Evropska unija sledeće nedelje uvodi sankcije Hrvatskoj

Evropska unija sledeće nedelje uvodi sankcije Hrvatskoj

13 septembra 2013

Hrvatska-EU-zastavaHrvatska će najverovatnije biti kažnjena zbog “slučaja Perković” uvođenjem sankcija od strane Evropske unije, i to već naredne nedelje.

Kako piše hrvatski “Jutarnji list”, pozivajući se na američku novinsku agenciju Rojters, Evropska komisija će najmlađu članicu evropske porodice kazniti zbog spora oko zakona o izručenju. Ovaj spor bi mogao i da ugrozi pomoć EU za unapređenje nadzora granica.

Svega nekoliko meseci nakon proslave punopravnog članstva u Uniji, Hrvatska se našla u nesaglasju sa svojim novim kolegama zbog izmena njenih zakona o izručenju, donetih samo nekoliko dana pre pristupanja Uniji, a koji su, kaže Rojters, osigurali zaštitu veterana hrvatskog rata za nezavisnost od 1991. do 1995. od istraga drugde u Evropskoj uniji.

Podsećamo, nemačka kancelarka Angela Merkel nije prisustvovala slavlju u Zagrebu, najverovatnije zbog zakona kojim se sprečava izručenje bivšeg visokog zvaničnika jugoslovenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Nemačkoj.

Očekuje se da EK uptrebi član iz pristupnog ugovora Hrvatske koji joj omogućuje da sprovede kaznene mere ako se prekrše pravila EU, takozvani zaštitni član, odnosno zaštitne mere predviđene članom 39 Ugovora o pristupanju.

– Strpljenje je isteklo. Verovatno ćemo pokrenuti zaštitni član – rekao je jedan visoki zvaničnik Komisije Rojtersu pod uslovom da ostane neimenovan. On je dodao da će se to verovatno dogoditi na redovnom sastanku ministara EU sledeće nedelje.

Vlada u Zagrebu je, nastojeći da izbegne sankcije, prošlog meseca obećala da će u potpunosti da primeni evropska pravila.

Ali Vivian Reding, poverenica za pravosuđe, u pismu hrvatskom ministru pravde Orsatu Miljeniću od 4. septembra, rekla je kako obećanje da će iduće godine biti promenjen način sprovođenja evropskog naloga za hapšenje – nije dovoljno.

Ona je rekla da bi nepoštovanje pravila moglo dovesti do odlaganja pristupanja Hrvatske zoni Šengena, što je Zagreb odredio kao jedan od svojih prioriteta.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *