ЕВРОПСКА ДЕМОКРАТИЈА: Француске власти хоће да угасе странку Марин ле Пен

EVROPSKA DEMOKRATIJA: Francuske vlasti hoće da ugase stranku Marin le Pen

9 jula 2018

STRANKA koju vodi Marin le Pen je pred gašenjem! Ovu alarmantnu poruku poslalo je rukovodstvo „Nacionalnog okupljanja“, ranije dugo godina poznatog kao „Nacionalni front“, zbog odluke istražnih sudija da konfiskuju 2 miliona evra državnih subvencija stranci. Novac je zaplenjen u okviru istrage o navodnom korišćenju evropskih fondova namenjenih parlamentrnim pomoćnicima, za plaćanje stranačkih aktivista u zemlji. Radi se o oko 7 miliona evra u periodu od 2009. do 2017.– Ova odluka odvodi u smrt našu stranku. Demokratija je u opasnosti. To je pravi državni udar – poručila je Marin le Pen.

Sudije su odlučile da blokiraju 2.040.000 od ukupno 2,5 miliona evra iz ove tranše. Ostatak će im, kako kaže Le Penova, biti dovoljan za isplatu plata saradnicima do kraja avgusta, a onda mogu da stave ključ u bravu.

– Krše pretpostavku nevinosti, bez pravnih osnova i konačne presude žele da ubiju prvu stranku opozicije. To je atentat na demokratiju – uputila je apel Le Penova.

Ona se juče odmah žalila na ovu odluku, ali žalba ne odlaže izvršenje. Da bi dočarala presedan, istakla je da su sudije odluku zasnovale na delu zakona kao u slučajevima koji omogućuju konfiskovanje zarade od trgovine drogom.

Le Penova je optužila dvoje sudija koji su doneli odluku da su ispolitizovani i da „odlučuju o životu i smrti stranke protiv koje se politički bore“. Oštro je odbacila optužbe da su stranački kadrovi finansirani evropskim novcem, a vrh EP optužila za „nameštenu aferu“ zbog toga što se poslanici njene stranke „bore protiv stezanja kaiša i migracione politike.“

„Nacionalno okupljanje“ prema francuskim zakonima od države godišnje dobija 4,5 miliona evra, od ukupnog fonda od oko 68 miliona koji su namenjeni za finansiranje svih stranaka, a Le Penova ističe da su im subvencije potrebne zato što ih stalno finansijski blokiraju.

– Ubijaju nas progresivno i proračunato – izjavila je Marin Le Pen koja je uputila poziv simpatizerima da preko sajta „Pomoć demokratiji“ uplate prilog za spas stranke, istakavši da u suprtonom više neće moći da obavljaju političke aktivnosti.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Le Pen naziva ovo zlo globalističko demokratijom????!!! Nije ona dobro uopšte! Ta zapadnjačka demokuratija je kao vuk i mesečina! Možeš lajati i zavijati,sve ti je uzalud!

  2. dane Radakovic says:

    T A C N O - M A J S T O R EEE.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *