Evropska komisija najavila kaznu Hrvatskoj

Evropska komisija najavila kaznu Hrvatskoj

27 avgusta 2013

Hrvatska-EU-zastavaPremijer Hrvatske, Zoran Milanović strašnim je ocenio jučerašnji komentar portparola Evropske komisije o tome da ograničenjem evropskog naloga za hapšenje Hrvatska štiti agente, ubice hrvatskih disdenata. Ta osoba govori u ime poverenice Vivijane Reding, rekao je Milanović, najavivši da će incident prijaviti kolegama iz Veća, piše Tportal.

„Tu je službena osoba, koja je govorila u ime člana Komisije, optužila hrvatsku Vladu da u svojim granicama štiti ubice hrvatskih disidenata. Mene ni to ne bi toliko zabrinjavalo da to nije rečnik identičan opoziciji u Hrvatskoj. A radi se i ovde i tamo o istoj političkoj opciji“, rekao je Milanović.

Upitan za potpuno drugačiji stav koji o tom pitanju ima potpredsednica Vlade Vesna Pusić, Milanović ne vidi razlog za čuđenje.

Portparol Vivijane Reding poručuje Milanoviću: Pravda je slepa

U uredu Vivijane Reding zatražen je komentar na najnovije izjave Zorana Milanovića, kao i na jučerašnje saopštenje ministra pravosuđa Orsata Miljenića.

„Ne komentirišemo izjave državnika“, poručuje Mina Andreeva, portparol potpredsednice Evropske komisije, te dodaje: „Domaći zadatak Evropske komisije je da čuva evropski pravosudni okvir. U tom smislu jednako postupamo prema svim državama. Pravda je slepa. Zato delujemo kako bismo osigurali sprovođenje evropskih zakona. Preduzimali smo mere protiv brojnih članica, nezavisno o tome jesu li velike ili male, i prema brojnim Vladama, nezavisno kojoj političkoj opciji pripadaju. Mogu samo reći da svoju ulogu čuvara evropskih ugovora shvatamo vrlo ozbiljno i insistiramo da se svako kršenje zakona ispravi“.

Evropska komisija: Kaznićemo Hrvatsku

O slučaju „lex Perković“ govorilo se danas i u Briselu, na Brifingu Evropske komisije. Novinare je zanimalo kakve bi sankcije Hrvatska mogla snositi ukoliko ne izmeni zakon koji ograničava primenu evropskog nalog za hapšenje.

„Mi smo već postupali protiv niza država članica Unije, bez obzira bile one male ili velike. Ozbiljno shvatamo svoju ulogu čuvara evropskog zakonodavstva i insistiraćemo da se svi prekršaji kazne“, poručuju iz Evropske komisije.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *