Европа упала у канџе Америке

Evropa upala u kandže Amerike

13 januara 2015

france 73434Dan posle marša protiv terorizma, koji je u Parizu okupio više od milion građana i šezdesetak stranih političkih lidera, život u Francuskoj počeo je da se vraća u „normalu“ s neizbežnim pitanjem: „Šta dalje“? Iz Pariza je poslata poruka da Evropska unija treba da pooštri nadzor spoljnih granica Šengenske zone i da države treba da ojačaju međusobnu saradnju kako bi se sprečilo kretanje terorista i njihova propaganda preko interneta. Ovo je dogovoreno na sastanku ministara policija 11 država EU i SAD uz učešće američkog ministra pravosuđa Erika Holdera i ministra nacionalne bezbednosti Kanade Stivena Blenija.

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev izjavio je posle sastanka da su svi ministri EU bili odlučni da se hitno uvede jedinstven evropski registar popisa putnika, što bi omogućilo razmenu informacija o avionskim putnicima između država EU, uz zagarantovanu zaštitu ličnih podataka. Učesnici sastanka su se, takođe, saglasili da je radi efikasnije borbe protiv terorizma neophodno da se uspostavi partnerstvo s internet operaterima i da se u što kraćem roku povuku svi sadržaji koji „pozivaju na mržnju i teror“.

Iako je Kaznev naglasio da sve treba da se sprovede uz poštovanje „temeljnih građanskih sloboda“, njegova izjava nagoveštava da bi EU sada mogla da pristane na ono što je već godinama sporno između Vašingtona i Brisela i što je bilo tema žestokih rasprava u Evropskom parlamentu, a to je razmena ličnih podataka putnika u vazdušnom prekookeanskom saobraćaju. Naročito se Francuska dosad protivila prenošenju ličnih podataka na način kako su to tražili Amerikanci jer je to donekle bilo u suprotnosti s postojećim zakonima o pravu na privatnost.

Francuski elektronski mediji skoro bez izuzetka bavili su se pitanjem donošenja novog zakona o terorizmu, iako je takav zakon poslednji put donet pre samo dva meseca! Mnogi novinari već su u nedelju, bez obzira na emocionalnu atmosferu marša, izrazili strah da će se borba protiv terorizma voditi na račun slobode govora, da će Francuska po modelu SAD, uvedenom posle terorističkog napada na Njujork 11. septembra 2001, morati da bira između demokratije i bezbednosti.

Patriotske zloupotrebe

Iz redova desnog centra, čiji je lider bivši predsednik Sarkozi koji nikada nije krio da mu je Bušova administracija uzor, dolaze otvoreni predlozi da Francuska donese svoj Patriotski zakon. To je vanredni zakon koji je u SAD na snazi od 2001. godine u ime borbe protiv terorizma. Patriotski zakon značajno je smanjio građanske slobode, omogućio da bude smanjena i u segmentima ukinuta demokratska kontrola obaveštajnih službi što je, ispostavilo se, dovelo do dramatičnih zloupotreba kao što su programi za mučenje i bespravna izručenja, te kidnapovanja u gangsterskom stilu umesto hapšenja s nalogom tužioca i pravom na advokata.

Ministar Kaznev najavio je i tešnju saradnju s američkim obaveštajnim službama u razmeni podataka. Da takve razmene dosad nije bilo dovoljno potvrđuje i podatak da su američke službe imale braću Kuaši na crnoj listi, a da su njihove francuske kolege izgleda tek u petak iz „Njujork tajmsa“ saznale da su braća bila na obuci u Jemenu! Kaznev je i najavio ubrzanu modernizaciju francuske obaveštajne službe.

Ministri 11 država EU su se dogovorili da bitno pojačaju razmenu obaveštajnih i drugih podataka o mrežama i delovanju terorista, posebno onih koji odlaze i vraćaju se u Evropu. Zbog toga će veća ovlašćenja dobiti pravosudni mehanizam EU Eurojust i policijska agencija Europol. Ove dve evropske institucije nikada dosad nisu pokazale posebnu efikasnost, a jedan iskusni francuski policijski oficir nazvao ih je „kozmetičkim organizacijama“.

(Vesti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *