ЕВРОПСKА ДРЖАВА ПОВЛАЧИ ПРИЗНАЊЕ KОСОВА?! Папири прикупљени, чека се парламент! ПРЕДСЕДНИK САГЛАСАН!

EVROPSKA DRŽAVA POVLAČI PRIZNANJE KOSOVA?! Papiri prikupljeni, čeka se parlament! PREDSEDNIK SAGLASAN!

31 januara 2020

Komunistička stranka Češke i Moravske (KSČM) pripremila je predlog da Češka povuče priznanje Kosova i podneće ga parlamentu, a taj predlog je podržao i češki predsednik Miloš Zeman.

Lider nereformisanih čeških komunista Filip Vojteh se u sredu sreo sa predsednikom Češke Milošom Zemanom.

„Obavestio sam predsednika da je klub KSČM pripremio predlog kako da se povuče priznanje Kosova kao države i predsedniku je bilo drago što smo se toga prihvatili. Mislim da je to u redu, zato što je takav korak preduzelo nekoliko država UN“, kazao je češkom javnom TV servisu Filip Vojteh.Češki komunisti sada traže podršku u ostalim poslaničkim klubovima za svoj predlog, pošto je u oktobru prošle godine češki državni vrh odbacio predlog predsednika Zemana da Češka povuče priznanje Kosova.

„Češka bi trebalo da povuče priznanje Kosova zato što ni predsednik Zeman ni njegov prethodnik predsednik Vaclav Klaus nisu imenovali na Kosovu češkog ambasadora, što je uslov tog priznanja države prema češkim zakonima i prema međunarodnom pravu“, naveo je Filip argument kojim ovog puta komunistički poslanici obrazlažu nužnost povlačenja priznanja Kosova.

Argumenti predsednika Zemana za povlačenje priznanja Kosova, kada je u septembru tokom posete Beogradu obznanio svoju inicijativu, bili su rezolucija donjeg doma češkog parlamenta iz 2008. godine, u kojoj se zahteva od tadašnje vlade desnog centra premijera Mireka Topolaneka da nikako ne prizna jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, što vlada nije poštovala i Kosovo je priznala u maju 2008. godine.

„Drugi argument je to što se sud u Hagu bavi i zločinima izvršenim na kosovskoj teritoriji. Morate da priznate da ako su vodeći političari, na čelu sa premijerom, pod istragom za ratne zločine, to je drugačije nego kada bi bili pod istragom za privredni kriminal. Dozvolite mi da izrazim lični stav da država na čijem čelu su ratni zločinci ne spada u društvo demokratskih država“, naveo je tada češki predsednik zašto još predlaže povlačenje priznanja Kosova.

Na neformalnom sastanku češkog državnog vrha o koordinaciji spoljne politike početkom oktobra prošle godine, premijer Andrej Babiš i predsednici Poslaničkog doma i Senata češkog parlamenta, Radek Vondraček i Jaroslav Kubera, kao i šef češke diplomatije Tomaš Petšiček, odbili su predlog o povlačenju priznanja Kosova koji im je na sastanku izneo Zeman.

„Dogovorili smo se da pitanje povlačenja priznanja nije umesno. Situacija se nije nikako promenila da Češka menja stav koji je zastupala poslednjih deset godina“, kazao je nakon sastanka češkog državnog vrha ministar Petšiček.

Češki državni vrh složio se povodom Zemanovog predloga da su istorijske okolnosti češkog priznanja Kosova 2008. godine bile problematične, ali da to ne smeta da Češka sa Kosovom razvija bilateralne odnose.

„Vlada Češke priznala je Kosovo u suprotnosti sa stavom Poslaničkog doma Parlamenta Češke Republike. O nepostojanju konsenzusa na nivou najviše političke reprezentacije svedoči i nepotpuno diplomatsko predstavljanje obe zemlje, koje ostaje na nivou otpravnika poslova, što, međutim, nije smetnja za razvoj bilateralnih odnosa“, saopštilo je tada češko Ministarstvo spoljnih poslova.

U Češkoj je Zemanova inicijativa oko Kosova, koju su sad preuzeli nereformisani komunisti, ocenjena uglavnom kao još jedan od provokativnih gestova šefa države a bez ikakve realne osnove, učinjen da bi se dopao Srbima.

Po oceni predstavnika češke opozicije, posebno one koja je 1999. godine bila protiv bombardovanja Jugoslavije, reč je osećaju krivice predsednika Zemana, jer je kao češki premijer dao NATO saveznicima češki pristanak da se bombarduje Srbija zbog Kosova, a budući da NATO odlučuje konsenzusom, mogao je tu odluku svojim vetom da minira.

KOMENTARI4 komentara

 1. Suri Cat says:

  I opet iz nekog razloga neće to proći. Zapretiće im Ameri i Brisel i trt!

 2. Giga says:

  I oni imaju Vučiće na celu drzave.

 3. Pera says:

  Nista od toga. Nedaju vlasnici eu, nato, amerike, engleske itd.

 4. Velika Metla says:

  Džaba krečite! Bez vojne pomoći od Moskve nećete se osloboditi okupacije koju vam je postavio zapad. Isto kao i sa Srbijom je slučaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *