ЕВРОПАРЛАМЕНТАРЦИ УСРЕД БЕОГРАДА ЗАПРЕТИЛИ СРБИЈИ: ”Ако не прихватите план, бићете ИРАН у ЕВРОПИ”

ЕВРОПАРЛАМЕНТАРЦИ УСРЕД БЕОГРАДА ЗАПРЕТИЛИ СРБИЈИ: ”Ако не прихватите план, бићете ИРАН у ЕВРОПИ”

28 јануара 2023

Европарламентарци који су данас боравили у Београду одржали су два састанка са посланицима скупштине Србије, а да на званичном састанку ниједним словом нису споменули Косово и Метохију као и такозвани „немачко-француски план“. Док су, како је јавио Н1, на другом, изгледа неформалном састанку, запретили Србији да ће ако не прихвати тај план бити „Иран у Европи“.

Како су за РТ Балкан потврдили посланица „Двери“ Тамара Миленковић Керковић и посланик Српске напредне странке Миленко Јованов, европарламентарци нису овакве ставове изнели на састанку пред већином странака.„То ни у једном једином слову није била тема данашњег разговора, нико није ни споменуо тако нешто“, рекао је Јованов за РТ Балкан и додао да је тема састанка са свим странкама био рад Народне скупштине Србије.

Исто је потврдила и Миленковић Керковић додајући да током састанка нико није спомињао Косово и Метохију осим ње у једном тренутку.

„Тражила сам од њих да се Србија не притиска и да нам се остави могућност да без притисака разматрамо тај преговарачки оквир, односно ултиматум“, казала је Миленковић Керковић за РТ Балкан додајући да европарламентарци нису ништа одговорили на то.

Како смо сазнали на том званичном састанку присутне су биле све странке осим коалиције НАДА и Заветници, који од раније овакве састанке бојкотују.

Међутим, како преноси Н1, догодио се и други, чини се, неформални састанак с европарламентарцима на којем су били представници одабране опозиције.

„Ако се споразум не прихвати, Србија неће бити острво, већ Иран у Европи“, пренео је Н1 речи једног европосланика позивајући се на неименовани извор.

Шта је горе за Србију?

Оваква изјава недопустив је притисак на Србију и показује да Европска унија не баштини демократске принципе, као што покушава да се представи, сагласни су саговорници РТ Балкан.

Лидер „Новог ДСС-а“ Милош Јовановић за РТ Балкан, коментаришући ову наводну изјаву европарламентарца, каже да су много горе последице по Србију ако прихвати овај план.

„Последица је губитак Косова и Метохије, а следећа на удару биће Република Српска, па други делови у централној Србији, а крај би био свођење на београдски пашалук“, каже Јовановић.

Прихватање споразума, изричит је Јовановић, раван је капитулацији и представљао би прелазак Србије на евроатланску страну где би Србија имала минорну улогу.

Јовановић додаје да оваква изјава, ако се заиста догодила, нема тежину, јер су европарламентарци који долазе у Србију анонимни политичари у својим земљама, те на овај начин желе да привуку пажњу.

Лидер „Двери“ Бошко Обрадовић за РТ Балкан такође каже да је право питање које су последице ако Србија прихвати предлог који су недавно у Београд донели преговарачи више европских земаља и САД.

„Нема сумње да је суштина тог предлога да се Србија не противи уласку лажне државе Косово у све међународне организације, а пре свега УН. То представља кршење Устава Србије и Резолуције 1244 СБ УН“, наводи Обрадовић.

Обрадовић је упитао да ли то значи да би Србија требало да се одрекне дела своје територије и који би то народ на свету урадио.

„Да видимо тог европосланика, који нам то сугерише, да ли би дао део своје државе“, закључио је Обрадовић.

„Свако има потребу да се ‘запљуне’ на тему КиМ“

Шеф посланичке групе Српске напредне странке Миленко Јованов указао да је главна парола европарламентараца међусобно поверење и уважавање, па стога би требало очекивати, како каже наш саговорник, да се о свим темама расправља јавно, без одвојених састанака.

Јованов каже да свака изјава, попут ове у којој нашу земљу пореде са Ираном и прете неприхватањем предлога плана, носи дозу притиска на Србију.

„Очигледно да сада сваки политичар који дође у Србију има потребу да се ‘запљуне’ и буде забележено да је нешто рекао на тему Косова и Метохије. Али ми је жао што тај политичар то није рекао именом и презименом, па да знамо ко је и одакле долази“, рекао је Јованов.

Председница Српске странке Заветници и народна посланица Милица Ђурђевић Стаменковски за РТ Балкан каже да ће такав приступ ојачати анимозитет према Европској унији у Србији, а да ће поверење у ЕУ, које је већ дуже време на ниском нивоу, додатно пасти.

„Европарламентарци који заступају такав став, компромитују Европску унију и у погледу поштовања суверенитета и у погледу залагања за демократију. Дакле, то није само анти-суверенистички већ и анти-демократски став, јер не само што нарушава међународно правни субјективитет једне државе већ претендује да наметне мишљење и став грађанима Србије“, казала је Ђурђевић Стаменковски.

Она каже и да се Европска унија очигледно налази у кризи, не само економској, већ и у кризи идентитета.

„Овакво понашање је одраз потпуне политичке дезоријентације и верујем да ће временом такав приступ бити поражен и у самој Европи, у европским државама. Ово је и важно сазнање, а за неке од нас и потврда да ЕУ не комуницира језиком демократије него уцене и силе“, закључила је Ђурђевић Стаменковски.

Подсетимо, председник Србије Александар Вучић казао је да му је на састанцима са такозваном „великом петорком“, односно представницима Запада више пута речено да ће Србија, ако не прихвати њихов план о Косову и Метохији бити изложена различитим последицама од прекида безвизног режима слободног путовања у ЕУ, преко стопирања европских интергација, до повлачења инвестиција из Европе.

(РТ Балакан)

KOMENTARI17 коментара

 1. test01 says:

  Ako se tzv EU ne opameti bice u gorem stanju nego neko ostrvo na Pacifiku, bez hrane, energine,industrije, socijalnim nemirima... Pokusavaju da uvedu globalnu diktaturu i razvrat i jos to nazivaju "vrednostima" i "demokratijom". Ja licno mislim da su oni vec gotovi a financijski sitem im je vec pukao i svi fondovi su cerobno nestali pa zato sada printaju i "peru" pare kroz Ukrajinu i pokusavaju da uniste Rusiju.

  • Rodja says:

   Треба им показати улазно-излазна врата, и, са милим Богом, рећи само једно. Збогом!!!

  • Veliki brat says:

   EU je propala skroz na skroz. Rusija će osvojiti Europu od Ukrajine do Lisabona i od Estonije do Peloponeza, a Srbija će stvoriti Dušanovo Carstvo od Cipra do Dnjipra.

 2. michael pan says:

  Sa tim olosem nema razgovora, sve njihove zahteve Srbija treba da odbaci!

 3. milorad5 says:

  Ovakvo ponašanje ZVANIČNE političke posete sa NEZVANIČNIM PRETNJAMA U MRAČNOM HODNIKU je samo još jedan u nizu SIGNALA NJIHOVE POTPUNE POLITIČKE I EKONOMSKE IMPOTENCIJE U ODNOSU NA DANAŠNJU BALKANSKU I SRPSKU SITUACIJU.S obzirom da kod te bagre NIJE NIŠTA SLUČAJNO,AMISLIM A JE OVAKVO NEDOLIČNO I JADNO PONAŠANJE EVROPARLAMENTARACA U BEOGRADU SAMO JEDNA PREDSTAVA,predstava koja ima za cilj političku poruku kojuz oni kao "upućeni protagonisti evropske politke" ZNAJU ali zbog nekih razloga ,verovato "kulturne" prirode još kao bajagi ne smeju javno da potegnu u briselu.To JE BAJKA za budale iz njihove agenture jer su domaći izdajnici jako frustriani totalnim kolapsom poverenja ovog naroda u njihove laži i to je SVE,LAŽU da bi LAŽOVIMA dali političku i propagandnu municiju za nastavak kampanje ZASTRAŠIVANJA srpskog javnom mnjenja,strašilom brisela i NATO pakta.Nema sumnje da bi oni ovde došli i JAVNO pretili a takodje i iz CENTRALE DA MOGU,ali NE MOGU i zato ovako pokušavaju da nas isprepadaju,a sutra će u medijima strane agenture da budu MASNI NASLOVI O SANKCIJAMA,UKIDANJU VIZA ITD,ITD."iz pouzdanih izvora" :):)Nema PARA za antisrpsku kampanju inače bi oni organizovali i platili domaće NATO trolove kao i pre.Medjutim jeftinije im je da daju dnevnicu svojim nameštenicima i da ih počalju u srbiju kao cirkus pun klovnova,jer uposlenici EU parlamenta u većini prirodno pate od odsustva samopoštovanja,istinoljubivosti i časti.To je uostalom i glavni uslov bio za MNOGE odatle da dobiju posao:)Sve u svemu sramotno,ali ovi što su došli imaju obraz ko djon pa ih baš i zabole za političku karijeru koju ionako nikada nisu ni imali,nego su postali poslanici EU parlamenta po KLJUČU.Sećate se možda jugoslovenskih "ključeva" u politici,i kako se to završilo?E pa tako će i EU da prodje:)Mi treba da ih pošaljemo kući uljudno i da sačekamo kraj 2023 nema razloga da se zmeramo rusiji a vrlo lakomože da se desi da ovaj tim što je danas pretio bude samo deo gomile pepela u briselu a nama to ne treba ni pod razno.ASH TO ASH,DUST TO DUST:)REST IN PEACE EU.

 4. Velika Metla says:

  Камо лепе среће да је Србија као Иран. У том случају ви сатанисти са запада не би смели ни привирити у Србију. Што би свакако био спас за Србију. Ви западни сатанисти сте ЗЛО !

 5. Cetnik says:

  Mi cemo biti Iran oni Avganistan.

 6. Косовац says:

  Као у роману. ……………Србија преговара о прикључењу у ЕУ, па успева да као резултат преговора добије санкције. ……………Ј.бе луд збуњеног. Овде би стручњаци психолози морали да се добро намуче па да ову појаву објасне и назову правим именом. ……………Одавно још од времена Бориса Тадића сам предлагао да се Србија повуче са тих штетних преговора, под изговором да још није цивилизацијски спремна. Ако ништа друго, бар бисмо видели и показали како изгледа та цивилизација ЕУ када скине јагњећу кожу.

 7. rade says:

  Nista ne potpisivati,eu kriminalci blefiraju,nisu u situaciji da se kace sa Srbijom.Njima se mora reci da ce Srbija ako nametnu sankcije postaviti Rusko nuklearno oruzje na svojoj teritoriji.Rusi ce osloboditi deltu Dunava i onda ce imati direktnu vezu sa Srbijom.

 8. persida says:

  To sto ce oni propasti, ne znaci da cemo mi opstati.

   • persida says:

    Izgleda da ti fali zenska, na ovoj sajtu je neces pronaci.

   • Косовац says:

    @ Suzuki Vitara, …..Стварно, колега - где нађе да се наврзнеш на Персиду - налетео си на мушку женску. Горе ћеш да прођеш него да си налетео на Даницу Драшковић.

 9. Kulak says:

  Srbija mora čvrsto insistirati na poštivanju Povelje UN i principa medunarodnog prava. Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije s Kosovom i Metohijom u njenom sastavu je nepovrediv i neprenosiv. A trećerazredni činovnici iz odumiruće Evropske Unije mogu nam staviti soli na rep.

 10. Косовац says:

  Требали су наши посланици девенпортовати ову европску гамад. Али нажалост нема ту више Српских Радикала који би очитали лекције овим европским јебиветрима и корумпираним парламентарцима. Сада је то очекивано од Обрадовића Двери и Милице Заветнице, да преслишају мало ту корумпирану парламентарну гамад, као ономад Мајкла Девенпорта, сећате се? Али џаба, они су постали партнери конструктивне другосрбијанске опозиције. Нажалост, парламентарци Европе се враћају код газде у Брисел да поднесу извештај о свом успеху.

 11. ЕУ или Иран says:

  Бирам Иран

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u