Европа се (у)мирити не сме!

Evropa se (u)miriti ne sme!

11 februara 2015

boris-aleksic-L1 7677Piše: Boris Aleksić

Pompezno predstavljena 51. Minhenska bezbednosna konferencija imala je za cilj da pokaže jedinstvo Zapada i svečano najavi novu fazu u pohodu na Rusiju. Ceo skup je začinila elita zla sa poznatim zagovornicima rata poput Madlen Olbrajt, Jensa Stoltenberga, Džona Mekejna i Džozefa Bajdena. Oko 400 svetskih političara i stručnjaka je uveseljavala dvorska luda Petro Porošenko koja je nastupila sa kolekcijom ruskih pasoša. Ipak umesto harmoničnih odnosa, na Konferenciji su se jasno videle razlike u stavovima između Sjedinjenih država i vodećih zemalja EU. Evropljanima se ne žuri u bratoubilački rat, iako SAD upravo to očekuju od njih. Jedan političar sa Balkana to nije razumeo pa su kamere zabeležile kako trčkara od Nulandove do Mekejna i Bajdena.

Interesantno je primetiti da je uoči konferencije u Minhenu Vladimir Putin izneo ruski predlog mirovnog plana za Ukrajinu koji je privukao pažnju Berlina i Pariza. Reagujući ne ovu mirovnu inicijativu američki general Filip Bridlav, komandant NATO trupa u Evropi je u Minhenu poručio da je ona „potpuno neprihvatljiva“ i da Alijansa ne isključuje vojnu opciju!  Da ovo nisu prazne reči svedoče i planovi o mobilizaciji Severnoatlantskog saveza u Istočnoj Evropi prema kojima novih 30 hiljada vojnika u okviru snaga za brzo reagovanje treba da se usmeri na Rusiju. Postavlja se pitanje, kako je uopšte moguće da odgovor na mirovni predlog u ime Evrope daje jedan američki general. Imajmo na umu da Barak Obama više troši Bogu dane nego što vodi aktivnu politiku. Sve je očiglednije da tajna policija, armija i jastrebovi preuzimaju vođenje američke spoljne politike. Predsednik SAD postaje puki poslušnik ovih struktura. „Obama je pod nezamislivim pritiskom da isporuči Ukrajini oružje“, kaže Fiona Hil, direktorka Centra za SAD i Evropu vašingtonskog instituta Brukings, i dodaje da američki predsednik dosad nije popustio, ali da ostaje da se vidi da li može – i da li hoće – da izdrži taj pritisak. Senator Džon Mekejn nespremnost Evropljana da pomognu širenju ratnog sukoba u Ukrajini naziva „glupošću“ i poručuje da za njega isporuka oružja kijevskoj hunti nije samo taktička tema. On smatra da Zapad mora snabdeti Kijev oružjem kako bi Ukrajina mogla da se brani protiv „agresora Putina“. O kakvoj gluposti priča ovaj pajac proizveden u američkoj vojnoj bazi?

Prethodno su reagujući na američku ideju o naoružavanju Kijeva nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer i njegov francuski kolega Loran Fabijus objasnili da diplomatija ima prednost. Oni su dali zajedničku izjavu u kojoj se protive isporuci oružja Ukrajini. „To ne bi bilo samo riskantno, već i kontraproduktivno“, naglasio je Štajnmajer. Slične reči je izgovorila i Angela Merkel. Nemačka kancelarka je u Minhenu poručila da bi dodatna primena sile u borbi protiv proruskih snaga u Novorusiji proizvela suprotan efekat. „Uverena sam da dodatno oružje neće dovesti do napretka koji je Ukrajini potreban“ izjavila je Merkelova. Međutim za Mekejna borba za mir u Evropi predstavlja glupost koju treba saseći u korenu. Kao što vidimo Bridlav i Mekejn ulažu velike napore pokušavajući da rasplamsaju ratni požar na Starom kontinentu. O drskosti Mekejna imali su šta da kažu i nemački mediji.

„Zidojče cajtung“ ocenjuje da niko ne želi i ne može nametnuti mirovni sporazum Ukrajini. „Za Nemačku, ali i za ostatak Evrope, ovaj rat nudi nekoliko gorkih pouka: evropski poredak, koji počiva na miru, došao je do svojih granica.“ „Nordbajerišer Kurir“ oštro kritikuje Mekejna: „Umesto da dolivaju ulje na vatru, Amerikanci bi svojim evropskim saveznicima trebalo da pomognu u smirivanju situacije.“

Dakle u Evropi su svi svesni da pomahnitali jastrebovi iz SAD žele da izazovu rat na Starom kontinentu kako bi obnovili jednopolarni svetski poredak u kojem dominiraju. Podsetimo se da je Mekejn štetočina koja je učestvovala u sabotaži Južni tok. On je time oslabio evropsku energetsku bezbednost čineći je u isto vreme zavisnom od neevropskih sila tj. američkog tečnog gasa. Nekim čudom, dok Nemci i Francuzi pokušavaju da pobegnu iz ludačkog zagrljaja Mekejna, Bridlava i sličnih, Aleksandar (drugovenčani) Vučić u Minhenu postiže sporazume sa ovim ratnim huškačima. Umesto da već sada organizuje izgradnju gasovoda prema Turskoj kako bi u budućnosti Srbija dobijala jeftiniji i kvalitetniji ruski gas, lider naprednjaka energetsku bezbednost zemlje stavlja u ruke Bajdena i Mekejna. Dogovor je postignut na sastancima premijera Aleksandra Vučića s potpredsednikom SAD Džozefom Bajdenom i pomoćnicom državnog sekretara Viktorijom Nuland u subotu u Minhenu. Gas bi u Srbiju mogao da stiže preko Hrvatske tj.  preko Krka, kad se izgradi terminala za tečni prirodni gas, koji bi dovozili katarski, alžirski i američki tankeri. Iz SAD bi gas stizao komprimovan, pa time i skuplji. Potom bi bio isporučivan u Mađarsku itd. Ovu opciju je nedavno nagovestio ambasador SAD u Hrvatskoj Kenet Herbert, poručivši da Amerika računa da će se “Srbija uključiti u projekat gasovoda preko Krka”. Tako Beograd polako ali sigurno postaje deo američke slagalice u Evropi. Umesto da pomaže povratak Rusije na Balkan on ga otežava ili čak sprečava. Srbi će kupovati skup američki gas, koji pri tom sadrži znatno veću koncentraciju štetnih i otrovnih supstanici jer se dobija fraktacijom tla. Zavisna od Vašingtonske klike Srbija će tonuti u sve veću bedu bez mogućnosti da na tom putu povrati svoju slobodu. Srpskoj političkoj i bezbednosnoj „eliti“ naviknutoj na izdaju ovaj model je predstavljen kao jedini moguć u sadašnjoj situaciji. Eksperimenti MMF-a, Svetske banke i drugih međunarodnih finansijskih institucija doveli su Srbiju do prosjačkog štapa pa će je američka kleptokratija kupiti za male pare. To je put kojim su krenuli i finansijeri SNS-a iz Crne Gore predvođeni Milom Đukanovićem. Oni su odbili ekonomske sporazume sa Rusijom, uveli sankcije Moskvi, a po nalogu NATO pakta pripremaju se za nove sukobe se Rusima.

Američka obaveštajna mreža je uložila veliki napor da izazove krvoproliće u Evropi kako bi slično situaciji nakon Drugog svetskog rata omogućila dominaciju Vašingtona na Starom kontinentu. Njeni agenti su organizovali puč u Kijevu, oborili malezijski putnički avion MH17 kako bi zločin podmetnuli Rusiji, čak su izveli i terorističke napade u Bremenu i Parizu da bi sprečili pomirenje Evropljana. Američkoj terorističkoj mreži nije potrebna jaka već poslušna Evropa spremna za žrtvovanje i rat sa Rusijom. To isto očekuju i od Srbije. Srpski narod neće dugo moći da ćuti i posmatra stvari sa strane. Ili će Srbi postati izrodi koji će svoje cevi okrenuti na Ruse ili će zajedno sa njima braniti Evropu od američke agresije. Odgovor se već sad očekuje.

(Fond strateške kulture)

KOMENTARIJedan komentar

  1. milan says:

    Vučicu zabraniti na da govori vec da se pojavljuje u javnosti. Samorazumljivo strpati ga u apsanu veleizdaje radi! Vanredni izbori što pre.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *