ЕВРОПА ОКРЕЋЕ ЛЕЂА АМЕРИЦИ?! Државни секретар САД-а оптужио дојучерашње савезнике

EVROPA OKREĆE LEĐA AMERICI?! Državni sekretar SAD-a optužio dojučerašnje saveznike

22 avgusta 2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo optužio je evropske saveznike u Vašingtonu na konferenciji za novinare u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UNSB), tvrdeći da iako su zvaničnici iz Nemačke, Francuske i Velike Britanije privatno izrazili podršku produženju embarga na oružje Iranu, javno su „izabrali da se udruže sa Iranom“.

„Nikada nećemo dozvoliti Islamskoj Republici Iran da ima nuklearno oružje“, napomenuo je Pompeo tokom svog govora u UNSB-u.Nakon što je pozdravio Francusku, Nemačku i Veliku Britaniju, on je aplaudirao zemljama Savet za zalivsku saradnju arapskih država (GCC) – Bahreinu, Kuvajtu, Omanu, Kataru, Ujedinjenim Arapskim Emiratims i Saudijskoj Arabiji – navodeći da “zaslužuju pohvale za pokazivanje hrabrosti i jedinstva u sprečavanju opasnosti od Irana.”

Potom je uputio izjavu GCC-u od 9. avgusta, u kojoj je poziva na produženje međunarodnog embarga na oružje, koje bi trebalo da istekne 18. oktobra.

“Neprimereno je ukidati ograničenja na isporuku oružja Iranu i dok Iran ne odustane od svojih destabilizirajućih aktivnosti u regionu i ne prestane snabdevati terorističke i verske organizacije oružjem,” rekao je generalni sekretar GCC-a Najef Falah Mubarak al-Hajraf.

Tri su evropske države izdale zajedničku izjavu u kojoj objašnjavaju da, kao još uvek aktivne članice Sporazuma o zajedničkom sveobuhvatnom planu akcije (JCPoA, Joint Comprehensive Plan of Action), ne mogu da podrže nagon SAD-a za “povratnim mehanizmom”, jer on krši sporazum.

“Francuska, Nemačka i Velika Britanija (“E3”) primećuju da su SAD prestale da budu učesnici JCPoA posle njihovog povlačenja iz sporazuma 8. maja 2018.”, napisali su oni.

“I dalje smo posvećeni JCPoA uprkos značajnim izazovima koje je prouzrokovalo povlačenje iz SAD-a. Smatramo da bismo se trebali pozabaviti trenutnim problemom sistematskog iranskog nepoštovanja njegovih obaveza JCPoA kroz dijalog između učesnika JCPoA.“Iranski ministar spoljnih poslova Mohamad Džavad Zarif objavio je ranije u četvrtak, označivši pokušaj produžavanja embarga na SAD kao “nelegitiman i prestupnički”.

Rusija i Kina izrazile su podršku Iranu, a zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov čak je pritisak Vašingtona na sankcije nazvao “apsurdnim”.

“Više puta smo rekli da su se SAD već povukle iz JCPoA i stoga nemaju pravo da traže obnovu režima sankcija UN-a protiv Irana”, primetio je tokom brifinga portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Žao Lijian.

(Pravda)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Miraš says:

    Pačja škola spala na 3 slova. Pompeo je najvažniji trgovački putnik moćnog globalističkog sveta, onog sveta koji je naprimer svojevremeno skupio 116 priznanja nezavisnosti Kosova. A sad po pitanju sankcionisanja Irana ispade da je to pačja škola od 6 slova sa peskovitog Arabijskog poluostrva. Rezultat će biti "ga ga ga" po arapski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *