ЕВРОПАРЛАМЕНТАРЦИ УСРЕД БЕОГРАДА ЗАПРЕТИЛИ СРБИЈИ: ”Ако не прихватите план, бићете ИРАН у ЕВРОПИ”

EVROPARLAMENTARCI USRED BEOGRADA ZAPRETILI SRBIJI: ”Ako ne prihvatite plan, bićete IRAN u EVROPI”

28 januara 2023

Evroparlamentarci koji su danas boravili u Beogradu održali su dva sastanka sa poslanicima skupštine Srbije, a da na zvaničnom sastanku nijednim slovom nisu spomenuli Kosovo i Metohiju kao i takozvani „nemačko-francuski plan“. Dok su, kako je javio N1, na drugom, izgleda neformalnom sastanku, zapretili Srbiji da će ako ne prihvati taj plan biti „Iran u Evropi“.

Kako su za RT Balkan potvrdili poslanica „Dveri“ Tamara Milenković Kerković i poslanik Srpske napredne stranke Milenko Jovanov, evroparlamentarci nisu ovakve stavove izneli na sastanku pred većinom stranaka.„To ni u jednom jedinom slovu nije bila tema današnjeg razgovora, niko nije ni spomenuo tako nešto“, rekao je Jovanov za RT Balkan i dodao da je tema sastanka sa svim strankama bio rad Narodne skupštine Srbije.

Isto je potvrdila i Milenković Kerković dodajući da tokom sastanka niko nije spominjao Kosovo i Metohiju osim nje u jednom trenutku.

„Tražila sam od njih da se Srbija ne pritiska i da nam se ostavi mogućnost da bez pritisaka razmatramo taj pregovarački okvir, odnosno ultimatum“, kazala je Milenković Kerković za RT Balkan dodajući da evroparlamentarci nisu ništa odgovorili na to.

Kako smo saznali na tom zvaničnom sastanku prisutne su bile sve stranke osim koalicije NADA i Zavetnici, koji od ranije ovakve sastanke bojkotuju.

Međutim, kako prenosi N1, dogodio se i drugi, čini se, neformalni sastanak s evroparlamentarcima na kojem su bili predstavnici odabrane opozicije.

„Ako se sporazum ne prihvati, Srbija neće biti ostrvo, već Iran u Evropi“, preneo je N1 reči jednog evroposlanika pozivajući se na neimenovani izvor.

Šta je gore za Srbiju?

Ovakva izjava nedopustiv je pritisak na Srbiju i pokazuje da Evropska unija ne baštini demokratske principe, kao što pokušava da se predstavi, saglasni su sagovornici RT Balkan.

Lider „Novog DSS-a“ Miloš Jovanović za RT Balkan, komentarišući ovu navodnu izjavu evroparlamentarca, kaže da su mnogo gore posledice po Srbiju ako prihvati ovaj plan.

„Posledica je gubitak Kosova i Metohije, a sledeća na udaru biće Republika Srpska, pa drugi delovi u centralnoj Srbiji, a kraj bi bio svođenje na beogradski pašaluk“, kaže Jovanović.

Prihvatanje sporazuma, izričit je Jovanović, ravan je kapitulaciji i predstavljao bi prelazak Srbije na evroatlansku stranu gde bi Srbija imala minornu ulogu.

Jovanović dodaje da ovakva izjava, ako se zaista dogodila, nema težinu, jer su evroparlamentarci koji dolaze u Srbiju anonimni političari u svojim zemljama, te na ovaj način žele da privuku pažnju.

Lider „Dveri“ Boško Obradović za RT Balkan takođe kaže da je pravo pitanje koje su posledice ako Srbija prihvati predlog koji su nedavno u Beograd doneli pregovarači više evropskih zemalja i SAD.

„Nema sumnje da je suština tog predloga da se Srbija ne protivi ulasku lažne države Kosovo u sve međunarodne organizacije, a pre svega UN. To predstavlja kršenje Ustava Srbije i Rezolucije 1244 SB UN“, navodi Obradović.

Obradović je upitao da li to znači da bi Srbija trebalo da se odrekne dela svoje teritorije i koji bi to narod na svetu uradio.

„Da vidimo tog evroposlanika, koji nam to sugeriše, da li bi dao deo svoje države“, zaključio je Obradović.

„Svako ima potrebu da se ‘zapljune’ na temu KiM“

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Milenko Jovanov ukazao da je glavna parola evroparlamentaraca međusobno poverenje i uvažavanje, pa stoga bi trebalo očekivati, kako kaže naš sagovornik, da se o svim temama raspravlja javno, bez odvojenih sastanaka.

Jovanov kaže da svaka izjava, poput ove u kojoj našu zemlju porede sa Iranom i prete neprihvatanjem predloga plana, nosi dozu pritiska na Srbiju.

„Očigledno da sada svaki političar koji dođe u Srbiju ima potrebu da se ‘zapljune’ i bude zabeleženo da je nešto rekao na temu Kosova i Metohije. Ali mi je žao što taj političar to nije rekao imenom i prezimenom, pa da znamo ko je i odakle dolazi“, rekao je Jovanov.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici i narodna poslanica Milica Đurđević Stamenkovski za RT Balkan kaže da će takav pristup ojačati animozitet prema Evropskoj uniji u Srbiji, a da će poverenje u EU, koje je već duže vreme na niskom nivou, dodatno pasti.

„Evroparlamentarci koji zastupaju takav stav, kompromituju Evropsku uniju i u pogledu poštovanja suvereniteta i u pogledu zalaganja za demokratiju. Dakle, to nije samo anti-suverenistički već i anti-demokratski stav, jer ne samo što narušava međunarodno pravni subjektivitet jedne države već pretenduje da nametne mišljenje i stav građanima Srbije“, kazala je Đurđević Stamenkovski.

Ona kaže i da se Evropska unija očigledno nalazi u krizi, ne samo ekonomskoj, već i u krizi identiteta.

„Ovakvo ponašanje je odraz potpune političke dezorijentacije i verujem da će vremenom takav pristup biti poražen i u samoj Evropi, u evropskim državama. Ovo je i važno saznanje, a za neke od nas i potvrda da EU ne komunicira jezikom demokratije nego ucene i sile“, zaključila je Đurđević Stamenkovski.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da mu je na sastancima sa takozvanom „velikom petorkom“, odnosno predstavnicima Zapada više puta rečeno da će Srbija, ako ne prihvati njihov plan o Kosovu i Metohiji biti izložena različitim posledicama od prekida bezviznog režima slobodnog putovanja u EU, preko stopiranja evropskih intergacija, do povlačenja investicija iz Evrope.

(RT Balakan)

KOMENTARI17 komentara

 1. test01 says:

  Ako se tzv EU ne opameti bice u gorem stanju nego neko ostrvo na Pacifiku, bez hrane, energine,industrije, socijalnim nemirima... Pokusavaju da uvedu globalnu diktaturu i razvrat i jos to nazivaju "vrednostima" i "demokratijom". Ja licno mislim da su oni vec gotovi a financijski sitem im je vec pukao i svi fondovi su cerobno nestali pa zato sada printaju i "peru" pare kroz Ukrajinu i pokusavaju da uniste Rusiju.

  • Rodja says:

   Treba im pokazati ulazno-izlazna vrata, i, sa milim Bogom, reći samo jedno. Zbogom!!!

  • Veliki brat says:

   EU je propala skroz na skroz. Rusija će osvojiti Europu od Ukrajine do Lisabona i od Estonije do Peloponeza, a Srbija će stvoriti Dušanovo Carstvo od Cipra do Dnjipra.

  • Suzuki Vitara says:

   Ma, da mi lapnu oni golemog, ali onako pravo , bez ostatka. Samo da plaknu zubice.

 2. michael pan says:

  Sa tim olosem nema razgovora, sve njihove zahteve Srbija treba da odbaci!

 3. milorad5 says:

  Ovakvo ponašanje ZVANIČNE političke posete sa NEZVANIČNIM PRETNJAMA U MRAČNOM HODNIKU je samo još jedan u nizu SIGNALA NJIHOVE POTPUNE POLITIČKE I EKONOMSKE IMPOTENCIJE U ODNOSU NA DANAŠNJU BALKANSKU I SRPSKU SITUACIJU.S obzirom da kod te bagre NIJE NIŠTA SLUČAJNO,AMISLIM A JE OVAKVO NEDOLIČNO I JADNO PONAŠANJE EVROPARLAMENTARACA U BEOGRADU SAMO JEDNA PREDSTAVA,predstava koja ima za cilj političku poruku kojuz oni kao "upućeni protagonisti evropske politke" ZNAJU ali zbog nekih razloga ,verovato "kulturne" prirode još kao bajagi ne smeju javno da potegnu u briselu.To JE BAJKA za budale iz njihove agenture jer su domaći izdajnici jako frustriani totalnim kolapsom poverenja ovog naroda u njihove laži i to je SVE,LAŽU da bi LAŽOVIMA dali političku i propagandnu municiju za nastavak kampanje ZASTRAŠIVANJA srpskog javnom mnjenja,strašilom brisela i NATO pakta.Nema sumnje da bi oni ovde došli i JAVNO pretili a takodje i iz CENTRALE DA MOGU,ali NE MOGU i zato ovako pokušavaju da nas isprepadaju,a sutra će u medijima strane agenture da budu MASNI NASLOVI O SANKCIJAMA,UKIDANJU VIZA ITD,ITD."iz pouzdanih izvora" :):)Nema PARA za antisrpsku kampanju inače bi oni organizovali i platili domaće NATO trolove kao i pre.Medjutim jeftinije im je da daju dnevnicu svojim nameštenicima i da ih počalju u srbiju kao cirkus pun klovnova,jer uposlenici EU parlamenta u većini prirodno pate od odsustva samopoštovanja,istinoljubivosti i časti.To je uostalom i glavni uslov bio za MNOGE odatle da dobiju posao:)Sve u svemu sramotno,ali ovi što su došli imaju obraz ko djon pa ih baš i zabole za političku karijeru koju ionako nikada nisu ni imali,nego su postali poslanici EU parlamenta po KLJUČU.Sećate se možda jugoslovenskih "ključeva" u politici,i kako se to završilo?E pa tako će i EU da prodje:)Mi treba da ih pošaljemo kući uljudno i da sačekamo kraj 2023 nema razloga da se zmeramo rusiji a vrlo lakomože da se desi da ovaj tim što je danas pretio bude samo deo gomile pepela u briselu a nama to ne treba ni pod razno.ASH TO ASH,DUST TO DUST:)REST IN PEACE EU.

 4. Velika Metla says:

  Kamo lepe sreće da je Srbija kao Iran. U tom slučaju vi satanisti sa zapada ne bi smeli ni priviriti u Srbiju. Što bi svakako bio spas za Srbiju. Vi zapadni satanisti ste ZLO !

 5. Cetnik says:

  Mi cemo biti Iran oni Avganistan.

 6. Kosovac says:

  Kao u romanu. ……………Srbija pregovara o priključenju u EU, pa uspeva da kao rezultat pregovora dobije sankcije. ……………J.be lud zbunjenog. Ovde bi stručnjaci psiholozi morali da se dobro namuče pa da ovu pojavu objasne i nazovu pravim imenom. ……………Odavno još od vremena Borisa Tadića sam predlagao da se Srbija povuče sa tih štetnih pregovora, pod izgovorom da još nije civilizacijski spremna. Ako ništa drugo, bar bismo videli i pokazali kako izgleda ta civilizacija EU kada skine jagnjeću kožu.

 7. rade says:

  Nista ne potpisivati,eu kriminalci blefiraju,nisu u situaciji da se kace sa Srbijom.Njima se mora reci da ce Srbija ako nametnu sankcije postaviti Rusko nuklearno oruzje na svojoj teritoriji.Rusi ce osloboditi deltu Dunava i onda ce imati direktnu vezu sa Srbijom.

 8. persida says:

  To sto ce oni propasti, ne znaci da cemo mi opstati.

   • persida says:

    Izgleda da ti fali zenska, na ovoj sajtu je neces pronaci.

   • Kosovac says:

    @ Suzuki Vitara, …..Stvarno, kolega - gde nađe da se navrzneš na Persidu - naleteo si na mušku žensku. Gore ćeš da prođeš nego da si naleteo na Danicu Drašković.

 9. Kulak says:

  Srbija mora čvrsto insistirati na poštivanju Povelje UN i principa medunarodnog prava. Teritorijalni integritet i suverenitet Srbije s Kosovom i Metohijom u njenom sastavu je nepovrediv i neprenosiv. A trećerazredni činovnici iz odumiruće Evropske Unije mogu nam staviti soli na rep.

 10. Kosovac says:

  Trebali su naši poslanici devenportovati ovu evropsku gamad. Ali nažalost nema tu više Srpskih Radikala koji bi očitali lekcije ovim evropskim jebivetrima i korumpiranim parlamentarcima. Sada je to očekivano od Obradovića Dveri i Milice Zavetnice, da preslišaju malo tu korumpiranu parlamentarnu gamad, kao onomad Majkla Devenporta, sećate se? Ali džaba, oni su postali partneri konstruktivne drugosrbijanske opozicije. Nažalost, parlamentarci Evrope se vraćaju kod gazde u Brisel da podnesu izveštaj o svom uspehu.

 11. EU ili Iran says:

  Biram Iran

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *