao da je to “pitanje za EU da uspostavi nephodan okvir i pravila” za transport tereta iz Rusije u njenu enklavu.

– I, naravno, ona moraju uvek da se postave u svetlu činjenice da se ovde radi o saobraćaju između dva dela Rusije – dodao je Šolc, sugerišući da sankcije EU na rusku robu ne treba da se primenjuju, jer ta roba ne ulazi u blok kao uvoz već samo prolazi u tranzitu.

Kako piše “Politiko”, evropski zvaničnici su započeli pregovore sa Litvanijom da izuzmu teretni saobraćaj između Rusije i Kalinjingrada od sankcija.

– Verujem da sve umešane strane trenutno čine velike napore da uspostave ovde dinamiku deeskalacije – istakao je Šolc.

„Pojašnjenja u skladu sa pozicijama Berlina“

Dok Evropska komisija sada priprema dokument sa “pojašnjenima” primene sankcija, “Špigl” piše da je način na koji je EK sročila ta pojašnjenja umnogome u skladu sa pozicijama nemačke vlade koja je kritikovala način na koji Litvanija primjenjuje sankcije na Kalinjingrad.

– Nije Litvanija (ta koja je) promenila svoj stav – rekli su “Špiglu” izvori bliski litvanskoj vladi, ne skrivajući nezadovoljstvo potezima Berlina.

Jedan litvanski zvaničnik upoznat sa pregovorima rekao je da “Nemci još od 18. juna vrše pritisak na EK ne bi li osigurali da se sankcije ne primenjuju na Kalinjingrad”.

Objašnjenje Šolcove suzdržanosti je, kako navodi „Špigl“, u tome što je nemačka vlada svesna da bi Moskva mogla da upotrebi silu da obezbedi kopneni koridor preko Litvanije ukoliko se blokada ne ukine, a u Litvaniji su takođe stacionirani nemački vojnici koji bi mogli da budu uključeni u mogući sukob. Šolc je svakako hteo da se izbegnu „nepotrebne provokacije Rusije“, pa je ponavljao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da NATO ne postane strana u ratu između Rusije i Ukrajine.

Prema Šolcovom tumačenju, pravila za tranzit robe moraju da uzmu u obzir da se tu radi o isporukama između dva dela Rusije, a ne izvozu u EU, iako u zvaničnom smislu Rusija mora robu najpre da uveze u EU, odnosno Litvaniju, pa se onda ona opet izvozi u Rusiju.

Iako je EK najpre rekla da Litvanija postupa u skladu sa režimom sankcija, nakon vruće rasprave sada očigledno priprema drugačiju interpretaciju primene sankcija.„Rusija uspela da zastraši EK“

U Viljnusu to smatraju porazom. Štaviše, politikolog Dovile Jakniunaite ocenio je da je Rusija uspela da zastraši EK.

– Ovde se više ne radi o nekoliko železničkih vagona. Izgleda da se sada Rusiji pretnje isplate – rekao je on, predviđajući da će Moskva i ubuduće da iskoristi svaku priliku da podeli Evropljane.

U međuvremenu, litvanijske železnice su zbog sukoba sa Moskvom procenile da su do sada izgubile 150 miliona evra, a oko 2.000 od 9.000 radnika će biti otpušteno.

“Litvanijski incident” nije, međutim, prvi put da se Nemačka našla na meti kritika zbog Ukrajine.

Kritike na račun Šolca

Dok je Rusija u januaru tek gomilala svoje trupe na granici s Ukrajinom, nemačka vlada odbila je da podrži Kijev oružjem i blokirala druge NATO zemlje da šalju njeno oružje. Ipak, uoči invazije Nemačka je obustavila projekat Severni tok 2 zbog kriznih okolnosti, a nakon pokretanja ruske „specijalne vojne operacije“ konačno je poslala Kijevu antitenkovsko oružje i PVO sisteme “stinger” te odblokirala druge zemlje EU što se tiče slanja njhiove opreme.

“Ruska invazija na Ukrajinu bila je tačka prekretnica”, kako je tada rekao Šolc, u saopštenju od 26. februara.

Šolcu, koji je sredinom juna prvi put posetio Kijev od invazije, se zbog niza pogrešnih koraka i nedoslednih poruka vezanih za rusku politiku i rat u Ukrajini prebacuje urušavanje nemačkog autoriteta u vreme dok su se šefovi država i vlada EU borili da postignu sporazum o embargu na rusku naftu i da pobede tvrdoglavo protivljenje Mađarske. On takođe nije imao ključnu ulogu u pravljenju kompromisa sa Mađarskom koji je dalje otvorio put usvajanju embarga i šestog paketa sankcija.

– Šolc je pravi problem – rekao je tada neimenovani EU diplomata.

(Blic)

KOMENTARI17 komentara

 1. milos says:

  ovde su stvari potpuno ciste i solc je ovde u pravu. radi se o medjunarodnom koridoru garantovanom i ugovorima o slobodnom prolazu (tranzitu) rusa i ruskih roba izmedju dva dela rusije. svako onemogucavanje ma sta ko mislio, daje pravo rusiji da upotrebi silu.

  • Milutin says:

   Ili je blokada Kalinjingrada NATO manevar, što je vrlo verovatno, ili Litvanska samostalna odluka po međunarodnom pravu nezakonite odluke. U prvom slučaju to znači direktni sukob Rusija - NATO, a u drugom slučaju NATO mora da izuzme Litvaniju iz člana 5 o zajedničkoj odbrani. U suprotnom Litvanija uvodi svet u svetski rat.

   • milos says:

    da rusi udju u litvaniju, ameri ce protestovati i nista. citava evropa njima sluzi samo kao stit i amerika nece rizikovati svetski sukob ni po cenu jedne zemlje.

  • Kostakos says:

   Od kada se " bezgresni" sa zapada bine za ispunjavanje nekih ugovora, mekar bili medjunarodni.

  • padre says:

   A ono, što radi EU i SAD sa sankcijama, konfiskovanjem imovine privatnim osobama, zamrzavanje imovine državama, je sve po međunarodnom prvu?

 2. padre says:

  A ja sve mislio, da je to tranzit, za koji ne treba uvozna i izvozna dozvola nego tranzitna!

  • Svantovid says:

   V. Vladimirovič čeka ko će mu ulepšati dan. Teutonci imaju najveće šanse.A Nemci najveći dug. Mrtva trka.

 3. persida says:

  Kako god, Litvanci govna.

  • Hikmet Abu Jusuf Hellermans says:

   Vatikanoidi. Moraju biti.

  • bilje says:

   BIZNIS,BIZNJISMENI sve naplacuju EUrobci☺,a Ljitvanci,Estonijanci,kako se zvase treca Ljatvija,Letoncijanci tranzitni, DEUCHLAND macht arbeit po nalogu USrA i Velike famelije...☺☺☺

 4. Baki says:

  Naslov...čudo, a ono ništa...

 5. Rista Bre says:

  Paste sad...šta ću vam reći i ne trčite...Šolc je prvi kancelar Nemačke u smislu i smeru ozbiljnog odvajanja Nemačke od Amerike. Merkelova je to tek samo kao lahor pokušala i odmah se predala i napravila, kako Kosovac to voli da buzdovaniše, galimatijas za Nemačku. Izdala je Nemački narod podmuklo i kur...tj onako. Nemci su još pod tragičnim psihološkim porazom i utiskom zbog nacizma koji su svi jednog momenta sledili i trebaće im vekovi da se toga ili oslobode ili potonu. Šolc je sa svakim svojim nastupom "ubo" Ameriku i svaki put su ga preko noći morali savetovati, da bi on sutradan izjavio sasvim suprotno nego juče. Šolc je zahtevao od zelenskog još pre sukoba da sedne i pregovara sa Rusijom i da prihvati Ruske uslove. Kasnije je "promenio" to mišljenje. Šolc je prvo jasno rekao da Nemačka neće slati naoružanje ukrajini, ali sutradan je "promenio" mišljenje. Ali, Šolc uporno nastavlja svojim putem. Ne znam da li je neki kancelar bio smenjen pre vremena ili ne, ali Šolc je prvi koji se i pored pritisaka i prisile sa Zapada ipak ne predaje. Obratite pažnju na to. Ne obraćajte previše pažnje na to kada Šolc, ili bilo koji zapadani uticajan čovek kaže nešto ispravno, a pre toga neizostavno doda "Putin naravno nije u pravu, ali...". To je samozaštita i lagani zaklon. Verovatno ne pratite na takav način i te ljude koji se suprotstavljaju ovom nakaznom stavu vrha Zapada, ali Šolc je jedan od onih koji se sve više suprotstavlja. Koliko će izdržati, ne znam, ali je otišao dalje od svih kancelara i nije se predao posle prvih "batina" kao Merkelova. Da vam bude jasnije, Amerika uništava Nemačku ekonomski i na svaki drugi način i sprema je za eventualni i prvi sukob sa Rusijom. Šolc je to jasno kao dan i Šolc je prvi koji se tom manevru suprotstavio. I još nešto - Šolc uopšte nije usamljen u Nemačkoj. Kažem, verovatno će ga "doterati" u međuvremenu, ali šta ako NE!

 6. milanm says:

  Naslov bezvezan, kakva kolena, kakvi bakrači. Sve je išloi i ide po pravilima koja se, onako usput, sa strane USrAnaca ruše kada im to odgovara. Sad i Nemacka bi da malo mulja, al' ili će da sve stane u roku netom, ili će stajati pomalo kako i predvidjam, jer se sve promenilo. Vataju poslednji vagon Germani! Francuzi već najavljuju sttateške iskorake. Nešto im je dugo tebalo posle one zajeb..cije sa podmornicama koje su otkazane zarad profita koji je otišao političkim odlukama negde drugde!

 7. Ef tricet pet says:

  Čemerikanci će sada ostati posrany i to do guše. Koje poniženje za njih, da moraju na pretnju Rusije svima da pokažu da su slabiji i povuku sankciju i dokažu da su blefirali sa izazivanjem rata s Rusijom. Sramota za nato bednike i posebno za predvodnika nato čopora.

 8. Max Baum says:

  Šojgu reko da će Rusija da evakuira Kalinjingrad i odstupi St. Petersburg Finskoj kako bi smanjila tenzije.

  • toza says:

   vi petokolonasi prdnuli ste u cabar odavno

 9. milorad5 says:

  naprave "krizu" o he inda "rešavaju".Kao prvo litvanija prema mejdunarodnim sporazumima nema nikakvo pravo da se meša u unutrašnji transport rusijea kao drugo ova "kriza" je klasična birokratska igra ludila.I TO ludilo je ono što me najviše i plaši u vezi svega ovoga oko ukrajine i rusije,jer ldilo je upravo i potreban,neophodan sastojak nuk.sukoba.Nadam se da do toga neće doći ali i dalje se hoda po vrlo tankoj žici.Rusi bi apsolutno mudro postupili da ne reaguju na SITNE provokacije ali ovaj bezobrazluk litvanije NIJE sitna provokacija i postoje mnogi načini da se ta poludela naci banda u litvaniji dovede u red a nisu umešane ni bombe ni rakete u toj priči.Važno je da rusija da vremena biračima na zapadu i omogući i9 ma da postave pitanje legitimnosti odluka njihovih prilično mutnih,klimavih i česato jedva legitimnih VLADA u nizu zapadnih država.Nedavna odluka vrhovnog suda da poništi sve "uredbe" nekih opskurnih birokratskih kancealrija nevladinih organizacija u USA je dobar signal vraćanja ZAKONA i ZAKONITOSTI u MESTO koje mu i pripada a to je KONGRES ,tj.PARLAMENTI DRŽAVA ČLANICA NATO BLOKA,a ne kao do sada da se birokratskim odlukama i pšreporukama opskurtnih biroa i opskurnih činovnika da SNAGA ZAKONA.Mnofe mere koje su sada na snazi u nizu država iz NATO bloka suz NEZAKONITE pa bi moglo da se sipostavi d su i sankcije pšrotiv rusijue NEZAKONITE a naročito pljačka ruskog novca,biće tu još mnogo haosa na zapadu TEK JE POČELO klupko da se odmotava,i rusija bi trebal mudro da dozvoli tom kanapčetu da krene da se odmotava.Još če se oni izvinjavati rusima pogotovo kada izbije na videlo sva pogana suština i mračne radnje i planovi u naci logoru koji se danas još uvek zove ukrajina,mnogo toga su oni tamo započeli ,uradili i planirali i mnogo prljavog veša i dokaza ima u vezi mutnih radnji zapadnih obaveštajnih službi,ako žele da izbegnu istragu moraće da izvrše državne udare u nizu država članica NATO bloka,e to će biti signal za brzu reakciju strateških snaga rusije,kad tamo na zapadu počne da se kuva,i pogotovo što je RECESIJA čitavog tog bloka država NEMINOVNA.Pad standarda i nedostatak goriva su garantovani jer nafte NEMA dovoljno bez ruskog izvoza,o gasu ne treba ni trošiti reči,kupovaće od nakupaca ili će skinuti sankcije i oboriti cene energenata na razuman nivo,u oba slučaja rusi su u dobitku.Kao i uvek najdeblji kraj će izvući sitna buranija,kao npr bugari rumuni poljaci i one smešne kneževine na baltiku je rusi im neće zaboraviti i oprostiti njihovu umešanost i žar u vezi napada na rusiju,najeb.će sigurno i neće im biti dobro zbog ovoga što je uradjeno u njihovo ime protiv rusije.Do kraja sledeće god va debilska šarada sa rtusijom će se završiti ili potpunim ukidanjem sankcija i vraćanjem imovine rusima ili strateškim bombardovanjem i početkom 3sv.rata.najkasnije do kraja sledeće god.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *