EVROPSKA KOMISIJA NAREĐUJE SRBIJI: Prekinite gradnju „Južnog toka“

EVROPSKA KOMISIJA NAREĐUJE SRBIJI: Prekinite gradnju „Južnog toka“

18 jula 2014

404555_novi-sad-45-pocetak-izgradnje-gasovoda-juzni-tok-sajkas-foto-nenad-mihajlovic_origEvropska komisija je preporučila Srbiji da obustavi rad na izgradnji Južnog toka dok taj projekat ne bude u potpunosti harmonizovan sa zakonodavstvom EU.

EK podstiče je da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa, objašnjava danas EU Info centar (EUIC) u Beogradu.

„EK se, načelno, ne protivi projektu Južnog toka, jer je veoma važno proširiti načine i izvore snabdevanja gasom na Zapadnom Balkanu“, piše u tekstu EUIC i dodaje se da „Komisiju ne brine gasovod kao takav, već način na koji se ovaj projekat sprovodi“.

Južni tok, kao i svi drugi veliki infrastrukturni projekti u Evropi, mora imati čvrst pravni i regulatorni okvir, koji, kako se navodi, za sada ne postoji.

Nijedan međuvladin ugovor koji je Rusija potpisala o Južnom toku nije u skladu sa zakonima EU, kako u slučaju država članica EU, tako i trećih zemalja, poput Srbije, i stav Komisije o Južnom toku u slučaju Srbije nije izuzetak, navedeno je u tekstu.

„Kao potpisnica Ugovora o osnivanju energetske zajednice, Srbija je obavezna da primeni sve relevantne zakone EU, da razvije adekvatan regulatorni okvir, te da liberalizuje energetsko tržište u skladu sa pravnim tekovinama EU. Kao zemlji kandidatu, u dugoročnom interesu Srbije je takođe da osigura da njeno učešće u projektu Južnog toka ne krši osnovne principe pravnih tekovina EU“.

U ovoj fazi, Evropska komisija preporučuje Srbiji da obustavi radove na izgradnji Južnog toka do trenutka potpune harmonizacije projekta sa zakonodavstvom EU, čime će „izbeći povećanje troškova za popravku infrastrukture u budućnosti„, navodi EUIC.

„Istovremeno, Komisija podstiče Srbiju da radi na povezivanju sa bugarskim sistemom protoka gasa„, piše u tekstu.

EK je za taj projekat, koji bi doprineo unapređenju energetske bezbednosti Srbije, izdvojila 14,2 miliona evra, a Evropska banka za obnovu i razvoj je obećala da će ga podržati „ukoliko Srbija obavi restrukturiranje Srbijagasa u skladu sa pravilima EU“.

Dodaje se i da su navodi da Transjadranski gasovod „izlazi iz okvira zakonodavstva EU“ netačni, i podseća se da su, za razliku od pristalica
Južnog toka, pobornici Transjadranskog gasovoda još 2011. uložili zahtev za izuzeće kod nadležnih državnih regulatornih organa i da je EK 2013. odobrila delimično izuzimanje od pravila koje podleže posebnim uslovima.

Pristalice Južnog toka još nisu uložile takav zahtev, a ukoliko to urade, državni regulatorni organi i Komisija bi bili u obavezi da procene takav
zahtev i analiziraju pojedinosti tog projekta na osnovu kriterijuma iz Direktive o gasu, pojašnjava EUIC.

U tekstu se zaključuje da je cilj izuzimanja od pravila da omogući razvoj infrastrukture, koji bi u suprotnom bio nemoguć.

KOMENTARI2 komentara

  1. Skyman says:

    Ma nemojte.Boli vas k.... da li cemo mi imati gas.... EU je propast za sve siromasne zemlje

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *