ЕВРОПА СЕ ЗАТРЕСЛА! НОВУ ВЛАДУ ИТАЛИЈЕ ПРЕДВОДИЋЕ ЖЕНА КОЈА СЕ ДИВИ МУСОЛИНИЈУ!?

ЕВРОПА СЕ ЗАТРЕСЛА! НОВУ ВЛАДУ ИТАЛИЈЕ ПРЕДВОДИЋЕ ЖЕНА КОЈА СЕ ДИВИ МУСОЛИНИЈУ!?

26 септембра 2022

КРАЈЊЕ десна партија Браћа Италије, која је на прошлим изборима добила само 4% гласова, главни је фаворит на ванредним парламентарним изборима са 24% изборне подршке.

Заједно са савезницима, коалиција десног центра коју предводи ова странка надмашује савез левог центра за целих 20 одсто, што Италији први пут обећава долазак жене на положај премијера – лидера „Браће” Ђорђе Мелони.Чиме је ова харизматична плавуша импресионирала Италијане?

Мелони никада није крила да се диви Бениту Мусолинију, чија су два потомка, која поносно носе име италијанског диктатора, и даље чланови њене странке.

Како бројни критичари неуморно тврде, Браћа Италије су израсла из неофашистичког италијанског друштвеног покрета насталог после Мусолинијеве смрти и никада се нису ослободила свих веза са фашизмом.

Пет дана пре избора, странка је морала да уклони једног од својих кандидата због његовог јавног дивљења Адолфу Хитлеру.

Ипак, уочи ванредних парламентарних избора (25. септембра), управо се ова крајње десничарска политичка снага, на челу са 45-годишњом Мелони, најпопуларнија је партија у Италији.

Према најновијим анкетама, рејтинг Браће Италије је 24%. Заједно са партнерима из Лиге Матеа Салвинија, Напред, Италијо! Силвија Берлусконија и мале странке Ми умерени, изборе ће, по свему судећи, окончати убедљивом победом, освојивши 44-45 одсто гласова.

„Браћа“ су у свом изборном манифесту обећала Италијанима велико смањење пореза и могућност превременог пензионисања. Мелони уверава су њени амбициозни планови потпуно у складу са буџетским правилима Европске уније и да неће направити рупу у националним финансијама.

Већина италијанских економиста сматра да Мелони своје планове тешко реализовати јер је јавни дуг Италије већ на нивоу 147 одсто БДП.

Уочи избора, многи у Италији и Европи су се, не без разлога, плашили да ће се нова коалиција упустити у реформе које су Риму потребне да би добио приступ око 200 милијарди евра фондова ЕУ обећаних земљи као део њеног План опоравка од Ковида.Са друге стране барикаде је блок левоцентриста на челу са Демократском странком чији је лидер Енрико Лета, који је 2013-2014. већ био премијер. Позиција демократа је ојачала од последњих избора 2018. године – сада им анкете дају 22 одсто гласова.

Једна од разлика између левог и десног табора, поред њихових погледа на економску и фискалну политику и, наравно, тему миграција, традиционално је био и однос према месту Италије у ЕУ.

Ако је левица исповедала проевропске ставове, десница, а посебно „Браћа“, увек су били у табору апсолутних евроскептика.

Међутим, Мелони не само да је одбацила идеју о изласку Италије из зоне евра, већ је изјавила и да је „Италија пуноправни део Европе, атлантске алијансе и Запада“.

У заборав је потонуо и повољан однос италијанске деснице према Русији.

После догађаја у Украјини, сва три коалициона партнера снажно су подржала санкције Брисела против Руске Федерације. Међутим, Лета је изјавио да ће Путин – ако победи десница – бити први који ће прославити њену победу.

Демократе се отворено залажу за истополне бракове и законе против хомофобије, а Мелони брани традиционалне католичке породичне вредности, отворено критикује ЛГБТ лоби, стављајући га у раван са „исламистичким насиљем“.

Трећи значајан играч на предстојећим изборима биће Покрет пет звездица (М5С).

Био је главни победник на прошлим изборима (тада је добио безмало 33% гласова), али је сада на само 13% подршке.

(Факти)

KOMENTARI8 коментара

 1. Gagi says:

  Moze to da se zove, da bude ko god hoce, to su kadrovi "centrale" koja nikada nije prestala za sve ove vekove da prihoduje. Koza nostra, sta drugo moze da bude. Cija li je ta politicka scena, ko li je podrzava i placa, NE samo u Italiji.

 2. milorad5 says:

  sve je ovo prevara,ali dići će se italijani kad shvate da su napravili budale od njih,a onda će da bude otvoreni državni udar tamo,i neko vreme će hunta da održi vlast brisela u italiji,ali samo neko kratko vreme italija nije grčka ,koja će ozbiljno da najebe od turske uskoro,jadni grci.

  • VRSK says:

   Pa ništa čudno po celoj Evropi na vlasti su potomci onih što su stradali pod Staljingradom, a kod nas onih što su iz svinjaca naselili Dedinje.

 3. persida says:

  Svge su to govna, i desni i levi. A svi podjednako mrze Ruse. Ko bi rekao?

 4. Volodimir Gownarsky says:

  Ode Istra,Dalmacija... "braćo" KROmanjonci 😂😂😂

  • VRSK says:

   NIJE TAČNOOO!!!! Srbi će je ponovo vratiti!!! 🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪🤪

 5. Hector says:

  Nema tu talasanja. Koga briga za davno prošlog i propalog Musolinija, važno je biti na sadašnjoj ekstremno važnoj ratnoj liniji Vašingtona, Brisela i Londona, protiv Rusije. Uz svu ogromnu cenu koju će Italija platiti zbog toga, kao i ostale zemlje EU. A Meloni je dokazano njihova bez rezerve, pomenuti troglavi zapadni CK je i njena svetinja. Da nije tako, prošla bi političko medijsku baražnu paljbu u predizbornoj kampanji kao Marin Le Pen u Francuskoj nedavno, pred predsedničke izbore. Menjaj da sve ostane isto, to se desilo na izborima u Italiji.

 6. Rostand says:

  Nova vlast u Italiji je kopija grčke Sirize,jaki na riječima pred izbore,čim zasjednu u ministarske fotelje nastavljaju istu laprdaljku kao i prethodna.Manje više tako je svagdje.Sjećate li se šta je Vučko pričao i obećavao prije izbora 2012., a šta je uradio poslije,samo nastavio gdje su dosmanlije stali.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u