ЕВРОПА ПОНОВО ОБЕЋАВА – Ново проширење до 2030. године

EVROPA PONOVO OBEĆAVA – Novo proširenje do 2030. godine

28 avgusta 2023

EU mora da bude spremna da prihvati nove države članice do 2030. godine, poručiće danas u Sloveniji prdsednik Evropskog saveta Šarl Mišel.

Poruka Mišela pokrenuće, piše „Fajnenšel tajms“, egzistencijalnu debatu o proširenju koja će dominirati diskusijama na visokom nivou unutar bloka od sada do kraja godine.Brisel je Ukrajinu, Moldaviju i Albaniju proglasio zemljama kandidatima i pokrenuo ozbiljnu unutrašnju debatu o tome kako bi blok mogao da primi čak osam novih članica.

„Ako želimo da budemo kredibilni, moramo da razgovaramo o tajmingu“, poručiće Mišel u govoru danas na Strateškom forumu na Bledu, u Sloveniji, piše „Fajnenšel tajms“ pozivajući se na nacrt govora u koji je imao uvid.

„Dok pripremamo sledeću stratešku agendu EU, moramo sebi da postavimo jasan cilj… moramo biti spremni, sa obe strane, do 2030. da se proširimo“.

Prema njegovim rečima, EU sada mora da se pozabavi proširenjem „kao jednim od glavnih izazova. I za EU i za njene buduće države članice“.

Podsećanja radi, 2018. godine tadašnji šef Evropske komisije Žan-Klod Junker poručio je zemljama Zapadnog Balkana da će do 2025. godine ući u EU.

Predstavljajući „strategiju proširenja“, Junker je naveo da ona „objašnjava korake koje Srbija i Crna Gora (sa kojima su pregovori već bili u toku) treba da preduzmu da bi završile proces pristupanja 2025. godine“.Lideri EU će imati prvu diskusiju na temu proširenja u Granadi, u Španiji, početkom oktobra. Ukrajina se zalaže da EU pristane da započne formalni proces pridruživanja do kraja godine. A pitanje kako pružiti finansijsku podršku svim kandidatima (a posebno Ukrajini) je u središtu tekuće, paralelne debate o dopuni budžeta EU.

Mnogo je zemalja članica koje privatno postavljaju pitanje kako EU može da prihvati Ukrajinu, najsiromašniju zemlju kandidata. Ali politička volja je moćna stvar i trenutno ide u korist Kijeva, navodi medij.

„Ovo je ambiciozno, ali neophodno. To pokazuje da smo ozbiljni“, reći će danas Mišel. „Prozor mogućnosti je otvoren. Moramo da reagujemo na to“.

KOMENTARI6 komentara

 1. Teks says:

  Ne lipši magarče do zelene trave.

 2. EkRostand says:

  Do 2030. vi evropski homopedo perverznjaci bit ćete daleka prošlost.

  • EkRostand says:

   Taj homopedo perverznjak je na to i mislio-proširenje shupka evrofanaticima,čitaj autošovinistima,a njima nikad dosta.

 3. Poltergeist Jova says:

  ma koga to zanima...

 4. Srba says:

  Nadam se da će primiti tursku i Albaniju. Da izvinite da im se nađe u majke pederske i pedofilske

 5. Cp6a says:

  Da ste pametni koliko ste pokvareni, vi bi nas primili u EU ekspresno. Tako bi nam stavili omču oko vrata za sva vremena i dobili bi mogućnost da nas polako meljete do našeg nestanka, što je vaša večita želja. A ovo za 2030. godinu, još ne mogu da prestanem da se smejem. Ko hrli da bude sa ovakvim debilima, taj nije normalan.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *