ЕВРОПА РЕКЛА „НЕ“ АМЕРИЦИ: Тежак ударац за Вашингтон!

EVROPA REKLA „NE“ AMERICI: Težak udarac za Vašington!

2 februara 2019

Sjedinjene Američke Države nakon istupanja iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa neće odmah početi da razmeštaju svoje rakete na teritoriji Evrope, pošto će Evropljani biti protiv toga. SAD, uostalom, nemaju takve rakete, izjavio je u petak ruski vojni ekspert Evgenije Bužinski.

Predsednik SAD Donald Tramp je u petak saopštio da će Vašington 2. februara početi proceduru istupanja iz Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa s Rusijom. Američki državni sekretar Majk Pompeo je izjavio da će, ukoliko se Rusija ne bude vratila punom poštovanju Sporazuma u roku od šest meseci, on biti raskinut.„Ako Amerikanci budu insistirali na razmeštanju raketa, to će voditi produbljivanju sukoba i ratu. Uveren sam da Amerikanci sada ništa neće razmeštati u Evropi. Kao prvo, oni nemaju takve rakete. Svojevremeno su ih uništili, tako da je potrebno da stvore nove rakete“, rekao je Bužinski.

On je podsetio da su 1987. godine, pošto su SAD počele da razmeštaju svoje „peršinge“ i krstareće rakete u Nemačkoj, Holandiji, Belgiji, stotine hiljada ljudi izašle na ulice Evrope na masovne proteste.

Situacija u vezi s ruskom raketom 9M729, čije uništenje traže Amerikanci, podseća na slučaj sa sovjetskim operativno-taktičkim kompleksom „Oka“, naveo je ekspert.

„Njima se jednostavno nije dopala naša raketa, mada je ona bila u okvirima Sporazuma i bila je veoma mobilna, precizna. Takva je i sadašnja raketa 9M729, koja je napravljena s velikim punjenjem. Amerikanci, međutim, smatraju da je ona za njih loša, što znači da je treba uništiti. Tada su rekli — ako ne uništite ’Oku‘, nećemo potpisivati Sporazum. Gorbačov i Ševarnadze su je uništili. Raketa je, međutim, samo izgovor. Oni su odavno hteli da istupe iz tog sporazuma“, rekao je Bužinski.

Poslednjih godina Moskva i Vašington redovno se međusobno optužuju za narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Američki državni sekretar Majk Pompeo je 4. decembra 2018. godine izjavio da Rusija ima 60 dana da se vrati ispunjavanju odredbi Sporazuma. On je dodao da će, ako se to ne dogodi, Vašington obustaviti svoje obaveze iz Sporazuma.

Rusija ističe da strogo poštuje svoje obaveze iz Sporazuma. Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da Moskva ima veoma ozbiljna pitanja za SAD u vezi s njihovim ispunjavanjem Sporazuma.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. A akoM says:

    USA će srednjedometne A-rakete metnuti u Poljsku,Bugarsku i slične glupe države!Da jednim udarcem ubije više muha!Npr.Slavene!Koji su oduvijek bili glupi!

  2. milorad says:

    USA IMA takve rakete svaki tomahavk je nuklearni projektil srednjeg dometa, ono što oni žele ovim istupanjem iz sporazuma je balistička raketa srednjeg doemta NISKE trajektorije, zbog većih brzina pošto su tomahavci ZASTARELI i LAKO se obaraju sa novim PVO sistemima.Znači ništa oni novo nisu izmislili do sada su imali PREDNOST sa tomahavk gamom raketa sad više nemaju to i žele da legalizuju PATRIOT program:) je to su lanseri za supersonične rakete srednjeg domeda NISKE trajektorije, kakav crni protv raketni sistem, patriot je balistički mobilni NAPADNI NUKLEARNI SISTEM.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *