ЕВРОПА У СТРАХУ: Шта је то Путин урадио са Ердоганом и Турском?

ЕВРОПА У СТРАХУ: Шта је то Путин урадио са Ердоганом и Турском?

14 јануара 2020

Европске земље забринуте су због све веће зависности Турске од Русије, упозорава немачки лист „Билд“, објашњавајући да су две чињенице пресудне да би владало такво мишљење — завршетак изградње гасовода „Турски ток“, али и заједнички став Москве и Анкаре по питању обустављања војних операција у Сирији и Либији.

Штавише, немачки лист поставља питање и да ли турски лидер Реџеп Тајип Ердоган уопште може себи да приушти да се успротиви свом руском колеги Владимиру Путину у светлу све веће енергетске зависности Турске од Русије.Како се наводи, због недостатака сопствених енергената та „хронична глад“ Турске зависи од увоза, што и наводи аналитичаре у Европи на мисао да „Ердоган све више иде на Путинову воденицу“.

Међутим, поред енергетске ситуације битну улогу играју и конфликти у блискоисточном региону, у које су укључене и Турска и Русија.

Када је реч о Сирији, „Билд“ Путинове потезе оцењује као покушај да помири два заклета непријатеља — председника те блискоисточне земље Башара ел Асада и Ердогана, и то са циљем да што је могуће брже смањи утицај САД у региону.

Са друге стране, Либија је такође одиграла важну улогу у односима Путина и Ердогана, будући да су и у том конфликту Путин и Ердоган на различитим странама, али су и један и други у тај конфликт ушли као „миротворци“.

KOMENTARI2 коментара

  1. Miraš says:

    Zašto je zapravo zabrinuta Nemačka? Odlaskom turskih snaga iz Libije EU će biti na gubitku, jer bez vojne podrške Turske sigurno je da će izgubiti njihov štićenik libijska vlada na čelu sa Saradžom. Vlade nacionalnog jedinstva Libije na čelu sa Faizom Saradžom nalazi se u Tripoliju. Tu libijsku vladu podržavaju: EU, s izuzetkom Francuske, Turska i Katar. Na suprotnoj strani je libijski general Haftar koji ima podršku Egipta, UAE, Francuske, itd. ... Šta je zapravo uradila Rusija? Izgleda da Rusija i Turska sporazumele su se da ne podržavaju različite snage u libijskom sukobu jer time samo podstiču rat. Ako je Rusija već toliko za mir, a zašto je onda ranije dozvolila da neke njene snage učestvuju u libijskom sukobu? Da li je to uradila sa osnovnim ciljem da u sledećem koraku vrati turske vojne snage kući? Time general Haftar dobija čist prostor da ostvari pobedu u Libiji. Za razliku od rata u Siriji u Libiji ruski borci su se tek malo pojavili, a mogu da značajno utiču na ishod sukoba u Libiji. E, to je veština. Veština da i teta lija može da pozavidi.

  2. padre says:

    Valjda sada razumeju, zašto je Tramp zabrinut zbog njihove zavisnosti od Rusje!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u