Evropa nepravedna prema Srbiji i Srbima

Evropa nepravedna prema Srbiji i Srbima

29 juna 2013

Milorad_DodikPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Evropa bila nepravedna prema Srbiji i Srbima i da ih je dodatno ponizila kroz pitanje rešavanja statusa Kosova.

„U prilog tome govori i činjenica o gotovo identičnoj situaciji na Kosovu i ovde u BiH, na koju Evropa gleda različito. Na Kosovu kažu Srbima da ćute i prihvate samostalnost Kosova, a ovde nama kažu da ćutimo i prihvatimo BiH. Ti dupli standardi, sa kojima se često susrećemo, naravno da nam donose muku u stomaku, kao i mnogi zadaci koje dobijamo i koje moramo ispuniti kao naš dokaz integracija“, izjavio je Dodik Srni i nemačkoj državnoj televiziji ARD.

On je naglasio da Beograd treba da poštuje briselski dogovor i da ga provede, jer, kako je rekao, ako na nešto pristanete to treba i da uradite.

„U svakom slučaju, nisam tumač politike sadašnjeg rukovodstva Srbije, ali njihova politika je veoma jasna – saradnja i put ka Evropi. Cenim da će to ostati dominantna odrednica Beograda. Ali, činjenica da je ta famozna priča za početak pregovora Srbije sa EU ponovo uslovljena ili data uslovno, meni govori o nepoverenju prema Srbiji.

Očigledno da nije bilo dovoljno uverenja da se misli ozbiljno sa stanovišta onoga što je do sada urađeno, a urađene su zaista dramatične promene što se tiče političkog i mentalnog osećaja Srba prema Kosovu i to se nije poštovalo“, istakao je predsednik Dodik.

On je naglasio da Srbi jesu mali narod, ali imaju dostojanstvo što su pokazivali uvek i nikada nisu hteli da idu ispod te linije.

Dodik je izrazio nadu da će tako biti i ovog puta, bez obzira na taj veliki svet i nastojanje da se Srbi stalno tretiraju kao glavni krivci za sve što se dešavalo na ovim prostorima kroz istoriju, od Prvog svetskog rata pa do najnovijih događaja iz proteklih ratova.

„Sarajevski atentat je iskorišten da se napadne Srbija, koja nije imala nikakve veze sa tim, a u percepciji tih događaja pokušava se opet kriviti Srbija. Takođe, i za najnovije događaje iz prošlih ratova pokušavaju se kriviti Srbi i Srbija, iako smo mogli da čujemo veoma eminentne sudije iz Haškog tribunala koji kažu da su imali politički zadatak da osude Srbe za sve što se dešavalo ovde“, podsetio je predsednik Srpske.

On je naglasio da takav odnos prema bilo kojoj nacija zaslužuje samo prezir.

„Srbi su častan narod, koji želi da se integriše, koji ima svoju istoriju, svoju snagu i mogućnosti, ima svoja dostignuća, koja nisu impresivna kao kod nekih velikih naroda, ali su naša i mi to cenimo“, poručio je Dodik.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *