EVROPSKA (NE)KULTURA: Upozorenje iz Brisela krši pravila diplomatskog bontona

EVROPSKA (NE)KULTURA: Upozorenje iz Brisela krši pravila diplomatskog bontona

26 avgusta 2014

ashton-merkel-hvrNačin na koji je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt premijeru Aleksandru Vučiću uručio upozorenje Brisela o izvozu u Rusiju u – potpunoj je suprotnosti sa dobrom diplomatskom praksom.

Kako za „Novosti“, ocenjuju bivši ministri spoljnih poslova, nekadašnji ambasadori i stručnjaci za međunarodne odnose, i „scenografija“ koja je izabrana za upućivanje „packi“ Beogradu – gimnastička sala škole razrušene u poplavama u Obrenovcu – krajnje je neprimerena i krši pravila diplomatskog bontona.

Bivši šef diplomatije i savetnik predsednika Srbije Ivan Mrkić kaže za „Novosti“ da je krajnje neobično da se takav dokument predaje u neformalnoj situaciji:

– Čitava stvar je još neprimerenija, ako se ima u vidu da Delegacija EU ima svakodnevne kontakte sa našim zvaničnicima. Normalan kanal bi bio da se zatraži prijem u našem MSP i da se iznese stav ili uruči neki dokument. Ovakav gest zvaničnika EU svakako ne može biti pozdravljen.

Mrkić naglašava da se u diplomatskoj praksi mora strogo voditi računa da nijedna izjava ili potez ne ukazuju na mešanje u unutrašnje stvari jedne države ili iskazivanje nepoštovanja.

Naš nekadašnji ambasador u Beču i Berlinu, Milovan Božinović, objašnjava da je u svojoj diplomatskoj karijeri imao bezbroj slučajeva kada je dobijao i uručivao tzv. non-pejpere ili ed-memoare:

– To je „najblaži“ vid upozorenja, način da iznesete stav o određenom pitanju. Ali, to je uvek rađeno u skladu sa ustaljenim kanalima diplomatske komunikacije. Ovo što se desilo u Obrenovcu je odstupanje od tih standarda. Siguran sam da EU to nije uradila iz neznanja, već je time htela da pošalje određenu poruku.

Po Predragu Simiću, profesoru međunarodnih odnosa i spoljne politike, gest zvaničnika EU nije uobičajen, ali ni veliko iznenađenje:

– Mnogo je načina na koje „veliki“ pokazuju odnos prema Srbiji. Očekivao sam da će EU pojačati pritiske na Srbiju zbog dešavanja oko ukrajinske krize, ali me je način na koji je to urađeno iznenadio. Ipak, ne očekujem da će Brisel ići dalje od ovog i pribeći nekim ozbiljnijim merama prema Beogradu.

DIPLOMATSKO OBRAĆANjE

* ED MEMOAR ILI NON-PEJPER – najblaža forma iznošenja stava o određenom pitanju

* NOTA – usmena ili pisana, može biti gradirana po svojoj oštrini

* DEMARŠ – oštar protest zbog određenog pitanja

* POVLAČENjE AMBASADORA – znak ozbiljnog zahlađenja odnosa

* ULTIMATUM – jedna država da postupi po zahtevima druge

* SANKCIJE

KOMENTARI4 komentara

 1. pedja says:

  ogromna vecina na rukovodecim mestima u Briselu su nekulturni ... pa nas to i necudi a Vucic je potplacen od strane zapada pa mora da izvrsava sve sto mu narede

 2. Branko says:

  Kad nemas dobrog domacina koji stiti svoju kucu mogu da rade sta hoce i kako hoce:SRAMOTA: Kako kad ti neko siluje cerku pa kazes bio je dobar covek:

 3. MISSKE says:

  Nema gazde a ovi navalili pa ne prestaju!Ne da siluju ćerku,nego siluju ceo Srpski rod i sve građane Srbije.Ima li nekoga u zemlji Srbiji da ima kaže DOSTA ?

 4. jugoslav mitic says:

  ovi nas siloju jer vucic nam je makro,zato njemu treba reci da je pravi zlotvor i da se nosi u tri fine materine.sve zavisi od ovog ludog naroda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *