ЕВРОПА СПРЕМНА НА РАТ СА АМЕРИКОМ: Крај једног савезништва

EVROPA SPREMNA NA RAT SA AMERIKOM: Kraj jednog savezništva

23 januara 2017

merkel-orban-hollande-renzi

Evropske elite još uvek nisu prebolele poraz Hilari Klinton na izborima.

Šef nemačke diplomatije Frank Valter Štajnmajer rekao je da je dolazak Trampa na vlast kraj poretka u svetu, a bivši šef poslaničke grupe Zelenih u Evropskom parlamentu Daniel Kon Bendit predviđa trgovinski rat između EU i SAD.

“Evropa je zasnovana na mirnom rešavanju konflikata putem pravnih normi i uvek je imala stav da ona nema neprijatelje u svetu, ali je postala izolovana pred burom koju niko nije mogao da očekuje. Ranije su Amerika, Velika Britanija i Rusija bile predvidljive čak i onda kada bi planirale da urade nešto nepredvidivo, naprimer da započnu rat u Iraku. Sada su SAD postale potpuno nepredvidive, Velika Britanija ne zna šta hoće, a Rusijamože da deluje izvan svojih interesa“, piše list Liberation, pozivajući se na ljude iz okruženja francuskog predsednika Fransoe Olanda.

Daniel Kon Bendit je izjavio da će novi kurs Trampa u spoljnoj politici dovesti do prekida savezničkih odnosa EU i SAD, i ekonomskog i trgovinskog rata.

I u Nemačkoj je politička elita razočarana. Tako je Štajnmajer u svom intervjuu za Bild rekao da je izbor Trampa kraj sveta kakvog ga mi znamo.

Pariz i Berlin imaju samo jedan izlaz za očuvanje EU, a to je unutrašnja konsolidacija jer je došao kraj ere u kojoj su pokazivali šipak Rusiji ispod krila američkih aviona.

(Pravda)

KOMENTARI7 komentara

 1. Miroslav says:

  Smrad kaze da je evropa zasnovana na mirnom resavanju konflikata putem pravnih normi, olosi, sto nas onda izbombardovaste, sto nam uranijum ostaviste za buduce generacije, sto trgovaste sa srpskim ljudskim organima. Nece vas Ameri tuci, al Rusi hoce i jedva cekaju...

 2. Pero Joksimovic says:

  Ne znam baš, da li su zabludeli Ameri spremni za još jedan operetski rat protiv (sada, četvrtog) Nemeckog Rajha i još jedan promašeni Maršalov plan...

 3. trigav says:

  "evropa spremna za rat sa amerkom"? evropa spremna za glad zbog nestašice krumpira i preobilja automobila.

 4. milovan says:

  Stajnmajer, se kao i mnogi drugi preracunao. Bio je siguran u pobedu one babuskare Hilari.Gleda sad da se izvuce jer Nemacka jos nije nezavisna od USA.Sa Trampom im se ukazuje sansa,a onda tesko Evropi.

  • Harry Neron says:

   Zašto teško? Kogod i kadgod je bio uz Nemačku uvek je na kraju dobro prošao, mnogo bolje od onih koji su bili uz engleze ili ruse, englezi svoje partnere posle upotrebe odbacuju dok jih rusi okupiraju i anektiraju. Tako da kako god gledaš uvek je na tlu Europe, ako se več može birati strana,najbolje biti saveznik i partner Nemačke, svi ostali su takvi ili onakvi prevaranti.

   • milovan says:

    Dok ste vi uz njih(Nemce),propast im je vise nego sigurna.To je istorija vise puta potvrdila.Problem je sto se vi Kurvati i Nemci brzo palite,a time nanesete veliko zlo drugima.Sva sreca izgorite brzo kao SLAMA!

 5. ilija says:

  komunisti beogradski i njemacka vode rat proyiv rusije i amerike to se znalo tako je i tito i hotler zajedno udarili na rusiju i ameriku DRAZO MIHAJLOVIC je spasijo -500- pilota od amerike u -2- .sv,

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *