ЕВРОПИ ПРЕТИ РАТ: „Исламска држава“ осваја Дамаск и целу Сирију!

EVROPI PRETI RAT: „Islamska država“ osvaja Damask i celu Siriju!

2 jula 2015

140680Stručnjak za bezbednost Predrag Ćeranić upozorio je da je Balkan naredno žarište ako Damask padne u ruke Islamske države, jer će se dobrovoljci koji su iz balkanskih zemalja pristigli na sirijsko ratište vratiti kućama i nastaviti borbu za istu ideologiju.

„Ako zauzmu Damask, a to se od trupa ‘Islamske države’ očekuje i stimulišu se u tom smeru, treba da očekujemo međunarodnu konferenciju o Bliskom istoku koja bi za rezultat mogla imati lobiranje za međunarodno priznanje ‘Islamske države’. U tome će prednjačiti Turska i pojedine zapadne zemlje“, ocenio je Ćeranić.

On je dodao da bi se u tom slučaju povratnici sa sirijskog ratišta borili pod „drugom zastavom“, odnosno delovali u ime Al Kaide, s obzirom na planove za međunarodno priznanje „Islamske države“.

„Njihov prioritetan zadatak je stvaranje ‘velike Albanije’ koja bi trebalo da se u prvoj fazi proširi na račun Makedonije i Srbije, a u drugoj fazi i na teritoriju Grčke. Crna Gora će ostati pošteđena, jer je postigla dogovor sa NATO da na narednom NATO samitu dobije poziv u članstvo. Novi kalifat treba da očekujemo u Zakavkazju, gde će se preko Turske prebaciti udarne grupe ‘Islamske države“, rekao je Ćeranić za makedonski portal „Pres 24″.

On je istakao da je bezbednosno stanje na Balkanu zabrinjavajuće, te da će se nastaviti destabilizacija zapadnog Balkana, koji je „poligon za različite eksperimente“.

„Nove terorističke napade možemo da očekujemo na jesen“, napomenuo je Ćeranić.

Govoreći o suprotstavljanju terorističkim pretnjama na Balkanu, Ćeranić je ocenio da će se balkanske zemlje bezbednosnim izazovima i pretnjama s kojima su suočene moći odupreti na adekvatan način tek kada se međusobno uvežu, odnosno ostvare punu i iskrenu saradnju.

„U tom smislu potrebno je napraviti luk Banjaluka – Beograd – Skoplje. Mislim na mostove, odnosno veze u medijskom, bezbjednosnom i političkom smislu između Makedonije, Srbije i Republike Srpske“, ističe Ćeranić.

Govoreći o vezi između „buđenja“ radikalnog islama i „obojenih“ revolucija u arapskom svetu, Ćeranić je istakao da su „obojene“ revolucije savremeni mehanizam kojim se ruši nepoželjna vlast, ali i država, koje počnu sa takozvanim nenasilnim protestima, a uvek završe nasiljem.

„Šta je ostalo od Libije, Sirije, Ukrajine..? Gadafi je uzalud upućivao apele da se bori protiv Al Kaide. Iz vazduha Libiju je bombardovao NATO, a na kopnu Gadafijeve snage napadala je Al Kaida. I na snage sirijskog predsednika Bašara al Asada obrušio bi se NATO da nije ruskog protivljenja i ruske vojne baze u Tartusu. Snage sa kojima se Asadova vojska bori su Al Kaidin odred Al Nusra front, ali i jedinice novostvorene ‘Islamske države“, navodi Ćeranić.

On je napomenuo da je u svemu tome postojao zajednički interes zapadnih zemalja i radikalnih islamskih pokreta, što je za posledicu imalo rušenje arapskih država na severu Afrike – Libije, Sirije i Egipta, u kojem je nakon izborne pobede „Muslimanskog bratstva“ izvršen vojni udar.

„Terorizam je danas u funkciji političkih i geopolitičkih sukoba“, istakao je Ćeranić, napomenuvši da su „Islamska država“ i „velika Albanija“ dve spojene posude i da njihovo stvaranje treba posmatrati u kontekstu geopolitičkog odmeravanja snaga između SAD i EU s jedne, i Rusije i Irana sa druge strane.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Čudna analiza i predviđanja says:

    Palite vatru da bi se neko drugi grejao? Isto što i američka "analiza" radi celoj Evropi. Rusi su "opasni"! Kupujte oružje. Tako i G. Ćeranić. Islamisti su opasni, kupujte oružje. Iako ima nešto istine, iako i ja smatram da će islamisti proći na još neke teritorije, to je staro saznanje. Starije od ove analize G. Ćeranića. Negde je prespavao zadnjih 40 godina i probudio se, ako se probudio, tek sa ISIL-om. Odavno se islamisti koriste da uznemiravaju i napadaju Evropu i Rusiju, kako bi se Rusija iscrpljivala sa dodatnom proizvodnjom oružja, a Evropa naterala na dodatnu kupovinu oružja od tamo. Dakle, ISIL je samo jedan korak od niza sa kojim su se sreli evropski i slovenski narodi. Nadalje, tamo su Rusija, Iran i Kina, koje sa ogromnim vojnim potencijalom brane sve žešće i uspešnije svoje zemlje, a ISIL je samo lutka na koncu koja će biti bačena, AKO bude bačena, da izgine namrtvo tamo. U Evropi ima bar 10 država koje su pojedinačno jače od kompletnog ISIL-a, a ima i nas koji nećemo sediti i gledati da nas kasape. Nego, pošto to sa ISIL-om i Al Kaidom ne ide baš najbolje, onda je napravljena ISIL UKrajina. Setimo se ranije Gruzije, pa Kavkaza, pa Čečenije. Opet opasnost bačena na Rusiju a na Evropu ponuda američke vojske i naoružanja. Šta je od toga prošlo u Rusiji? NIŠTA! U tom smislu je trebao da ide G. Ćeranić, a ne da plaši decu sa mrakom. Jeste taj mrak opasan, ali samo dok obavija decu. To neće biti tako u Evropi i Aziji. ISIL će pojesti njegov rođeni mrak, a na njegovu glupost, on je za to i programiran. Isto kao što je Ukrajina već danas samo jedan zombi od države. Možda nažalost, a možda i ne, Rusija, Iran i Kina su dosta tajanstveni,a ne treba zapostaviti ni Indiju, jer i njeni interesi su veoma veliki i u sukobu su sa interesima mecena ISIL-a. Vidimo da Ukrajina pada ko zrela kruška,i to samo na polugrađanskom ratu užih dimenzija, a ISIL je prekriven tajnama i jedne i druge strane, ali ipak nije osvojio Damask. Šta to rade Rusija, Iran i Kina a možda i Indija što se sakriva od evropske i posebno srpske javnosti? Kome ne odgovara da države Evrope saznaju malo više? Sačekajte malo. I u Ukrajini je plan mecena propao, i u Siriji je debelo zapeo... U oba slučaja su umešani Rusi i Kinezi i povukli nama nevidljive kočnice.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *