ЕВРОПА СПРЕМИЛА РЕЗОЛУЦИЈУ против Републике Српске! ДОДИК: „Важно је да Трамп жели сарадњу са Републиком Српском!“

EVROPA SPREMILA REZOLUCIJU protiv Republike Srpske! DODIK: „Važno je da Tramp želi saradnju sa Republikom Srpskom!“

23 januara 2017

dodik_-54z

Pred evropskim parlamentarcima uskoro će se naći nova rezolucija o BiH, čiji je autor Kristijan Dan Preda, a njen nacrt pokazuje da je u ključnim pitanjima usmerena protiv stavova i politike Republike Srpske.

Preda, koji je izvestilac Evropskog parlamenta za BiH, u tekstu koji je predložio o dva veoma važna pitanja – popisu stanovništva i odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom Republike, iskazao je stavove koji su direktno protiv Republike Srpske.

Na nacrt rezolucije upućeno je gotovo 300 amandmana, najviše od strane hrvatskih poslanika i Haralda Vilimskog iz Slobodarske partije Austrije.

Vilimski, u jednom od amandmana, navodi da se referendum o Danu Republike odnosio na područje za koje su nadležni entiteti i da Evropski parlament priznaje volju građana Srpske da izraze stav o zakonima i institucijama nametnutim dekretima visokog predstavnika koji narušavaju vladavinu prava i Dejtonski sporazum.

DODIK ZADOVOLJAN: Trampova administracija već pokazala dobru volju za saradnju sa Srpskom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Banjaluka već ostvarila kontakte sa novom administracijom SAD i da očekuje dobru saradnju, istakavši da je američka strana već pokazala dobru volju.

– Ti kontakti su bili vidljivi čak i u periodu kada sam dobio poziv za inauguraciju (američkog predsednika Donalda Trampa), što je bio, čini mi se, osnovni razlog zašto se ubrzano krenulo u priču o sankcijama protiv mene. Očekujemo da ćemo sa novom američkom administracijom raditi bolje i da će biti mnogo više razumevanja – istakao je Dodik za HepiTV.

Predsednik Srpske rekao je da su spekulacije pisanje sarajevskog Dnevnog avaza da će mu, nakon SAD, sankcije uvesti i nemačka Vlada zajedno sa partnerima iz EU.

– Iz Sarajeva ne možete ništa drugo da očekujete nego to da vam žele sve najgore. Tako da to može biti u sferi spekulacija – naveo je Dodik.

Predsednik Srpske izrazio je uverenje da Evropa neće, niti ima razloga da mu uvede sankcije.

– Uvek sam poštivao slovo Dejtonskog sporazuma i ako je iko to jasno govorio, to sam bio ja. A, Dejtonski sporazum su kršili upravo oni koji su hteli da okrive mene za to – naglasio je Dodik.

Komentarišući posetu predsedavajućeg Saveta ministara BiH Denisa Zvizdića Srbiji, Dodik je rekao da pozdravlja takav vid saradnje i da je dobro da se vode razgovori između svih institucija u regionu, dodavši da je premijer Srbije Aleksandar Vučić inicirao te razgovore.

On je pojasnio da je Zvizdić predsedavajući Saveta ministara BiH, a ne predsednik vlade i da Savet ministara nije Vlada, nego pomoćni organ Predsedništva BiH, te da u tom pogledu Zvizdić ima veoma ograničene nadležnosti.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *