ЕВРОПА ПОСТАЈЕ ЦИРКУС: Ево ко ће да замени Велику Британију!?

ЕВРОПА ПОСТАЈЕ ЦИРКУС: Ево ко ће да замени Велику Британију!?

8 фебруара 2020

Одлука Европске комисије да убрза процес придруживања ЕУ за Албанију и Северну Македонију показује да је изгубила разум, наводи Џон Лоланд.

„Предложени нови талас проширења, који је у плану већ годинама, али са застојима углавном због противљења Француске, је очигледно предложен како би ЕУ добила покретачку снагу након Брегзита. Међутим, прихватање две мале, сиромашне и криминалом вођење тешко може да надомести губитак једне од највеће чланице и пете економије света“, наводи Лоланд.Стручњак за европске интеграције и међународно криминално право сматра да Албанија деценијама представља центар трговином дроге у Европи. Бројни извештаји прошле године су ту земљу окарактерисали као „Колумбију у Европи“.

Када је реч о Северној Македонији Лоланд је блажи, али истиче чињеницу да 30 одсто популације те државе чине Албанци.

„Штавише, на Самит држава Западног Балкана, који ће бити одржан у Хрватској у мају, биће позвано и Косово. Територија Србије која је прогласила независност 2008, сачињена од 90 одсто албанског становништва, која дела као део Албаније. Еди Рама је чак 2018. рекао да би волео да види уједињење Косова и Албаније до 2025. године“, навео је Лоланд, некадашњи предавач на Сорбони.

Први талас нових чланица је само део дугорочног плана интеграције читавог Балкана, укључујући Србију и БиХ, у ЕУ.

„Немогуће је замислити које бенефиције ЕУ планира да оствари тако што ће Брегзит компензовати проширењем у најсиромашније и нестабилније делове Европе, само уколико не обратимо пажњу шта доносиоци одлука говоре. Председница Европске Комисије објавила је на Твитеру нову политику те институције уз хештег #геополитицалцомиссион. Другим речима, проширење на Балкан нема везе са економским интересима него са геополитиком“, закључио је Лоланд.

(Тањуг)

KOMENTARI2 коментара

  1. Slobodanka says:

    Ako nema ekonomske razloge, a nema ih, onda EU jedino želi da stvori Veliku Albaniju. To je geopolitika EU, u prvom koraku ostvarenje potpunog odvajanja Kosova koje podrazumeva da Srbija prizna Kosovo što bi bio i kraj važenja Rezolucije 1244 koja dok god postoji smeta jer pravno ta Rezolucija drži Kosovo unutar Srbije, a zatim u drugom koraku mogu nesmetano da naprave Veliku Albaniju. Srbijica će se baš "usrećiti" time što želi u EU. Tako da i 2025 godine (do kad će se najverovatnije sve izdešavati) naši najveće gnjide i tupani će nam uporno ponavljati da za to je kriv Slobodan Milošević sa ciljem da potpuno sakriju sopstvenu odgovornost.

  2. Slobodanka says:

    Zapravo jedino Turska može da zameni Veliku Britaniju (ekonomski, geopolitički, politički), ali prema Turskoj EU-ropljani osećaju veliku odbojnost. Zelenski je sad skoro izjavio da njegova Ukrajina može u EU da zameni V. Britaniju. Ukrajina jeste veća država, ali toliko je propala i to otkad je u vidokrugu usrećiteljke EU, da ne može ni delimično da zameni Veliku Britaniju. Usrećiteljka EU je već unakazila ceo Zapadni Balkan, ali prilično iznakažena balkanska plemena sad se nadaju uspešnoj plastičnoj hirurgiji koju će im odraditi EU kad ih usvoji i primi u svoje okrilje, kad im postane nova majka. Ta biće kao u najčudesnijoj bajci.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u