ЕВРОПА ПАНИЧИ: Кина преузима Европу

EVROPA PANIČI: Kina preuzima Evropu

6 marta 2019

Evropski komesar za proširenje Johanes Han u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ je izjavio da je Evropska unija potcenila uticaj Kine na Balkanu i izrazio je svoju zabrinutost zbog kredita koje balkanske zemlje uzimaju iz Pekinga, prenosi Tanjug.

On je dodao da neke balkanske države uzimaju velike kredite iz Kine za infrastrukturne projekte, što povećava rizik za dugoročniju štetu u njihovim slabim ekonomijama.„Kina nikada nije vodila računa o tome da li je zemlja sposobna da plati svoje zajmove. I ako ne može da plati, postoje pritisci da se projekti prebace u kinesko vlasništvo“, istakao je Han.

On je dodao da Evropejci možda nisu najbrži, možda zahtevaju više od drugih, ali su „najpošteniji partneri“ na kraju.

Han je u intervjuu za „Fajnenšel tajms“ naveo zabrinutost zbog uticaja Pekinga koji bi mogao predstavljati dodatni izvor nestabilnosti, prenosi MIA.

„Možda smo precenili Rusiju, a potcenili Kinu, a obema treba da damo adekvatno mesto“, naveo je Han.

Britanski list piše da Kina u poslednje vreme znatno investira na Balkanu u okviru platforme „16+1“, u šta je uključeno i 11 zemalja-članica EU i pet država koje nisu članice — Severna Makedonija, Albanija, BiH, Crna Gora, i Srbija.

Prema podacima Centra za strateške međunarodne studije, više od polovine od ukupno 9,4 milijardi dolara, koje su uložene u 16 zemalja u 2016. i 2017, namenjene su zemljama koje nisu članice Unije.

Han je naveo da su Češka i Poljska postale pažljivije kada je reč o kineskim investicijama, nakon optužbe od strane SAD za špijunaže kineske kompanije „Huavej“.

Prema pisanju ovog lista, Han je, komentarišući politiku na Balkanu, izrazio očekivanje da će Prespanski sporazum koji je nedavno potpisan između Grčke i Severne Makedonije imati domino-efekat u celom regionu.

(Sputnjik)

KOMENTARI6 komentara

 1. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  pa nije Balkan vaše vlasništvo pa da vi EU pijandure odlučujete šta ćemo mi i s kim.

 2. padre says:

  Znači, njega brine, što oni neće imati ništa od toga, a tako su bili već blizu, da prigrabe sve i to badava!

 3. petrovgrad says:

  EU je mrtav konj. To je ispu[ena lula.

 4. Budi Bog s nama says:

  Kina je velika, Kina je jaka, Kina je mudra. Sva mudrost inače sa istoka i dolazi. Ta ljudi zar ne vidite da je to najstariji i najtradicionalniji narod koji je i najbrojniji na planeti zemlji, pa oni još uvek pišu znakovnim pismom klinastog izgleda. Oni su pre istorijska sila koja i treba da osvoji celi svet, kakva evropa, kakvi bakrači, Kina brate. Spremni su da se žrtvuju za jedan cilj, za jednu zadatu ideju, sloga, to je narod koji pobeđuje. Ta oni imaju kolektivnu svest, Bog im dao, zato se ponašaju kao pčelice, kao mravi, vredni, organizovani, isplanirani, požrtvovani. Pa ti sad vidi.

 5. Budi Bog s nama says:

  Postupak i osuda Gavrila treba posthumno da se obnovi, bez dovoljno dokaza Gavrilo nije kriv, bez oružja nema ni ubistva ni krivice. Austrija treba da nam plati ratnu odštetu i da nas sve zaposli u svojoj zemlji kao sluge što su inače i hteli pre ubistva Ferdinanda crnog sina. E koja bi smo mi sada zemlja bila, mala austrija brate.

 6. Ainu says:

  Evropa ko mlitavi djedo:ne može zadovoljiti mladu ženu, vrišti na druge koji je gledaju. I još je ubedjuje da će od potentnih da dobije tumor. Tako je to u staračkom, tužnom životu evrope koji ona realno proživljava u agoniji. Bez energije, morala, dostojanstva i poštenja.Izlapela starina koju podli Ujka nagovara na suicid.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *