Evropska komisija preti Gaspromu kaznom od 15 milijardi $

Evropska komisija preti Gaspromu kaznom od 15 milijardi $

5 oktobra 2013

gazpromEvropske antimonopolske vlasti imaju nameru da od ruske kompanije Gazprom zatraže 15 milijardi dolara zbog navodne zloupotrebe njenog dominantnog položaja u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Ovakvu nameru Brisela oglasio je evropski komesar za pitanja konkurencije Hoakin Almunija, na pres konferenciji u Viljnusu.

Almunija je izjavio da regulatorna tela koja vode antimonopolsku istragu protiv Gazproma, pripremaju izjavu o primedbama i zamerkama na račun ruske kompanije, piše Forbes pozivajući se na Reuters.

On je istakao da su istrage obavljene u Estoniji, Letoniji, Litvaniji, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Mađarskoj i Bugarskoj. Evropski komesar je odbio da precizira u kojem roku EU planira da svoje primedbe predoči Gazpromu.

Nezavisni izvor kaže da će to biti učinjeno do kraja 2013. godine. Prvo, zato što je Gazprom navodno podelio tržište gasa i time otežao slobodne isporuke u zemlje članice EU. Drugo, zbog navodnih indicija da je ruska kompanija sprečavala diversifikaciju isporuka gasa.  I na kraju, zato što je Gazprom tobože formirao nepravedne cene, vezujući ih za cenu nafte.

Nezavisni eksperti smatraju da Evropska komisija na ovaj način pokušava da kontroliše tržište i da natera Gazprom da pređe sa ugovornih cena isporuka gasa na spot-cene.

Predstavnici Gazproma smatraju da ovom istragom na istočnoevropskim tržištima, vlasti EU pokušavaju da izdejstvuju sniženje cena gasa.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *