ЕВРОПА НА НОГАМА! После Трампа, следећи тријумфују Ле Пен и Хофер! ЦЕО СВЕТ СЕ МЕЊА!

EVROPA NA NOGAMA! Posle Trampa, sledeći trijumfuju Le Pen i Hofer! CEO SVET SE MENJA!

12 novembra 2016

marine-le-pen-fera-t-elle-mieux-que-norbert-hofer

Pobeda Donalda Trampa u SAD daje vetar u leđa obnovi suverenističke politike, što bi moglo da rezultira i pobedom desno orijentisanih kandidata na predstojećim izborima u Austriji i Francuskoj, smatra Slobodan Janković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu.

On u emisiji „Svet sa Sputnjikom“ kaže da više fenomena uvek ide zajedno, stoga možemo na sledećim predsedničkim izborima u Austriji očekivati i pobedu kandidata Slobodarske partije Norberta Hofera, kao i u Francuskoj Nacionalnog fronta predvođenog desničarkom Marin le Pen.

„To predstavlja svojevrsni otklon od političke globalizacije. Postavlja se pitanje — hoće li Tramp uticati i na otklon od ekonomske globalizacije? Svetska ekonomija stagnira, srednja klasa je sve siromašnija, a bogati su sve bogatiji. Upravo to izaziva veliko nezadovoljstvo širom planete“, ističe Janković.

Prema njegovim rečima, presudnu ulogu u Trampovoj pobedi imala je upravo njegova suparnica Hilari Klinton, jer je predstavljala kontinuitet dosadašnje politike koja godinama unazad nije donosila nikakve promene u ekonomskoj i socijalnoj sferi.

Istovremeno, producent i novinar agencije Rojters Jakša Šćekić smatra da iako Amerika jeste donekle nezadovoljna, razočarana i frustrirana, realnost je da postaje i sve siromašnija, a glavne žrtve te globalne ekonomije su upravo ljudi srednjeg staleža. Kako kaže, uprkos dobro podmazanoj mašineriji koja stoji iza Klintonove, Tramp je uspeo da privoli birače, što i jeste veština dobrog političara, međutim postavlja se pitanje hoće li „predizborni“ Tramp biti isti i nakon pobede na izborima. „Trampov zadatak je sada da pomiri dve sukobljene Amerike.

On je već rekao da je tu da ujedini SAD, što planira da učini ekonomskim putem. Kako je rekao, ne želi jedinstvo kroz snaženje vojske, štaviše, smatra da je i NATO prevaziđen, već će ići ka ekonomskom izolacionizmu i protekcionizmu, što i jeste ono ka čemu narod teži“, dodaje on.

Govoreći o spoljnoj politici, Šćekić ne očekuje neke veće preokrete, iako smatra da će doći do izvesne relaksacije odnosa na relaciji Vašington—Moskva, što će celom svetu, pa i Srbiji, pružiti šansu da predahne jer Zapad više neće, kako kaže, toliko insistirati na opredeljivanju pravca politike Beograda.

JUNKER VIDNO UZNEMIREN: Vređa Trampa, a plaši se da će on odaljiti Ameriku od Evrope

Izbor Donalda Trampa za američkog predsednika rizikuje da poremeti odnose SAD i Evrope, upozorio je danas predsednik Evropske Komisije EU Žan-Klod Junker.

„Biće potrebno da naučimo novoizabranog predsednika šta je Evropa i kako ona funkcioniše“, rekao je Junker na jednom predavanju studentim u Luksemburgu, prenosi Bi-Bi-Si.

Interkontinentalni odnosi mogli bi biti poremećeni „u osnovi i strukturi“, kazao je Junker, a kako je prokomentarisala britanska medijska kuća, njegove izjave su u suprotnosti sa umerenijim reakcijama drugih lidera EU.

Kako je luksemburški list Kotidijen citirao reči Junkera, „Amerikanci generalno ne mare za Evropu i, što se tiče gospodina Trampa, ako sam dobro razumeo, on misli da je Belgija selo negde na našem kontinentu…“, očigledno ne znajući da je Tramp često koristio Belgiju kao primer za nemoć NATO-a i EU da reši državne probleme čak i u zemlji u kojoj se nalaze centri tih organizacija.

Predsednik Evropske komisije juče je pozvao novoizabranog predsednika SAD-a Donalda Trampa da razjasni stavove o pitanjima poput globalne trgovine, politike vezane za klimu i budće odnose sa NATO saveznicima.

Rojters podseća da je Tramp tokom predizborne kampanje žestoko kritikovao sporazume o slobodnoj trgovini, NATO i politiku čiji je cilj zaustavljanje globalnog zagrevanja, što je uznemirilo saveznike i trgovinske partnere Vašingtona.

„Želeli bismo da znamo kako će se stvari odvijati kada je u pitanju globalma trgovinska politika. Želeli bismo da znamo kakve namere ima u pogledu NATO. Moramo da znamo kakvu klimatsku politiku planira da vodi. To mora da bude razjašnjeno u narednih nekoliko meseci“, kazao je Junker na poslovnom skupu u nemačkoj prestonici Berlinu.

KOMENTARI4 komentara

 1. Trifun says:

  LE PEN ima dobre sanse da preskoci prepreke u drugom krugu, odnosno cini mi se da ce doci do velikog iznenadenja tamo i da takticko glasanje tih degena kada se udruze protiv nje nece dati zeljeni rezultat. To ce biti VELIKI SOK, koji ce EU Titanik konacno zaljuljati tako snazno da ce voda poceti da nadire sa svih strana a sirene za uzbunu ce biti zaglusujuce na sve strane...ocekujem brz potop i iskakanje iz EU Titanika ko stigne da se izvuce na vreme, spasice zivu glavu ostali ce imati pluca puna soli...katastrofa. Jer kako ono mi kazemo? Bumerang?

 2. Somina says:

  "kaže da više fenomena uvek ide zajedno" Eto, kad se svi pravimo pametni pa lupamo poslovice koje narod kasnije treba da ponavlja i seća se izumitelja. Nikada, ama baš nikada, VIŠE fenomena NE idu zajedno. To je kao u Americi, nova liberalna psihologija i trka za "mudrim" izrekama. Pošto većina njih nije mudra, onda se to reklamira do besvesti i uteruje deci od rođenja, tako da kasnije imaju slavne ljude čije su "izreke" najmudrije na svetu. Na primer, Linkoln sa ispruženim prstom i rečima, ne sećam se tačno, ali nešto ovako "Amerika vas treba" I kao to je bila tolika mudrost, da danas svi moraju da pokazuju tako isto prstom da bi bili pametni kao Linkoln. Ništa ni više ni manje. A čista fraza i uspešno glačanje pozivanja na mobilizaciju. Ima Linkoln dosta pametnih poteza, ali ovaj sa prstom je čisto ljudsko obraćanje i nema nikakvu nameru da izigrava pamet. Tako i ovaj naš lupa ko maksim po diviziji o fenomenima, koji to uopšte ne bi ni bili da idu zajedno sa drugim fenomenima. Muka me vata od ljudske samogluposti i šta nam sve zabadju u mozak.

 3. Sumadinac says:

  OJ KOSOVO,KOSOVO,BOZURE MOJ.......!!!!!

 4. Andje says:

  Pa vidite, Evropa se inače približila raspadu Bregzitom, - no moeny, no unija. Kina i Rusija nezaustavljivo drže svoju stabilnost, trgovina, vojska i klima. Donald je u opravdanom strahu da se i amerika ne raspadne. Posvetiće se najpre trgovini zbog toga, a vojska i klima samo troše dolare. Obzirom da niko još ne sme da puca na amere, vojska i klima su postale sporedne kod Donalda. To će biti miroljubiva aktivna koezistencija "ne diraj me, ne diram te".

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *