ЕВРОПА СЕ СУОЧАВА СА КАТАСТРОФОМ ЗБОГ УКРАЈИНЕ

EVROPA SE SUOČAVA SA KATASTROFOM ZBOG UKRAJINE

6 novembra 2023

Evropa je suočena sa novom „epidemijom“ u vidu depresije stanovništva izazvane situacijom u Ukrajini i pandemijom korona virusa, što dovodi do pogoršanja ekonomskih pokazatelja, piše „Interia“, pozivajući se na „Poljski ekonomski institut“.

„Depresija i anksioznost postaju „epidemija“ u modernoj Evropi, a ekonomisti već pokušavaju da ovaj naizgled individualni problem prevedu u stvarne gubitke za privrede zemalja EU“, navodi se u publikaciji.Prema institutu, 62 odsto ispitanika u EU je negativno ocenilo svoje mentalno zdravlje zbog uticaja sukoba u Ukrajini i pandemije koronavirusa. Kako piše „Interia“, depresija i mentalne bolesti imaju ekonomsku dimenziju.

„U 27 zemalja EU i UK, ukupni troškovi problema mentalnog zdravlja premašuju 4,2 odsto BDP-a, ili više od 600 milijardi evra. Institut procenjuje, da je više od trećine ovih troškova posledica smanjenja zaposlenosti i produktivnosti“, navodi se u izveštaju.

Prema izjavama stručnjaka Svetske zdravstvene organizacije, na čije se mišljenje oslanja i „Poljski ekonomski institut“, svaki dolar uložen u lečenje depresije vraća se četvorostruko zbog povećanja radne sposobnosti građana.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Protokoli hrvackih ludaka says:

    pLandemija ih je izludela i policijsko-nacistička represalija iliti lockdown kako su zatvaranje zvali američki nacisti sve to vreme, a one naivcine i kukavice koje su dali rame promenili su ličnost, svi su nekako razdrazljivi, promenjeni. Al to je njihov problem.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *