ЕВРОПСКА УНИЈА КОНАЧНО ПРИЗНАЛА какве планове има са Балканом!

EVROPSKA UNIJA KONAČNO PRIZNALA kakve planove ima sa Balkanom!

24 aprila 2017

Zapadni Balkan nikada nije bio prioritet Evropske unije, u poređenju sa drugim problemima sa kojima se Unija suočavala, ocenio je Bodo Veber iz Saveta za demokratizaciju.

Veber je u razgovoru za portal European Western Balkans rekao da je Evropska unija „na autopilotu“ kad je reč o proširenju.

Navodeći da već deceniju upozorava na ruski uticaj u regionu, on kaže da su SAD pre desetak godina prepustile Evropskoj uniji liderstvo na Balkanu, da se, međutim, Zapad „nije pokazao“, te da je taj vakuum iskoristila Rusija.

To je, navodi, postalo evidentno kada je Moskva počela da podržava jednog čoveka koji je prvi identifikovao i eksploatisao taj „vakuum“ u liderstvu – predsednika Republike Srpske Milorada Dodika.

Veber kaže i da će EU moći da se usprotivi ruskom uticaju ukoliko razvije političku volju i strategiju.

Navodi i da ruski uticaj na Zapadnom Balkanu nije toliko značajan kad je reč o ekonomiji, budući da je, primera radi, trgovinska razmena Srbije i Rusije marginalna u poređenju sa razmenom Srbije i EU.

Rusija, dakle, ne može mnogo da ponudi u materijalnom smislu, ali zato može u ideološkom, navodi Veber.

Kad je reč o odnosu administracije novog američkog predsednika Donalda Trampa prema Balkanu, Veber kaže da se još ne zna kakva će biti američka politika prema regionu, ali da se ne zna kako će izgledati politika ni prema EU, Rusiji ili NATO.

– Mislim da će se američka politika podrške EU na Zapadnom Balkanu manje više nastaviti i stabilizovati u budućnosti – kaže Veber.

Govoreći o ulozi Nemačke na Zapadnom Balkanu i Berlinskom procesu, Veber kaže da je tokom tog procesa napravljen pomak u saradnji među premijerima, vladama, ali da su rezultati ograničeni u poređenju sa onim što je planirano.

KOMENTARI2 komentara

  1. gaga says:

    Problem je sto Evropa strateski ne moze bez Srbije a sduge strane nemoze da podnese sto Rusija ima svoj veliki uticaj! Umesto da su napravili sporazum sa Rusima i imali celu Rusiju na svojoj strani oni zeleli ocerupanu siromasnu Ukrajinu gde pola stanovnista ne zeli da zivi u Ukrajini druhga polovina i nezna dal su Poljaci Rusini ili Banderovci ..gde Banderovci ubijaju sve koji nisu Ukro fasisti opsti haos!A sad ce Evropa da uspostavi red na balkanu kad nije mogla u velikoj Ukrajini.Gde god su zapadnjaci dosli napravili su propast!Pa ko da im veruje?

  2. goran says:

    A znas li ti, jado, gde je Balkan. Ili samo lupetas?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *