ЕВРОПИ ПРЕТИ РАТ: „Исламска држава“ осваја Дамаск и целу Сирију!

ЕВРОПИ ПРЕТИ РАТ: „Исламска држава“ осваја Дамаск и целу Сирију!

2 јула 2015

140680Стручњак за безбедност Предраг Ћеранић упозорио је да је Балкан наредно жариште ако Дамаск падне у руке Исламске државе, јер ће се добровољци који су из балканских земаља пристигли на сиријско ратиште вратити кућама и наставити борбу за исту идеологију.

„Ако заузму Дамаск, а то се од трупа ‘Исламске државе’ очекује и стимулишу се у том смеру, треба да очекујемо међународну конференцију о Блиском истоку која би за резултат могла имати лобирање за међународно признање ‘Исламске државе’. У томе ће предњачити Турска и поједине западне земље“, оценио је Ћеранић.

Он је додао да би се у том случају повратници са сиријског ратишта борили под „другом заставом“, односно деловали у име Ал Каиде, с обзиром на планове за међународно признање „Исламске државе“.

„Њихов приоритетан задатак је стварање ‘велике Албаније’ која би требало да се у првој фази прошири на рачун Македоније и Србије, а у другој фази и на територију Грчке. Црна Гора ће остати поштеђена, јер је постигла договор са НАТО да на наредном НАТО самиту добије позив у чланство. Нови калифат треба да очекујемо у Закавказју, где ће се преко Турске пребацити ударне групе ‘Исламске државе“, рекао је Ћеранић за македонски портал „Прес 24″.

Он је истакао да је безбедносно стање на Балкану забрињавајуће, те да ће се наставити дестабилизација западног Балкана, који је „полигон за различите експерименте“.

„Нове терористичке нападе можемо да очекујемо на јесен“, напоменуо је Ћеранић.

Говорећи о супротстављању терористичким претњама на Балкану, Ћеранић је оценио да ће се балканске земље безбедносним изазовима и претњама с којима су суочене моћи одупрети на адекватан начин тек када се међусобно увежу, односно остваре пуну и искрену сарадњу.

„У том смислу потребно је направити лук Бањалука – Београд – Скопље. Мислим на мостове, односно везе у медијском, безбједносном и политичком смислу између Македоније, Србије и Републике Српске“, истиче Ћеранић.

Говорећи о вези између „буђења“ радикалног ислама и „обојених“ револуција у арапском свету, Ћеранић је истакао да су „обојене“ револуције савремени механизам којим се руши непожељна власт, али и држава, које почну са такозваним ненасилним протестима, а увек заврше насиљем.

„Шта је остало од Либије, Сирије, Украјине..? Гадафи је узалуд упућивао апеле да се бори против Ал Каиде. Из ваздуха Либију је бомбардовао НАТО, а на копну Гадафијеве снаге нападала је Ал Каида. И на снаге сиријског председника Башара ал Асада обрушио би се НАТО да није руског противљења и руске војне базе у Тартусу. Снаге са којима се Асадова војска бори су Ал Каидин одред Ал Нусра фронт, али и јединице новостворене ‘Исламске државе“, наводи Ћеранић.

Он је напоменуо да је у свему томе постојао заједнички интерес западних земаља и радикалних исламских покрета, што је за последицу имало рушење арапских држава на северу Африке – Либије, Сирије и Египта, у којем је након изборне победе „Муслиманског братства“ извршен војни удар.

„Тероризам је данас у функцији политичких и геополитичких сукоба“, истакао је Ћеранић, напоменувши да су „Исламска држава“ и „велика Албанија“ две спојене посуде и да њихово стварање треба посматрати у контексту геополитичког одмеравања снага између САД и ЕУ с једне, и Русије и Ирана са друге стране.

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Чудна анализа и предвиђања says:

    Палите ватру да би се неко други грејао? Исто што и америчка "анализа" ради целој Европи. Руси су "опасни"! Купујте оружје. Тако и Г. Ћеранић. Исламисти су опасни, купујте оружје. Иако има нешто истине, иако и ја сматрам да ће исламисти проћи на још неке територије, то је старо сазнање. Старије од ове анализе Г. Ћеранића. Негде је преспавао задњих 40 година и пробудио се, ако се пробудио, тек са ИСИЛ-ом. Одавно се исламисти користе да узнемиравају и нападају Европу и Русију, како би се Русија исцрпљивала са додатном производњом оружја, а Европа натерала на додатну куповину оружја од тамо. Дакле, ИСИЛ је само један корак од низа са којим су се срели европски и словенски народи. Надаље, тамо су Русија, Иран и Кина, које са огромним војним потенцијалом бране све жешће и успешније своје земље, а ИСИЛ је само лутка на концу која ће бити бачена, АКО буде бачена, да изгине намртво тамо. У Европи има бар 10 држава које су појединачно јаче од комплетног ИСИЛ-а, а има и нас који нећемо седити и гледати да нас касапе. Него, пошто то са ИСИЛ-ом и Ал Каидом не иде баш најбоље, онда је направљена ИСИЛ УКрајина. Сетимо се раније Грузије, па Кавказа, па Чеченије. Опет опасност бачена на Русију а на Европу понуда америчке војске и наоружања. Шта је од тога прошло у Русији? НИШТА! У том смислу је требао да иде Г. Ћеранић, а не да плаши децу са мраком. Јесте тај мрак опасан, али само док обавија децу. То неће бити тако у Европи и Азији. ИСИЛ ће појести његов рођени мрак, а на његову глупост, он је за то и програмиран. Исто као што је Украјина већ данас само један зомби од државе. Можда нажалост, а можда и не, Русија, Иран и Кина су доста тајанствени,а не треба запоставити ни Индију, јер и њени интереси су веома велики и у сукобу су са интересима мецена ИСИЛ-а. Видимо да Украјина пада ко зрела крушка,и то само на полуграђанском рату ужих димензија, а ИСИЛ је прекривен тајнама и једне и друге стране, али ипак није освојио Дамаск. Шта то раде Русија, Иран и Кина а можда и Индија што се сакрива од европске и посебно српске јавности? Коме не одговара да државе Европе сазнају мало више? Сачекајте мало. И у Украјини је план мецена пропао, и у Сирији је дебело запео... У оба случаја су умешани Руси и Кинези и повукли нама невидљиве кочнице.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u