Evropo čuvaj se HDZ-a

Evropo čuvaj se HDZ-a

9 maja 2013

boris pavelicPiše: Boris Pavelić

Predstojeći lokalni izbori u Vukovaru nalikuju 1991. Riječ je o srazu dviju ideologija, hrvatske i projugoslavenske. Temeljni je cilj pobjeda većinskoga hrvatskog korpusa, pobjeda hrvatskog naroda. Vukovaru treba čvrsta ruka, koja će svakoga staviti na njegovo mjesto, a tu onda može biti i prostora za srpsku nacionalnu manjinu. Tako je Ivan Penava, kandidat za gradonačelnika Vukovara koalicije HDZ-HSP AS, za naš list jučer prokomentirao potporu koaliciji HDZ-HSP AS Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, skupine protivnika uvođenja dvojezičnosti u herojski grad rata i pomirenja. Sada je, dakle, sve jasno: izbori nisu natjecanje za poboljšanje života svih stanovnika grada, nego sraz Hrvata i Srba. Pobijede li Hrvati, »svakoga će staviti na njegovo mjesto«. Pobijede li Srbi, Milanović, Bauk i ostali Jugoslaveni prikucat će ćirilične ploče, taj posljednji čavao u lijes »hrvatskog Vukovara«.

Od takvog se tumačenja čovjeku samo kosa može naježiti na glavi. Takvu interpretaciju međunacionalnih odnosa HDZ nije nudio ni u najteže ratno vrijeme: ujesen i u zimu 1991., koliko se sjećamo, demokracija se borila protiv naoružane diktature, legalna i legitimna vlast protiv ilegalne pobune. Franjo Tuđman civilizacijski je kompas izgubio tek 1995., poslije Oluje, pa počeo kolektivizirati Srbe i Hrvate. No iste te godine, od kraja 1995. do 1998., i Tuđman je smogao političkoga razuma da pristane na mirnu reintegraciju Vukovara, što je pristojnim političarima u njegovoj stranci omogućilo da proces provedu tako da jedan od najrazrušenijih gradova preraste u jedan od najuspješnijih u poslijeratnoj normalizaciji, pa čak i u pomirenju.

Ali danas, Karamarkov je HDZ krenuo poništiti dostignuće vlastitoga utemeljitelja. Stožer za obranu hrvatskog Vukovara svojom mu je podrškom samo omogućio da odbaci mirotvornu masku. Dakako da je naivna – možda i hinjena – ljutnja onih članova stožera, poput Željka Komšića, koji su jučer indignirano napustili to društvo boraca protiv prometnih znakova, čudeći se podršci stožera HDZ-u i ubogoj desničarki Ruži Tomašić. Pa otpočetka je bilo jasno kome služi protivljenje provedbi zakona i pomirenju u Vukovaru. Otpočetka je bilo jasno da drugovi Tomislava Josića samo podgrijavaju ohlađenu stožerašku vatru potkopavanja institucija za račun desnog krila HDZ-a. Ali sada u HDZ-u više nema lijevog i desnog krila: lijevo je ili izbačeno, ili se nastoji ugnijezditi na suprotnoj strani – o tome bi Gordan Jandroković mnogo toga znao reći.

Ali ne treba olako shvatiti radikalizaciju HDZ-a kakvu nudi Penava, svodeći današnji Vukovar na bitku Hrvata protiv Srba. Jer to nije politika, nego bijeg od nje natrag u mržnju i razbijene glave. Netko bi mogao odmahnuti rukom pa reći: što više HDZ predizborno huška, više će glasova dobiti hrabri Željko Sabo. Možda – ali šteta je šira i dugoročnija. Jer bi se moglo dogoditi da EU 1. srpnja ne obogati zemlja vedre budućnosti, nego država uplašenih ljudi u kojoj Karamarko i Tomašić »svakoga stavljaju na njegovo mjesto«. Srbe prvo i naročito.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *