Evropi se predviđa ekonomska i duhovna katastrofa

Evropi se predviđa ekonomska i duhovna katastrofa

27 septembra 2013

eurobail1Svetska ekonomija je izgubila pravac razvoja, a interesi svetskog kapitala se ne podudaraju s interesima naroda. Kriza, u kojoj ne tone samo EU, već tonu i Sjedinjene Države ne može se završiti srećno. O tome zbog čega se ovo dešava, za „Glas Rusije“ je nešto rekao doktor ekonomskih nauka, publicista i autor mnogih knjiga Mark Ruse.

Gospodin Ruse savremenu ekonomiju naziva „ludom“, a katastrofu prema kojoj se po njegovom mišljenju kreću razvijene zemlje – „programiranom“. Pritom sam stručnjak predlaže da se razlikuju objektivni izazovi od izmišljenih. U objektivne on, na primer, svrstava rast ekonomije zemalja u razvoju. Već danas njima pripada polovina robe koja se proizvodi u svetu. A pošto se proces prenošenja tehnologije ne može zaustaviti, konkurencija od strane trećeg sveta će se samo pojačavati. Treba se zamisliti o kineskom faktoru, a takođe se ne sme zaboraviti ni na Indiju, „koja će uskoro prevazići Kinu po broju stanovnika“.

Međutim, raširenu tezu o tome da je glavni krivac za krizu finansijski sektor Mark Ruse smatra pogrešnom. Po njegovom mišljenju banke nisu ništa drugo do žrtveni jarci.

Glavnim uzrocima krize treba smatrati pet anomalija. Najvažnija od njih (često na nju zaboravljamo, jer upravo ona se tiče interesa američke države koja je sama sebi dovoljna) jeste odricanje od direktne razmene dolara za zlato. Ovo je učinio predsednik Nikson 15. avgusta 1971. godine. Počevši od tog vremena ekonomija je bila poljuljana, a 1980. godine je stupila u fazu planetarne nestabilnosti.

Svakog meseca Federalni rezervni sistem (FRS) ni iz čega stvara 85 milijardi dolara za finansiranje američkog deficita, podseća Ruse. Druga anomalija po njegovoj verziji jeste globalna razmena robe. Super jeftina radna snaga u zemljama u razvoju podriva industriju razvijenih zemalja:

Zbog politike slobodne cirkulacije robe koja je obogatila Kinu Francuska je za 30 godina izgubila 30 miliona radnih mesta u industrijskom sektoru.

To nije apel da se vrate carinska plaćanja na granici Francuske – ni Francuska, ni Nemačka ponaosob ne mogu da podignu nivo, recimo, vazduhoplovne ili kosmičke grane. Naučnik smatra da slobodna razmena robe i preferencije treba da deluju u okviru cele Evrope i drugim regionalnim zajednicama koje su same sebi dovoljne.

Treći problem na koji zaboravljaju savremene tehnokrate jesu duhovne vrednosti. Današnja Evropa se nalazi u stanju političkog, duhovnog i demografskog raspada, uveren je Mark Ruse:

Tradicionalne duhovne vrednosti su činile vojnu i ekonomsku veličinu Evrope i Francuske. Branili su ih i de Gol i maršal Peten – svaki od njih na svoj način. Ne možemo da stvorimo stabilnu ekonomiju bez višističke parole „Posao-Porodica-Domovina“. De Gol je takođe branio posao i porodicu uz pomoć takozvanog porodičnog kapitala i to je činio posle 1945. godine.

Kao dva poslednja uzroka krize u Starom svetu Ruse navodi to što se političari pridržavaju kejnzijanske doktrine – navodno, visoki državni troškovi će stvarati radna mesta i stimulisati ekonomiju, kao i težnju ka razvoju ekonomije potražnje, kredita i lične potrošnje. Po rečima Rusea, razvijena ekonomija jeste ekonomija ponude s konkurentim preduzećima koje rade za izvoz. I po njegovom mišljenju, u Evropi je to prva shvatila Nemačka.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *