ЕВРОПСКА УНИЈА ПРИЗНАЛА: Губимо утицај на Балкану

ЕВРОПСКА УНИЈА ПРИЗНАЛА: Губимо утицај на Балкану

13 маја 2021

Европска унија мора да схвати да балканске земље губе веру у дугогодишњу стратегију придруживања. Томе је допринео и неуспех ЕУ да обезбеди вакцине против коронавируса, наводи се у интерном документу ЕУ у који је Ројтерс имао увид.

Европа и Сједињене Америчке Државе сматрају да ће Албанија, Босна, самопроглашено Косово, Црна Гора, Северна Македонија и Србија једног дана постати чланице Европске уније, три деценије после ратова који су довели до распада Југославије.Међутим, Кина и Русија, које су у трговини и инвестицијама на Балкану заостајале за Европском унијом, граде све већи утицај. То се огледа пре свега у вакцинама које су те две земље понудиле Европи у пандемији, чиме су надмудриле европски блок.

„Морамо да признамо, да упркос непоколебљивој посвећености ЕУ интеграцијама, регион је дубоко разочаран у процес проширења“, наведено је у документу званичника ЕУ од 5. маја који је послат министарстава спољних послова држава чланица ЕУ.

У документу, који је припремљен за састанак европских шефова дипломатија одржан на којем се разговарало о Балкану али нису донете званичне одлуке, истиче се да је таквом осећају допринела перцепција кашњења у испоруци вакцина против ковида-19.

Након више година занемаривања региона од стране ЕУ, Хрватска је организовала Самит ЕУ у мају 2020. године како би дала нови замах балканским интеграцијама, јавио је Ројтерс.

Северна Македонија и Албанија требало је да покрену преговоре о чланству крајем прошле године.

Међутим, Бугарска не жели да дозволи Северној Македонији да напредује, позивајући се спор око језика и културе.

Француска је 2019. ставила вето на почетак преговора о приступању са Северном Македонијом и Албанијом, изразивши сумњу око напора те две земље у области демократије и борбе против корупције.

Европска комисија инсистира на томе да Албанија и Северна Македонија морају заједно да напредују.

Међутим, дипломате ЕУ су оцениле да је предлог комесара за проширење ЕУ Оливера Вархелија, који је касније повучен, да само Албанија треба да започне преговоре о чланству појачао осећај растројености.

Министри ЕУ на јучерашњем састанку у Бриселу нису успели да се помере са мртве тачке.

Успорени су и преговори о чланству Црне Горе и Србије, две државе за које се сматра да су највише напредовале у процесу приступања. Са друге стране, БиХ и Косово тек треба да формално добију статус држава кандидата.

„Широко је распрострањена перцепција на Западном Балкану да су шансе за улазак у ЕУ све мање и да се европске инспирације губе под сложеним сетом услова и процедура“, истиче се у интерном извештају.

Европски блок сада шаље у шест балканских земаља 650.000 доза вакцина произведених на Западу, али тек након што су Кина и Русија дистрибуирале у регион милионе доза.

(Политика)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u