EVROPSKA KOMISIJA: Nezavisnost Kosova odlično prošla, na redu Vojvodina

EVROPSKA KOMISIJA: Nezavisnost Kosova odlično prošla, na redu Vojvodina

13 oktobra 2013

pol-file-70714294Srbija će u sredu dobiti pozitivan godišnji izveštaj Evropske komisije o napretku. U ovom dokumentu, koji će predstaviti komesar za proširenje Štefan File, konstatuje se da je zemlja napravila dalje korake napred u stvaranju društva koje je kompatibilno s evropskim normama.

Pozitivnoj oceni je umnogome doprineo tok dijaloga između Beograda i Prištine, a biće i zamerki, među kojima su i one u vezi s finansiranjem Vojvodine ili neodržavanjem Parade ponosa.

Prema saznanjima „Novosti“, uz dijalog s Prištinom, između ostalog biće pohvaljeno poboljšanje politike regionalne saradnje, a naglašen je i značaj nedavnog stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, kojim se stvaraju uslovi za carinsku uniju. Konstatuje se i bolja kontrola javnih nabavki. Na pozitivnom tasu je, između ostalog, i poboljšan položaj Roma. Pohvalu će dobiti rad na dosada ostvarenim reformama, kao i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, s tim što će se tražiti dodatni napori u tom domenu.

S druge strane, naglašava se kašnjenje donošenja zakona o finansiranju Vojvodine, traže se izmena zakona o medijima, vidljivija transparentnost vlasničke strukture i veća nezavisnost regulatornih tela. Briselu nisu po volji ni subvencije firmama koje posluju s gubitkom, kao ni činjenica da se zakoni često usvajaju po hitnom postupku.

Potrebni su dalji potezi i u ispravljanju grešaka u reformi pravosuđa, kao i presude u borbi protiv korupcije. Dodatni napor traži se i u smanjenju broja lažnih azilanata, imajući u vidu novi mehanizam za moguću suspenziju bezviznog režima, koji će uskoro stupiti na snagu.

Istaknuto je i da će se s posebnom pažnjom pratiti tok i izlaznost na predstojećim lokalnim izborima na Kosovu. Nastavak normalizacije odnosa s Kosovom je naglašen kao suštinski uslov za dalji napredak evropskih integracija. Izveštaj će potvrditi pozitivnu odluku Evropskog saveta da Srbija najkasnije u januaru sledeće godine započne pristupne pregovore.

Godišnji izveštaj Evropske komisije za svaku zemlju ponaosob, koji, uz zajedničku strategiju proširenja, priprema tim komesara Štefana Filea, presek je celokupnih događanja u društvu tokom proteklih dvanaest meseci i predstavlja pravi rendgenski snimak stanja u zemlji.

Na šezdesetak stranica obrađuju se i komentarišu dostignuća, ističu uspesi i iznose zamerke u okviru političkih i ekonomskih kriterijuma, od nivoa demokratije i stanja vladavine prava, do funkcionisanja tržišne ekonomije. Situacija se „snima“ sa svih aspekata, od slobode kretanja robe i ljudi, preko poljoprivrede, transportne politike i energije, do finansijske kontrole, spoljnih odnosa, pravosuđa i osnovnih prava. Sve se obrađuje stavku po stavku, po poglavljima poput onih koja će biti tema predstojećih pristupnih pregovora, pa će Srbija i na ovaj način tačno znati gde se nalazi po svakom odeljku evropskih integracija ponaosob.

VLADA U PONEDELJAK O KORACIMA KA EU

Koordinaciono telo za proces pristupanja Srbije Evropskoj uniji održaće u ponedeljak sednicu posvećenu budućim koracima u nastavku evrointegracija.

Sednici će predsedvati premijer Ivica Dačić, a prisustvovaće i šef pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristuanju Srbije EU Tanja Miščević.

Dačić je prethodno izjavio da je želja Srbije da pregovori o priključenju EU počnu što pre i da očekujemo dobre vesti.

On je ranije podsetio da će 21. oktobra u Luksemburgu biti održana prva sednica Saveta za primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

– Očekujemo da u decembru bude usvojen pozitivan zaključak i, kako je ranije najavljeno, da najkasnije do kraja januara 2014. godine bude održana prva međuvladina konferencija – rekao je Dačić.

KOMENTARI2 komentara

  1. Boče says:

    Naslov u stilu njuza... Mogu još da dodam i to što se tiče EU integracija i ostalih gluposti što je Štefan nabrojao, da ti i ima istine. Al' najpre treba Narod da se digne i da uhapsi sve učesnike u svim aferama, svi su i dalje u skupštini, na jednom mestu. Dokle mi da patimo a oni da se goste? 99% nas je, a njih je 1%! www.99posto.org

  2. Peđa says:

    Istorija nas uči da svaki " Rim " ( Rajh )ima svoj kraj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *