ЕВРОПА ПОСТАЈЕ ЦИРКУС: Ево ко ће да замени Велику Британију!?

EVROPA POSTAJE CIRKUS: Evo ko će da zameni Veliku Britaniju!?

8 februara 2020

Odluka Evropske komisije da ubrza proces pridruživanja EU za Albaniju i Severnu Makedoniju pokazuje da je izgubila razum, navodi Džon Loland.

„Predloženi novi talas proširenja, koji je u planu već godinama, ali sa zastojima uglavnom zbog protivljenja Francuske, je očigledno predložen kako bi EU dobila pokretačku snagu nakon Bregzita. Međutim, prihvatanje dve male, siromašne i kriminalom vođenje teško može da nadomesti gubitak jedne od najveće članice i pete ekonomije sveta“, navodi Loland.Stručnjak za evropske integracije i međunarodno kriminalno pravo smatra da Albanija decenijama predstavlja centar trgovinom droge u Evropi. Brojni izveštaji prošle godine su tu zemlju okarakterisali kao „Kolumbiju u Evropi“.

Kada je reč o Severnoj Makedoniji Loland je blaži, ali ističe činjenicu da 30 odsto populacije te države čine Albanci.

„Štaviše, na Samit država Zapadnog Balkana, koji će biti održan u Hrvatskoj u maju, biće pozvano i Kosovo. Teritorija Srbije koja je proglasila nezavisnost 2008, sačinjena od 90 odsto albanskog stanovništva, koja dela kao deo Albanije. Edi Rama je čak 2018. rekao da bi voleo da vidi ujedinjenje Kosova i Albanije do 2025. godine“, naveo je Loland, nekadašnji predavač na Sorboni.

Prvi talas novih članica je samo deo dugoročnog plana integracije čitavog Balkana, uključujući Srbiju i BiH, u EU.

„Nemoguće je zamisliti koje beneficije EU planira da ostvari tako što će Bregzit kompenzovati proširenjem u najsiromašnije i nestabilnije delove Evrope, samo ukoliko ne obratimo pažnju šta donosioci odluka govore. Predsednica Evropske Komisije objavila je na Tviteru novu politiku te institucije uz hešteg #geopoliticalcomission. Drugim rečima, proširenje na Balkan nema veze sa ekonomskim interesima nego sa geopolitikom“, zaključio je Loland.

(Tanjug)

KOMENTARI2 komentara

  1. Slobodanka says:

    Ako nema ekonomske razloge, a nema ih, onda EU jedino želi da stvori Veliku Albaniju. To je geopolitika EU, u prvom koraku ostvarenje potpunog odvajanja Kosova koje podrazumeva da Srbija prizna Kosovo što bi bio i kraj važenja Rezolucije 1244 koja dok god postoji smeta jer pravno ta Rezolucija drži Kosovo unutar Srbije, a zatim u drugom koraku mogu nesmetano da naprave Veliku Albaniju. Srbijica će se baš "usrećiti" time što želi u EU. Tako da i 2025 godine (do kad će se najverovatnije sve izdešavati) naši najveće gnjide i tupani će nam uporno ponavljati da za to je kriv Slobodan Milošević sa ciljem da potpuno sakriju sopstvenu odgovornost.

  2. Slobodanka says:

    Zapravo jedino Turska može da zameni Veliku Britaniju (ekonomski, geopolitički, politički), ali prema Turskoj EU-ropljani osećaju veliku odbojnost. Zelenski je sad skoro izjavio da njegova Ukrajina može u EU da zameni V. Britaniju. Ukrajina jeste veća država, ali toliko je propala i to otkad je u vidokrugu usrećiteljke EU, da ne može ni delimično da zameni Veliku Britaniju. Usrećiteljka EU je već unakazila ceo Zapadni Balkan, ali prilično iznakažena balkanska plemena sad se nadaju uspešnoj plastičnoj hirurgiji koju će im odraditi EU kad ih usvoji i primi u svoje okrilje, kad im postane nova majka. Ta biće kao u najčudesnijoj bajci.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *