ЕВРОПЉАНИ СЕ УСПАНИЧИЛИ – РУСИЈА НАПАДА ИСЛАНД? Стратешки бомбардери изнад Северне Европе

ЕВРОПЉАНИ СЕ УСПАНИЧИЛИ – РУСИЈА НАПАДА ИСЛАНД? Стратешки бомбардери изнад Северне Европе

13 фебруара 2021

Руске ваздушно-космичке снаге послале су 2 од својих 17 стратешких бомбардера Ту-160 да круже северном Европом.

Ове летелице су најмоћнији бомбардери у руском арсеналу. Често се виђају на небу изнад Европе док вежбају, тестирају НАТО противваздушну одбрану, а понекад прелете и велике даљине до Сирије како би ударили на терористе.Али, како Форбс пише, лет Ту-160 ове недеље био је посебан. Пре свега, могао би да наговести руски одговор на прво размештање бомбардера америчког ваздухопловства Б-1 у Норвешкој. Штавише, руски гиганти су направили ретки пролаз дуж руте, која може бити веома важна у рату.

„Запитајте се шта ће надзвучни Ту-160, способан да носи нуклеарне и конвенционалне крстареће ракете, урадити у случају рата са НАТО-ом. Нису наоружани противбродским пројектилима, па ће њихови циљеви бити искључиво копнени. А међу њима могу бити командни центри, ваздухопловне базе и луке“, пише лист.

Али где? НАТО ловци непрестано пресрећу Ту-160 у међународном ваздушном простору преко Црног, Балтичког и Северног мора, као и над Северним леденим океаном. То значи да у време рата бомбардери могу циљати војне циљеве у Украјини и дуж северног бока НАТО-а.

Али лет Ту-160 ове недеље био је необичан. Полетели су из базе у Енгелсу на западу Русије и одлетели до Северног леденог океана, затим отишли ​​на запад до архипелага Шпицберген, а затим на југ до Норвешког мора. Руски авиони летели су дуж норвешке обале и на крају се вратили у Енгелс.

Пар пресретача МиГ-31 из ваздухопловне базе Рогачево на северу Русије неко време је пратио бомбардере док су пролазили Карским морем према Арктику. Два норвешка Ф-16 из базе Бодо пресрела су Ту-160 преко океана на северном ободу Норвешке.

Фаза плана лета, у којој се Ту-160 приближио Исланду са севера, пре него што је скренуо на исток, била је веома занимљива.

„Ово би потенцијално могао бити сигнал против НАТО ваздухопловне патролне мисије на Исланду“, рекао је Ханс Кристенсен, стручњак из Федерације америчких научника из Вашингтона.

Према споразуму који је алијанса закључила са Исландом о патролирању небом, земље НАТО-а шаљу мали број ловаца на острво. Често се ротирају и задржавају се на исландској територији од неколико недеља до неколико месеци. Међу авионима недавно на Исланду били су британски Тајфун, италијански Ф-35 и амерички Ф-15.

Они патролирају делом океанског неба између Гренланда, Исланда и Велике Британије. Ово је такозвани „GIUK-pass“. Уочи рата, НАТО ће спровести кампању „забрањеног приступа“ осмишљену да блокира способност руских снага да пробију овај пролаз у отворени океан.Заузврат, руске снаге ће покушати да потисну НАТО снаге које штите ГИУК. Мисија постаје критичнија за Москву јер алијанса распоређује све значајније снаге дуж свог северног бока.

Поред слања бомбардера Б-1 у Норвешку, америчко ратно ваздухопловство је такође распоредило Б-2 на Исланду. Стелт-бомбардери Б-2 из исландске базе могли би да угрозе руске базе у региону, посебно главне луке које подржавају руску северну флоту.

„Ово Исланд чини веома важном метом за руске бомбардере“, рекао је Кристенсен.

Исланд је тврд орах. Али ако је било која руска летелица способна да успешно изведе напад на острво, то је Ту-160. Захваљујући великом домету, способан је да дуго кружи око Исланда, изван домета ловаца. То ће омогућити Ту-160 да одабере вектор приступа земљи, у којој ће рањивост на одбрану НАТО-а бити најмања.

Русија и НАТО шаљу све више бомбардера у северну Европу. И постаје очигледно како ће их свака страна искористити ако нови хладни рат изненада постане врућ.

(Правда)

KOMENTARIЈедан коментар

  1. Si Ju Leter Aligeder says:

    Samo Rusi za sad mogu da nas odbrane od billy gates-a i sotonske elite.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u