EVROPSKA KOMISIJA ODLUČILA: Hrvatskoj sankcije

EVROPSKA KOMISIJA ODLUČILA: Hrvatskoj sankcije

16 septembra 2013

Europafahnen vor der EU-Kommission Brüssel9Kolegijum komesara Evropske komisije doneo je po hitnom postupku odluku o pokretanju sankcija protiv Hrvatske. Komesarka za pravosuđe Vivan Reding upoznala je Evropsku komisiju, na čelu sa predsednikom Hozeom Manuelom Barozom, o tvrdoglavnom odbijanju Hrvatske da izmeni ”Leks Perković” i komesari su podržali njen predlog da se pokrene postupak za sankcije.

Barozo, Reding i File obavestili su članove Evropske komisije o ozbiljnom kršenju evropskih pravila od strane Hrvatske. „Kolegijum komesara je zaključio da je to ozbiljna situacija i da Komisija treba da deluje u skladu člana 39. pristupnog ugovora”, rekla je u ponedeljak u Briselu portparol Evropske komisije Nina Andrejeva.

To je neslavni rezultat inaćenja hrvatskog premijera Zorana Milanovića sa Evropskom komisijom, a još u petak je i hrvatski predsednik Ivo Josipović kategorički tvrdio da sankcija neće biti. Hrvatska vlada je prošle sedmice uputila pismo Evropskoj komisiji u kojoj odbija ”pritiske” i potvrđuje da će promena zakona koji onemogućava sprovođenje evropskih naloga za hapšenje ići onako kako je to Zagreb zamislio.

Spor se vuče od prvog dana kako je Hrvatska 1. jula postala članica EU, jer je Nemačka tražila da bude izručen Josip Perković, bivši udbaš, osumnjičen za političko ubistvo emigranta Stjepana Đurekovića. Nekoliko dana pre ulaska Hrvatske u EU u Saboru je izmenjen zakon, tako da izručenje nije bilo moguće, što je izazvalo gnev komesarke Vivan Reding. Zbog takvog ponašanja zvaničnog Zagreba ni nemačka kacelarka Angela Merkel nije doputovala na svečanost ulaska Hrvatske u EU.

Milanović je uporno tvrdio da ”Leks Perković” nije važan za Evropsku uniju i da je reč o ličnom pritisku komesarke Reding, koja napade na hrvatsku levu vladu ima u trenutku kada započinje kampanja za novo vođstvo EU. Hrvatski premijer optužio je Reding da je u kontaktu sa opozicijom, pre svega HDZ-om i da će Hrvatska istrajati u svojim pravima.

U Briselu su smatrali drugačije, pa će Hrvatska dobiti sankcije svega dva i po meseca od kako je postala članica EU. O kojim se sankcijama radi preuranjeno je govoriti, ali je gotovo sigurno da će biti obustavljeno finansiranje priprema za ulazak u „šengenski prostor”. Zemlje članice će u narednih deset dana dati svoje mišljenje i predloge oko sankcija.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *