ЕВРОПА У СТРАХУ: Шта је то Путин урадио са Ердоганом и Турском?

EVROPA U STRAHU: Šta je to Putin uradio sa Erdoganom i Turskom?

14 januara 2020

Evropske zemlje zabrinute su zbog sve veće zavisnosti Turske od Rusije, upozorava nemački list „Bild“, objašnjavajući da su dve činjenice presudne da bi vladalo takvo mišljenje — završetak izgradnje gasovoda „Turski tok“, ali i zajednički stav Moskve i Ankare po pitanju obustavljanja vojnih operacija u Siriji i Libiji.

Štaviše, nemački list postavlja pitanje i da li turski lider Redžep Tajip Erdogan uopšte može sebi da priušti da se usprotivi svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu u svetlu sve veće energetske zavisnosti Turske od Rusije.Kako se navodi, zbog nedostataka sopstvenih energenata ta „hronična glad“ Turske zavisi od uvoza, što i navodi analitičare u Evropi na misao da „Erdogan sve više ide na Putinovu vodenicu“.

Međutim, pored energetske situacije bitnu ulogu igraju i konflikti u bliskoistočnom regionu, u koje su uključene i Turska i Rusija.

Kada je reč o Siriji, „Bild“ Putinove poteze ocenjuje kao pokušaj da pomiri dva zakleta neprijatelja — predsednika te bliskoistočne zemlje Bašara el Asada i Erdogana, i to sa ciljem da što je moguće brže smanji uticaj SAD u regionu.

Sa druge strane, Libija je takođe odigrala važnu ulogu u odnosima Putina i Erdogana, budući da su i u tom konfliktu Putin i Erdogan na različitim stranama, ali su i jedan i drugi u taj konflikt ušli kao „mirotvorci“.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    Zašto je zapravo zabrinuta Nemačka? Odlaskom turskih snaga iz Libije EU će biti na gubitku, jer bez vojne podrške Turske sigurno je da će izgubiti njihov štićenik libijska vlada na čelu sa Saradžom. Vlade nacionalnog jedinstva Libije na čelu sa Faizom Saradžom nalazi se u Tripoliju. Tu libijsku vladu podržavaju: EU, s izuzetkom Francuske, Turska i Katar. Na suprotnoj strani je libijski general Haftar koji ima podršku Egipta, UAE, Francuske, itd. ... Šta je zapravo uradila Rusija? Izgleda da Rusija i Turska sporazumele su se da ne podržavaju različite snage u libijskom sukobu jer time samo podstiču rat. Ako je Rusija već toliko za mir, a zašto je onda ranije dozvolila da neke njene snage učestvuju u libijskom sukobu? Da li je to uradila sa osnovnim ciljem da u sledećem koraku vrati turske vojne snage kući? Time general Haftar dobija čist prostor da ostvari pobedu u Libiji. Za razliku od rata u Siriji u Libiji ruski borci su se tek malo pojavili, a mogu da značajno utiču na ishod sukoba u Libiji. E, to je veština. Veština da i teta lija može da pozavidi.

  2. padre says:

    Valjda sada razumeju, zašto je Tramp zabrinut zbog njihove zavisnosti od Rusje!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *