ЕВРОПА СЕ ТРЕСЕ – ОРБАН РУШИ „ЕВРОПСКО ЦАРСТВО“, А САВЕЗНИКА ВИДИ У СРБИЈИ

EVROPA SE TRESE – ORBAN RUŠI „EVROPSKO CARSTVO“, A SAVEZNIKA VIDI U SRBIJI

2 jula 2021

Srbija je ključ za dešavanja, ne samo na Zapadnom Balkanu, već i značajnom delu Evrope – simbol ishoda i sudbine proširenja Evropske unije. Otuda i eksplicitno pominjanje Srbije u planu mađarske vlade. Srbija bi u EU unela novu energiju, a srpsko-mađarski odnosi su sve bolji i intenzivniji i Srbija u EU jedan je od glavnih interesa Mađarske.Ovako deklaraciju mađarske vlade u sedam tačaka komentarišu lider Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor i doktorant na Fakultetu političkih nauka Vuk Lazić.

Zapadni Balkan, a naročito Srbija unela bi novu energiju u EU

Vlada mađarskog premijera Viktora Orbana objavila je u hrvatskim medijima tekst u vidu oglasa pod nazivom „O budućnosti Evropske unije“ u kojem se nalazi sedam predloga iza kojih stoji Mađarska. Među predlozima stoji odlučno protivljenje stvaranju „evropskog carstva“, a uz to, zahteva se i da Srbija postane član Evropske unije, preneo je zagrebački „Večernji list“, koji je objavio deklaraciju mađarske vlade.

Mađarska je, podseća Pastor, nedavno preuzela predsedavanje Višegradskom grupom, koju, osim nje, čine i Poljska, Slovačka i Češka. Zajedničko ubeđenje ove četiri zemlje je da se EU mora širiti prema Zapadnom Balkanu.

„Ubeđenje je ovih zemalja da se problemi unutar EU mogu rešavati samo novom energijom, a novu energiju sigurno bi mogle da unesu zapadnobalkanske zemlje, među njima, pre svega Srbija i da problemi o kojima se stalno govori, koji su neka vrsta sputavanja proširenja Unije prema Zapadnom Balkanu, manji nego energija koje bi ove zemlje unele u Uniju“, smatra Pastor.

Pominjanje Srbije u deklaraciji mađarske vlade može se sagledati u kontekstu sve boljih i intenzivnijih srpsko-mađarskih odnosa, kaže doktorant fakulteta političkih nauka Vuk Lazić – od 2012, kada se srpsko-mađarski odnosi naročito intenziviraju, mađarski interes je postala sve bliža integracija sa Srbijom, kada mađarska podrška srpskim evrointegracijama postaje neupitna.

„Takođe je interesantno kako Mađarska uklapa svoju poziciju, s jedne strane prema EU, gde pravi određeni otklon i, s druge strane, prema Srbiji, koju gura u jedan takav projekat. Tako da je tu na delu kombinacija određenih ideoloških stanovišta i političkog pragmatizma, koji Mađarska baštini i u odnosima prema Srbiji“, navodi Lazić.

Mađarski zahtev – Evropa tradicionalnih vrednosti

Sedam tačaka mađarske deklaracije pominju, ne samo „ne“ onome što se naziva „evropskim carstvom“, odnosno, evropskoj superdržavi, za čiju izgradnju, smatraju mađarski zvaničnici, niko u Briselu nije dobio ovlašćenje. Mađarska vlada protivi se uplivu međunarodnih nevladinih organizacija u donošenje odluka unutar EU, poziva na veću angažovanost nacionalnih parlamenata umesto Evropskog parlamenta koji je, kako se navodi, postao sam sebi svrha.

Takođe, upozorava se da Evropi preti opasnost od migracija i pandemija i da, ako su zajednički uspesi manji od pojedinačnih, to znači kraj Unije.

Ovi stavovi su, prema Lazićevim rečima, očekivani – radi se o pozicijama mađarske vlade prema EU koji su poznati već nekoliko godina.

„Posebno je zanimljiva tačka koja pravi distinkciju između EU kao administrativnog, birokratskog aparata ili kao političkog projekta i Evrope koju Mađarska zamišlja u drugačijim konotacijama. Evrope koja predstavlja određenu ideju koja je različita od EU. Ako pratimo izjave mađarskih zvaničnika vidimo da Mađarska želi Evropu zasnovanu na tradicionalnim vrednostima, insistira na onome što se naziva „Evropom nacija“, gde bi nacionalne države i njihova saradnja imale prioritet, a ne nadnacionalni formati koji bi diktirali odnose između evropskih država ili ih usmeravali na neki drugi način“, objašnjava on.

Pastor podseća da je francuski predsednik Emanuel Makron pre oko godinu dana pokrenuo inicijativu o diskusiji o budućnosti EU i, prema njegovom mišljenju, deklaraciju mađarske vlade trebalo bi posmatrati i kao doprinos toj raspravi.

„Iz tog razloga ubeđenja su pretočena u tačke bez nekog velikog otvaranja, jer je ovo prvi značajniji doprinos toj javnoj raspravi o budućnosti EU“, kaže Pastor.

Deklaracija i evropski otpor mađarskoj politici

Programski dokument mađarske vlade objavljen je u trenutku zategnutih odnosa između Budimpešte i ostatka EU kojim se, navodno, diskriminišu homoseksualci. Stvar je otišla dotle da je holandski premijer Mark Rute nazvao mađarsku nedoraslom za članstvo u EU i čak obećao da će je „baciti na kolena“.

Pastor karakteriše Ruteov istup kao tragikomičan i ističe da ne može sa sigurnošću da tvrdi da postoje uzročno-posledične veze između deklaracije i trenutnih tenzija na relaciji Mađarska-EU. Ono u šta je siguran, kako kaže, jeste da Mađarska i Mađari nemaju čega da se stide kada se upoređuju sa drugim zemljama i narodima.

„To ne znači da smo bezgrešni, ali nemamo ni manje ni više grehova nego bilo ko drugi i svako sa svojim grehom mora da se suoči“, naglašava on.

Lazić je, pak, uveren da je deklaracija jedna vrsta odgovora Briselu.

„Do sada, Mađarska je uspevala da nađe modus vivendi sa Briselom, tako da i ove tačke treba sagledati u tom smislu. Nisam siguran koliko će Mađarska imati snage da ih realizuje ili da za njih pridobije podršku za njihovu realizaciju unutar EU, ali one odslikavaju specifičnu i sve samostalniju poziciju Mađarske unutar EU i spram nekih projekata Brisela, koje on naročito favorizuje“, zaključuje Lazić.

(Sputnjik)

KOMENTARI13 komentara

 1. Ivke says:

  Srbiji je namenjena uloga da rusi zla carstva

 2. Jedan tamo, ne znaš ga ti says:

  Evropa se "trese"... Koje budale stavljaju ove kulovske naslove ?!

  • Beli Orao says:

   I ja se pitam , samo mi se brk zatresao od smijeha na ove glupe i bombastične naslove !!!

 3. Kosovac says:

  Potpuno razumno se Ištvan Pastor zalaže za ulazak Srbije u EU. Kao što se svaka nacionalna manjina zalaže za isto. I kada Srbija uđe u EU, za Mađare će se vratiti ono staro stanje koje su imali u Austrougarskoj. Lepo, odlično, Ištvan Pastor će biti svoj na svome. Takođe se i srpska mazohistička vlast na čelu sa Aleksandrom Vučićem zalaže da Srbija uđe u EU, da bi Mađarima bilo lepo. Naravno, da bude i Hrvatskoj nacionalnoj manjini lepo, slično kao u Jugoslaviji. ……………Pošteno, Viktor Orban ne krije ovaj svoj Non-Pejper, to je fer sa njegove strane. Ali se zato sada ja osećam kao izduvani balon. Moj balon se naduvao visoko ceneći Orbanovo zalaganje protiv Mađarskih sorošoidnih gnjida. I eto, ipak se taj moj balon upuvao i izduvao videvši kako se Viktor Orban zalaže u korist Srpskih sorošoidnih gnjida. Malo fali, pa da kažem Orbanu da se nosi u 3 lepe mađarske πčke materine. I tamo neka napravi ako hoće i 2 Evropske Unije, ali bez Srpskog naroda.

 4. Lazar says:

  Poštujem ja Orbana i sve za šta se zalaže. Ipak, daleko im lepa evropska kuća. Saradnja sa državom Mađarskom je prihvatljiva ali sa EU - pogubna i nedopustiva...

 5. Gagi says:

  Svako se bori za sebe raznim politickim trikovima i namestaljkama. Jedino Srbija spava mrtvijem snom pravednika. Unutrasnji zlotvori nam rade bukvalno sta im padne na pamet. Sinoc smo imali priliku da pogledamo na N1 gostovanje podpredsednika SNS-a, tip se iz sveg glasa hvali kako ima odlicnu i plodnu saradnju sa NATO-m. U drugoj recenici mudro izjavi kako mi nismo ni u jednom vojnom savezu. U medjuvremenu taj vojni savez naoruzava siptare i naravno, to nije vazno, jedino je bitno da je saradnja plodna. Sludjivanjima i atakovanju na mozak nikada kraja, rasprodadose nas za saku zobi. Valjda ovom narodu to tako treba da bude, vec sedamdeset godina nas bez ikakvog otpora treniraju i uvezbavaju da nam bez njih - zivota nema. Svako sa Srbijom moze da radi sta hoce, doziveli smo moralni slom, nase nacionalno bice se raspada. U tome su najvise pomogli i ovi katolicki komunisti koji su se presvukli i zauzeli pozicije laznih nacionalista. Svi podmetnuti nacionalisti u Krajini, Bosni, KiM su posao odlicno obavili, "Srba tamo vise nema", mentor im je bio onaj bradati majmun.

 6. Rafmanjinov says:

  Orbane idemo svi u savez sa Rusijom i Kinom, tu je budućnost.

 7. Rista says:

  Kosovac ima palenje sa zakašnjenjem. Ponekad se upali u rikverc. Rista to oduvek piše o Orbanu, ali Kosovac ima neko usporenje u mozgu. Takođe oduvek. Zar me nisi, onako prostački pljujući po Srbijanskom imenu, nazvao DRUGOSRBIJANAC kada sam pljuvao slične gnjide kao što je orban? A šta si ti sada? Pa drugosrbijanac, sorošoid i sve ostalo. Ne ceniš srpske "prijatelje" kao što je Orban, sram te bilo. Pogrdni naziv drugo SRBIJANAC su sa zadovoljstvom izmislili Hrvati, da vam ga uture sa ličnim imenom a komunisti Beograda, Kosova, Amerike(gagi je Amerikanac, inače) i Krajine jedva dočekali da još malo poseru srpsko ime. Nisu odavno. Tebi i sličnima ovde uvek iz auspuha duva vetar na dole. Ti i onaj Suzuki zajedno sa "američkim "sUstemskim" gagijem zaigrali neko mađarsko kolo ovde, šta li? Pa sada iskačete iz njega? Glaj kako Gagi veličanstveno pljuje po Mesiću? I sad da mu ja odgovorim da Mesić dobio Orden zasluga za Narod od Putina, on bi puko, zar ne? I nazvao bi me "usraša" ko njegov brat Vitara? Pa tako snisko ni deca ne pljuju. Mesić samo izgleda ko majmun, to je tačno, ali pocepo Srbiju i Srpski narod ko Ajnštajn. A sada udarila slabost u nas Srbe i samo vidimo majmuna od Mesića? Pa eto, Putin vidi u njemu izuzetno zaslužnog čoveka sa uspešnim životnim radom. Mesić igra sa Putinom i Orbanom u istom timu Vučić i nema gde, neko u kolo sa srpskim prijateljima Putinom, Orbanom i pomalo sa Mesićem. A ti, Suzuki i Gagi ko tri brata rođena. Uopšte ne vidite gde vam se točkovi kotrljaju i još prolupali i bez da ste nešto prevezli. Pa slušajte malo, učite kad Rista piše. Nemo samo balavite. Podosta vas ovde ima stav kao dete kad čupa tarčužak i viče "Vole me, ne vole me..." Mislim da se zove tarčužak, ako mu novokomentatori sa novomišljenjem nisu promenili ime u "orban" te voli, ne voli te...Mnogo ste mi postali polupametni, ali vam makine prolupale. Aj malo spustite loptu, oladite mašine i čitajte sledeće moje komentare o Rusiji, Putinu, Mađarskoj, Japanu, Siju i Kini da naučite ponešto.

  • Kosovac says:

   @ Rista, …..Kada nešto utupiš, pazi da ti se ne obije o glavu ako naletiš na nekog ko vodi evidenciju o komentarima i ko može da te bez griže savesti optuži da izbegavaš istinu. ……………Viktora Orbana i dalje cenim, nisam ja nestabilan luftiguz kao ti. Svi su videli da sam Orbana uzdizao kao velikog borca protiv Sorošoida, Orbana koji je Sorošoidima pomerao dupeta i u Mađarskoj i u Evropi i u Izraelu. Preko puta mog mišljenja si bio ti, koji nije priznavao Orbana kao borca protiv Sorošoida. „….zato što Sorošoidi ne postoje“. Providno si mutio u smislu masonskog pravila da ne treba talasati. I hvatao si se uvek za nešto što nije bila tema, a to su evidentni nekadašnji Mađarski zločini prema Srbima. I ništa se ni danas nije promenilo, ja nisam kasno upalio i ukapirao, ne odustajem od veličanja Orbanove antisorošoidne politike, pre svega čuvajući svoje Mađare. A ti si ostao pri tvrdnji da Sorošoidi ne postoje i nastavio da živiš ili glumiš da živiš u svom imaginarnom svetu bez Sorošoida. ……………Nemoj da lažeš publiku da sam te nazvao DRUGOSRBIJANAC kada si pljuvao slične gnjide kao što je Orban. Ja sam samo reagovao i spustio te na zemlju kada si ti poleteo i zacmizdrio tvrdeći da mi vređamo one Srbe ljude koji su pravilno kršteni kao Drugosrbijanci. Opisao sam ti poreklo tog naziva Drugosrbijanac, iz čega se razumelo koja su to govna. Čak mi je i kolega „Dule“ 28.04.2021. godine udelio kompliment i pohvalu – ukazao mi poštovanje i rekao da sam napisao golu istinu, toliko sam te dobro matirao. ……………Vidi se da si zreo za ludaru, čim glupču Mesića upoređuješ sa Ajnštajnom. Kao da si baš „Karital“ ili „Veliki Brat“, ili usraša –što te nazva onomad „Suzuki Vitara“. Ništa sa time nisi uradio dobro, samo si uz Mesića pokazao svoj nizak moralno-intelektualni stepen. Ej, niko ti neće poverovati da je ono komunističko govno Mesić kao Ajnštajn, pa da si i Hansa Ditriha Genšera uporedio sa Ajnštajnom, takođe bi odvalio glupost. Samo debilan pred debilima može da uzdiže debilanu, ali nema efekta, Mesić i Genšer mogu da budu veliki silnici i zločinci, svetskog ranga, a za to ne treba baš mnogo pameti i ajnštajnske nauke. Potrebno je samo da su Sorošoidi, eventualno da su „sionski mudraci“.

   • Rista says:

    Aj be Kosovac, nemo se zanosiš brez veze. Nikoga ti nisi matirao. Naravno da je "drugosrbijanac" uzeto od reči Srbijanac kao nešto jako "pohvalno", jel? To samo slinavci ko ti mogu da veličaju. Nema drugog izraza nego baš uz "srbijanac", sveto srpsko ime? A dilberu? I ti to veličaš. Svaka ti čast. Nadalje, sto puta sam ti objašnjavao da Soroš, Rotšild, Gejc ili koga sada plasiraju, neki Bafet, uopšte nisu važni ljudi, ali su tu kao picinpoštari KAPITALA Amerike a ne kao samostalni borci. Kapital nije toliko lud pa da ga vodi jedan senilni Soroš ili Rotšild. To samo malo ograničeni ljudi misle da je tako. A kao Orban borac protiv nekih "sorošoida"? U bre, gde si ti išao u osnovnu školu? Pa Soroš stvorio Orbana ali se posle posvađali i Orban onda upotrebio vlast i silu koju je dobio uz pomoć Soroša i isterao Soroša iz Mađarske. Niko se nije uzbudio, ja najmanje, jer to važno ko lanjski sneg. Nemaš ti pojma ko drma ovim svetom, a to sigurno nije ni jedan od tvojih omiljenih figura za pljuvanje. Oni su ti i podmetnuti da ih pljuješ. Aj be ne zanos se previše. A taj što te podržo, isto tako daleko vidi kao i ti. Sve do Soroša a onda mrak. Orban je opasan čovek iza kojeg stoji Brisel i polako okreće Srbiju gde je hoće a svi Srpski Mađari već imaju mađarske pasoše. Davno još, još onda kada si ti pao u sevdah sa Orbanom. Imali su ih i onda, samo ti si zaljubljive prirode, voliš najviše samog sebe i aj da se veličaš veličajući Orbana. Orbanovu politiku će voditi i njegov naslednik a ni on je nije sam stvorio, nego je to mađarska politika prema Srbima vekovima. Ja ni jednog momenta nisam naseo na Orbanove štosove niti ću i uopšte ne menjam svoje mišljenje kao ti. Dalje me jednostavno mrzi da ti objašnjavam koliko si zalutao, ali i ovo ti je dosta. Bar treba da bude dosta. Jeste, tarčužak je "hoću-neću" i zato sam ti ga dao na dar.

  • Kosovac says:

   @ Rista, …..To „tarčužak“ je izgleda staroslovenski naziv za travu koju mi starokomentatori zovemo „hoću-neću“.

 8. Rista says:

  Što se tiče Orbanovog krajnje "prijateljskog" stava i savezništva sa Srbijom, naši Srbi izgubili iz vida mnoge stvari. Oni tamo u Briselu nam serviraju "nikad više", Hrvati zapene ko male nindže na svaki spomen ulaska Srba u EU, a ondak DOĐE Orban koji je pripadnik naših viševekovnih krvavih prijatelja Mađara i kaže "Ne serte, Srbija MORA i treba u EU". Svi komentari su suvišni. Iz Brisela udario loš i krvavi milicajac po Srbima, a iz Mađarske dobar i krvavi milicajac. Više vekovni prijatelj Srba, zar ne? Hrvati ga mrze zato što stavlja u istu ravan i Srbe i Hrvate i boje se srpske sudbine kada Srbija uđe u EU, a ona je više nego vidljiva. Orban jednako voli i Hrvate i Srbe, ali zašto su Srbi zavoleli Orbana na prečac, nikada mi neće biti jasno. Hrvati nemaju tu slabost kao Srbi i ne volu ga ni pod razno. To "dobar i loš milicajac" briše i poništava sva shvatanja i naklapanja Srba. Dalje od toga i niste u stanju da razglabate a kao što vidite i ne morate. Nema svrhe. Dobar i loš uključuje sva značenja poruka i iz Brisela i iz Mađarske. Srbija MORA da uđe u EU...Ali pod njihovim uslovima a to nije ono što nas može radovati niti vući u EU. To je samo dalje cepanje Srbije. A ako Orbanu pođe za ruskom da pocepa ostatke Srbije, što nije daleko od EU stvarnosti danas, ni Hrvatska se neće radovati. Orban će nastaviti sa Hrvatskom. Ako tako gledate, pre ćemo biti saveznici sa Hrvatskom nego sa Mađarskom. I to bolje odmah nego da čekamo Orbanovo doba. Ja ne volim ni takvo savezništvo, ali savezništva najčešće nisu odraz ljubavi.

 9. Rista says:

  Mađari su istorijski neprijatelji Srba i imaju jedan od najžešćih genocidnih odnosa prema Srbima. "Dunav je tekao krvav..." svi znate. Pa onda bila ona strka oko Trsta i mobilišu i Lalu da ide tamo i ubija Talijane. Očo Lala i u čudu gleda što partizani tako pljuju Talijane, ali ćuti...Došo komandant i kaže - što ti Lalo ne psuješ naše neprijatelje kao i svi ostali? Lala zine zaprepašćen i kaže - A, znači oni su naši prijatelji? Saću ja. TALIJANI, MAMU VAM MAĐARSKU...! razdere se Lala. I to ste verovatno svi čuli. Ja sam Sremac i znam dosta o rabotama Mađara za vreme ratova, pa nema šta da se čudite.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *