ЕВРОПА СЛЕДЕЋА НА РЕДУ? Финска упозорава: НАТО да се спреми за могући сукоб са Русијом

EVROPA SLEDEĆA NA REDU? Finska upozorava: NATO da se spremi za mogući sukob sa Rusijom

11 aprila 2024

PREDSEDNIK Finske Aleksandar Stub, čija je zemlja nedavno postala NATO članica, pozvao je Alijansu da se pripremi za moguć sukob s Rusijom, mada, smatra da je to malo verovatno, piše britanski list „Fajnenšal tajms“.

Stub je u intervjuu pozvao lidere drugih zemalja članica NATO-a da svoje vojske pripremaju za potencijalni sukob umesto da koriste „ratobornu“ retoriku protiv Rusije. Prema rečima finskog predsednika, nedavna javna upozorenja o „ruskim pretnjama“ skreću pažnju evropskih zemalja sa pomoći Kijevu i obuke njihove vojske. Kako list navodi, Stub ne smatra da će Moskva napasti jednu članicu NATO-a do 2030. godine. Pritom, u Moskvi su više puta opovrgavali takve pretnje.– Malo sam zabrinut zbog ovih prilično borbenih razgovora o tome da Rusija planira da testira član 5 Povelje o kolektivnoj odbrani NATO-a i da će Evropa biti sledeća na redu. Mislim da se moramo pripremiti za to, ali smatram da je to malo verovatno – izjavio je Stub.

Pozvao je evropske strukture da se ugledaju na Finsku, da budu spremniji i istakao da se treba pripremati za goru situaciju kako bi se ona izbegla.

Smatra da bi druge evropske zemlje trebalo kao meru da uvrste pozivanje na služenje vojnog roka, koja je obavezna u Finskoj. Takođe je pozvao i da zemlje NATO-a podrže Ukrajinu bez obzira na cenu. Prema njegovim rečima, Finska zbog takve podrške pustoši svoje sopstvene zalihe municije.

Predsednik Finske je takođe izjavio da zemlju ne plaše planovi Rusije da poveća svoje prisustvo pored granica Finske, ali da su spremni za to.

Finska je postala 31. članica NATO-a 4. aprila 2023. godine.

KOMENTARI7 komentara

  • Velika Metla says:

   Beli Orao, oni se, kao i cela EU, ni za svoje gaće ne pitaju. Isto kao i Vučićeva "suverena" Srbija.

 1. Protokoli hrvackih ludaka says:

  E, Finjakeri, prošla su vremena da Rusiji prodajete Nokie, sada nemate šta a biće vam i gore!

 2. milorad5 says:

  koja bedna kamarila ulizica i stranih agenata sad vlada finskom pa ovo je neverovatno,očigledna izdaja svih NACIONALNIH interesa finaca od strane vlade koja jedva da ima cenzus i mandat..katastrofa koji problem su navalili fincima na grbaču bez bilo kakve potrebe očigledno vodjeni isključivo intresima stranca koji ih plaćaju,nemam druog objašnjanje nijedan ozbilja npolitičar bilo kog ranga ne bi ovo uradio sostvenoj naciji i državi,da fince njihova vlada istura kao topovsko meso ispred rusa za račun vojnog pakta i "zaštite" koja im uopšte nije bila potrebna...mislimda će "flase flag" operacija za opravdanje nATO napada na rusiju upravo da se desi od strane finskih vlasti,neki granični ili pomorski incident,nepšo će ova NATO agentura ufinskoj da uradi sigurno,jer jasno je da je agentura koja je za jednokratnu upotrebu tu postavljena,i oni sami svesno idu da naprave haos i svesni su da će biti odmah izvučeni iz finske,ovo što ta grupica radi nije politika ovo je čista velizdaja,gurnuće finsku u rat protiv rusije čim dobiju signal iz komande...

 3. Milutin says:

  Najavljivanja malo verovatnih događanja???? Ajde bar malo smisla unesite u svoje gluposti. A 2030 godina očekivanog napada Rusije na Evropu ja valjda period koji je potreban Evropi da se naoruža. Naravno Rusi su džentlmeni i neće da napadaju slabog protivnika. Čekaće oni da se Evropa dobrano naoruža. Ali ako Evropa nastavi da Rusiji ugurava tu misao u glavu možda se Rusi i odluče za tu opciju sada dok je Evropa na kolenima.

 4. Velika Metla says:

  Jes bre...., EU puna prirodnih resursa zbog kojih je Rusija uvek napadala tu istu EU. Bilo bi smešno da nije tužno.

 5. milos says:

  finci su procitani. oni bi hteli da ukljuce sa svedima evropu a najpre SAD da im vrate teritorije koje izgubili u zimskom ratu. nista od toga.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *