ЕВРОПА СЕ ТРЕСЕ – ОРБАН РУШИ „ЕВРОПСКО ЦАРСТВО“, А САВЕЗНИКА ВИДИ У СРБИЈИ

ЕВРОПА СЕ ТРЕСЕ – ОРБАН РУШИ „ЕВРОПСКО ЦАРСТВО“, А САВЕЗНИКА ВИДИ У СРБИЈИ

2 јула 2021

Србија је кључ за дешавања, не само на Западном Балкану, већ и значајном делу Европе – симбол исхода и судбине проширења Европске уније. Отуда и експлицитно помињање Србије у плану мађарске владе. Србија би у ЕУ унела нову енергију, а српско-мађарски односи су све бољи и интензивнији и Србија у ЕУ један је од главних интереса Мађарске.Овако декларацију мађарске владе у седам тачака коментаришу лидер Савеза војвођанских Мађара Иштван Пастор и докторант на Факултету политичких наука Вук Лазић.

Западни Балкан, а нарочито Србија унела би нову енергију у ЕУ

Влада мађарског премијера Виктора Орбана објавила је у хрватским медијима текст у виду огласа под називом „О будућности Европске уније“ у којем се налази седам предлога иза којих стоји Мађарска. Међу предлозима стоји одлучно противљење стварању „европског царства“, а уз то, захтева се и да Србија постане члан Европске уније, пренео је загребачки „Вечерњи лист“, који је објавио декларацију мађарске владе.

Мађарска је, подсећа Пастор, недавно преузела председавање Вишеградском групом, коју, осим ње, чине и Пољска, Словачка и Чешка. Заједничко убеђење ове четири земље је да се ЕУ мора ширити према Западном Балкану.

„Убеђење је ових земаља да се проблеми унутар ЕУ могу решавати само новом енергијом, а нову енергију сигурно би могле да унесу западнобалканске земље, међу њима, пре свега Србија и да проблеми о којима се стално говори, који су нека врста спутавања проширења Уније према Западном Балкану, мањи него енергија које би ове земље унеле у Унију“, сматра Пастор.

Помињање Србије у декларацији мађарске владе може се сагледати у контексту све бољих и интензивнијих српско-мађарских односа, каже докторант факултета политичких наука Вук Лазић – од 2012, када се српско-мађарски односи нарочито интензивирају, мађарски интерес је постала све ближа интеграција са Србијом, када мађарска подршка српским евроинтеграцијама постаје неупитна.

„Такође је интересантно како Мађарска уклапа своју позицију, с једне стране према ЕУ, где прави одређени отклон и, с друге стране, према Србији, коју гура у један такав пројекат. Тако да је ту на делу комбинација одређених идеолошких становишта и политичког прагматизма, који Мађарска баштини и у односима према Србији“, наводи Лазић.

Мађарски захтев – Европа традиционалних вредности

Седам тачака мађарске декларације помињу, не само „не“ ономе што се назива „европским царством“, односно, европској супердржави, за чију изградњу, сматрају мађарски званичници, нико у Бриселу није добио овлашћење. Мађарска влада противи се упливу међународних невладиних организација у доношење одлука унутар ЕУ, позива на већу ангажованост националних парламената уместо Европског парламента који је, како се наводи, постао сам себи сврха.

Такође, упозорава се да Европи прети опасност од миграција и пандемија и да, ако су заједнички успеси мањи од појединачних, то значи крај Уније.

Ови ставови су, према Лазићевим речима, очекивани – ради се о позицијама мађарске владе према ЕУ који су познати већ неколико година.

„Посебно је занимљива тачка која прави дистинкцију између ЕУ као административног, бирократског апарата или као политичког пројекта и Европе коју Мађарска замишља у другачијим конотацијама. Европе која представља одређену идеју која је различита од ЕУ. Ако пратимо изјаве мађарских званичника видимо да Мађарска жели Европу засновану на традиционалним вредностима, инсистира на ономе што се назива „Европом нација“, где би националне државе и њихова сарадња имале приоритет, а не наднационални формати који би диктирали односе између европских држава или их усмеравали на неки други начин“, објашњава он.

Пастор подсећа да је француски председник Емануел Макрон пре око годину дана покренуо иницијативу о дискусији о будућности ЕУ и, према његовом мишљењу, декларацију мађарске владе требало би посматрати и као допринос тој расправи.

„Из тог разлога убеђења су преточена у тачке без неког великог отварања, јер је ово први значајнији допринос тој јавној расправи о будућности ЕУ“, каже Пастор.

Декларација и европски отпор мађарској политици

Програмски документ мађарске владе објављен је у тренутку затегнутих односа између Будимпеште и остатка ЕУ којим се, наводно, дискриминишу хомосексуалци. Ствар је отишла дотле да је холандски премијер Марк Руте назвао мађарску недораслом за чланство у ЕУ и чак обећао да ће је „бацити на колена“.

Пастор карактерише Рутеов иступ као трагикомичан и истиче да не може са сигурношћу да тврди да постоје узрочно-последичне везе између декларације и тренутних тензија на релацији Мађарска-ЕУ. Оно у шта је сигуран, како каже, јесте да Мађарска и Мађари немају чега да се стиде када се упоређују са другим земљама и народима.

„То не значи да смо безгрешни, али немамо ни мање ни више грехова него било ко други и свако са својим грехом мора да се суочи“, наглашава он.

Лазић је, пак, уверен да је декларација једна врста одговора Бриселу.

„До сада, Мађарска је успевала да нађе модус вивенди са Бриселом, тако да и ове тачке треба сагледати у том смислу. Нисам сигуран колико ће Мађарска имати снаге да их реализује или да за њих придобије подршку за њихову реализацију унутар ЕУ, али оне одсликавају специфичну и све самосталнију позицију Мађарске унутар ЕУ и спрам неких пројеката Брисела, које он нарочито фаворизује“, закључује Лазић.

(Спутњик)

KOMENTARI13 коментара

 1. Ivke says:

  Srbiji je namenjena uloga da rusi zla carstva

 2. Један тамо, не знаш га ти says:

  Европа се "тресе"... Које будале стављају ове куловске наслове ?!

  • Бели Орао says:

   И ја се питам , само ми се брк затресао од смијеха на ове глупе и бомбастичне наслове !!!

 3. Косовац says:

  Потпуно разумно се Иштван Пастор залаже за улазак Србије у ЕУ. Као што се свака национална мањина залаже за исто. И када Србија уђе у ЕУ, за Мађаре ће се вратити оно старо стање које су имали у Аустроугарској. Лепо, одлично, Иштван Пастор ће бити свој на своме. Такође се и српска мазохистичка власт на челу са Александром Вучићем залаже да Србија уђе у ЕУ, да би Мађарима било лепо. Наравно, да буде и Хрватској националној мањини лепо, слично као у Југославији. ……………Поштено, Виктор Орбан не крије овај свој Нон-Пејпер, то је фер са његове стране. Али се зато сада ја осећам као издувани балон. Мој балон се надувао високо ценећи Орбаново залагање против Мађарских сорошоидних гњида. И ето, ипак се тај мој балон упувао и издувао видевши како се Виктор Орбан залаже у корист Српских сорошоидних гњида. Мало фали, па да кажем Орбану да се носи у 3 лепе мађарске πчке материне. И тамо нека направи ако хоће и 2 Европске Уније, али без Српског народа.

 4. Lazar says:

  Poštujem ja Orbana i sve za šta se zalaže. Ipak, daleko im lepa evropska kuća. Saradnja sa državom Mađarskom je prihvatljiva ali sa EU - pogubna i nedopustiva...

 5. Gagi says:

  Svako se bori za sebe raznim politickim trikovima i namestaljkama. Jedino Srbija spava mrtvijem snom pravednika. Unutrasnji zlotvori nam rade bukvalno sta im padne na pamet. Sinoc smo imali priliku da pogledamo na N1 gostovanje podpredsednika SNS-a, tip se iz sveg glasa hvali kako ima odlicnu i plodnu saradnju sa NATO-m. U drugoj recenici mudro izjavi kako mi nismo ni u jednom vojnom savezu. U medjuvremenu taj vojni savez naoruzava siptare i naravno, to nije vazno, jedino je bitno da je saradnja plodna. Sludjivanjima i atakovanju na mozak nikada kraja, rasprodadose nas za saku zobi. Valjda ovom narodu to tako treba da bude, vec sedamdeset godina nas bez ikakvog otpora treniraju i uvezbavaju da nam bez njih - zivota nema. Svako sa Srbijom moze da radi sta hoce, doziveli smo moralni slom, nase nacionalno bice se raspada. U tome su najvise pomogli i ovi katolicki komunisti koji su se presvukli i zauzeli pozicije laznih nacionalista. Svi podmetnuti nacionalisti u Krajini, Bosni, KiM su posao odlicno obavili, "Srba tamo vise nema", mentor im je bio onaj bradati majmun.

 6. Rafmanjinov says:

  Орбане идемо сви у савез са Русијом и Кином, ту је будућност.

 7. Риста says:

  Косовац има палење са закашњењем. Понекад се упали у рикверц. Риста то одувек пише о Орбану, али Косовац има неко успорење у мозгу. Такође одувек. Зар ме ниси, онако простачки пљујући по Србијанском имену, назвао ДРУГОСРБИЈАНАЦ када сам пљувао сличне гњиде као што је орбан? А шта си ти сада? Па другосрбијанац, сорошоид и све остало. Не цениш српске "пријатеље" као што је Орбан, срам те било. Погрдни назив друго СРБИЈАНАЦ су са задовољством измислили Хрвати, да вам га утуре са личним именом а комунисти Београда, Косова, Америке(гаги је Американац, иначе) и Крајине једва дочекали да још мало посеру српско име. Нису одавно. Теби и сличнима овде увек из ауспуха дува ветар на доле. Ти и онај Сузуки заједно са "америчким "сУстемским" гагијем заиграли неко мађарско коло овде, шта ли? Па сада искачете из њега? Глај како Гаги величанствено пљује по Месићу? И сад да му ја одговорим да Месић добио Орден заслуга за Народ од Путина, он би пуко, зар не? И назвао би ме "усраша" ко његов брат Витара? Па тако сниско ни деца не пљују. Месић само изгледа ко мајмун, то је тачно, али поцепо Србију и Српски народ ко Ајнштајн. А сада ударила слабост у нас Србе и само видимо мајмуна од Месића? Па ето, Путин види у њему изузетно заслужног човека са успешним животним радом. Месић игра са Путином и Орбаном у истом тиму Вучић и нема где, неко у коло са српским пријатељима Путином, Орбаном и помало са Месићем. А ти, Сузуки и Гаги ко три брата рођена. Уопште не видите где вам се точкови котрљају и још пролупали и без да сте нешто превезли. Па слушајте мало, учите кад Риста пише. Немо само балавите. Подоста вас овде има став као дете кад чупа тарчужак и виче "Воле ме, не воле ме..." Мислим да се зове тарчужак, ако му новокоментатори са новомишљењем нису променили име у "орбан" те воли, не воли те...Много сте ми постали полупаметни, али вам макине пролупале. Ај мало спустите лопту, оладите машине и читајте следеће моје коментаре о Русији, Путину, Мађарској, Јапану, Сију и Кини да научите понешто.

  • Косовац says:

   @ Риста, …..Када нешто утупиш, пази да ти се не обије о главу ако налетиш на неког ко води евиденцију о коментарима и ко може да те без гриже савести оптужи да избегаваш истину. ……………Виктора Орбана и даље ценим, нисам ја нестабилан луфтигуз као ти. Сви су видели да сам Орбана уздизао као великог борца против Сорошоида, Орбана који је Сорошоидима померао дупета и у Мађарској и у Европи и у Израелу. Преко пута мог мишљења си био ти, који није признавао Орбана као борца против Сорошоида. „….зато што Сорошоиди не постоје“. Провидно си мутио у смислу масонског правила да не треба таласати. И хватао си се увек за нешто што није била тема, а то су евидентни некадашњи Мађарски злочини према Србима. И ништа се ни данас није променило, ја нисам касно упалио и укапирао, не одустајем од величања Орбанове антисорошоидне политике, пре свега чувајући своје Мађаре. А ти си остао при тврдњи да Сорошоиди не постоје и наставио да живиш или глумиш да живиш у свом имагинарном свету без Сорошоида. ……………Немој да лажеш публику да сам те назвао ДРУГОСРБИЈАНАЦ када си пљувао сличне гњиде као што је Орбан. Ја сам само реаговао и спустио те на земљу када си ти полетео и зацмиздрио тврдећи да ми вређамо оне Србе људе који су правилно крштени као Другосрбијанци. Описао сам ти порекло тог назива Другосрбијанац, из чега се разумело која су то говна. Чак ми је и колега „Dule“ 28.04.2021. године уделио комплимент и похвалу – указао ми поштовање и рекао да сам написао голу истину, толико сам те добро матирао. ……………Види се да си зрео за лудару, чим глупчу Месића упоређујеш са Ајнштајном. Као да си баш „Karital“ или „Veliki Brat“, или усраша –што те назва ономад „Suzuki Vitara“. Ништа са тиме ниси урадио добро, само си уз Месића показао свој низак морално-интелектуални степен. Еј, нико ти неће поверовати да је оно комунистичко говно Месић као Ајнштајн, па да си и Ханса Дитриха Геншера упоредио са Ајнштајном, такође би одвалио глупост. Само дебилан пред дебилима може да уздиже дебилану, али нема ефекта, Месић и Геншер могу да буду велики силници и злочинци, светског ранга, а за то не треба баш много памети и ајнштајнске науке. Потребно је само да су Сорошоиди, евентуално да су „сионски мудраци“.

   • Риста says:

    Ај бе Косовац, немо се заносиш брез везе. Никога ти ниси матирао. Наравно да је "другосрбијанац" узето од речи Србијанац као нешто јако "похвално", јел? То само слинавци ко ти могу да величају. Нема другог израза него баш уз "србијанац", свето српско име? А дилберу? И ти то величаш. Свака ти част. Надаље, сто пута сам ти објашњавао да Сорош, Ротшилд, Гејц или кога сада пласирају, неки Бафет, уопште нису важни људи, али су ту као пицинпоштари КАПИТАЛА Америке а не као самостални борци. Капитал није толико луд па да га води један сенилни Сорош или Ротшилд. То само мало ограничени људи мисле да је тако. А као Орбан борац против неких "сорошоида"? У бре, где си ти ишао у основну школу? Па Сорош створио Орбана али се после посвађали и Орбан онда употребио власт и силу коју је добио уз помоћ Сороша и истерао Сороша из Мађарске. Нико се није узбудио, ја најмање, јер то важно ко лањски снег. Немаш ти појма ко дрма овим светом, а то сигурно није ни један од твојих омиљених фигура за пљување. Они су ти и подметнути да их пљујеш. Ај бе не занос се превише. А тај што те подржо, исто тако далеко види као и ти. Све до Сороша а онда мрак. Орбан је опасан човек иза којег стоји Брисел и полако окреће Србију где је хоће а сви Српски Мађари већ имају мађарске пасоше. Давно још, још онда када си ти пао у севдах са Орбаном. Имали су их и онда, само ти си заљубљиве природе, волиш највише самог себе и ај да се величаш величајући Орбана. Орбанову политику ће водити и његов наследник а ни он је није сам створио, него је то мађарска политика према Србима вековима. Ја ни једног момента нисам насео на Орбанове штосове нити ћу и уопште не мењам своје мишљење као ти. Даље ме једноставно мрзи да ти објашњавам колико си залутао, али и ово ти је доста. Бар треба да буде доста. Јесте, тарчужак је "хоћу-нећу" и зато сам ти га дао на дар.

  • Косовац says:

   @ Риста, …..То „тарчужак“ је изгледа старословенски назив за траву коју ми старокоментатори зовемо „хоћу-нећу“.

 8. Риста says:

  Што се тиче Орбановог крајње "пријатељског" става и савезништва са Србијом, наши Срби изгубили из вида многе ствари. Они тамо у Бриселу нам сервирају "никад више", Хрвати запене ко мале нинџе на сваки спомен уласка Срба у ЕУ, а ондак ДОЂЕ Орбан који је припадник наших вишевековних крвавих пријатеља Мађара и каже "Не серте, Србија МОРА и треба у ЕУ". Сви коментари су сувишни. Из Брисела ударио лош и крвави милицајац по Србима, а из Мађарске добар и крвави милицајац. Више вековни пријатељ Срба, зар не? Хрвати га мрзе зато што ставља у исту раван и Србе и Хрвате и боје се српске судбине када Србија уђе у ЕУ, а она је више него видљива. Орбан једнако воли и Хрвате и Србе, али зашто су Срби заволели Орбана на пречац, никада ми неће бити јасно. Хрвати немају ту слабост као Срби и не волу га ни под разно. То "добар и лош милицајац" брише и поништава сва схватања и наклапања Срба. Даље од тога и нисте у стању да разглабате а као што видите и не морате. Нема сврхе. Добар и лош укључује сва значења порука и из Брисела и из Мађарске. Србија МОРА да уђе у ЕУ...Али под њиховим условима а то није оно што нас може радовати нити вући у ЕУ. То је само даље цепање Србије. А ако Орбану пође за руском да поцепа остатке Србије, што није далеко од ЕУ стварности данас, ни Хрватска се неће радовати. Орбан ће наставити са Хрватском. Ако тако гледате, пре ћемо бити савезници са Хрватском него са Мађарском. И то боље одмах него да чекамо Орбаново доба. Ја не волим ни такво савезништво, али савезништва најчешће нису одраз љубави.

 9. Риста says:

  Мађари су историјски непријатељи Срба и имају један од најжешћих геноцидних односа према Србима. "Дунав је текао крвав..." сви знате. Па онда била она стрка око Трста и мобилишу и Лалу да иде тамо и убија Талијане. Очо Лала и у чуду гледа што партизани тако пљују Талијане, али ћути...Дошо командант и каже - што ти Лало не псујеш наше непријатеље као и сви остали? Лала зине запрепашћен и каже - А, значи они су наши пријатељи? Саћу ја. ТАЛИЈАНИ, МАМУ ВАМ МАЂАРСКУ...! раздере се Лала. И то сте вероватно сви чули. Ја сам Сремац и знам доста о работама Мађара за време ратова, па нема шта да се чудите.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u