EVROPSKA UNIJA U PANICI – Sve veći broj evroskeptika

EVROPSKA UNIJA U PANICI – Sve veći broj evroskeptika

25 marta 2014

EUhandPrema rezultatima prve runde lokalnih izbora u Francuskoj koji su podržani 23. marta, ultradesni Nacionalni front prema preliminarnim rezultatima dobio je više nego pet puta više glasova nego na prethodnim izborima 2008. godine.

Ukupan procenat glasova koje su sakupile pristalice proslavljene po svojim odioznim izjavama Marin Le Pen ne može, razume se, da se poredi sa pokzateljima solidnih partija. U izbornom prtljagu Nacionalnog fronta je 4,65% u proseku po zemlji. Ali u datom slučaju važna je tendencija. 2008. godine za isti taj Nacionalni front glasalo je svega 0,9% birača.

Zato kako se približavaju izbori za glavni zakonodavni organ jedinstvene Evrope i među političkim teškašima zemalja članica i među pripadnicima briselske vlasti sve više raste uznimerenost povodom opasnosti da pralament poplave populisti i desni ekstremisti. Glavno pitanje je šta da se od njih očekuje?

Svoj odgovor na njega dao je ovih dana nemački Frankfurter Alemajne Cajtung u komentaru pod nazivom Želja za razaranjima. Najviše bi evropski skeptici u Evropskom parlamentu hteli da se suprotstave svemu što se tamo dešava, piše između ostalog list. Posle izbora u maju ova za sada mala destruktivna grupa može bitno da se uveća. Mnoge predstavnike „uglednih“ partija nervira to što evroskeptici koji svakog meseca stavljaju sebi u džep po 8020 evra, mogu samo da govore, a ne žele da se bave skrupuloznim poslaničkim radom. Tim povodom list navodi reči jednog od najupečatljivijih pristalica skandalozne britanske Partije nezavisnosti, evropskog poslanika Rodžera Helmera. Drugi su ovde zato da bi radili na evropskom pravu. Mi smo ovde zato da im ne damo da to čine – bez uvijanja rekao je on.

Između ostalog, šef odeljenja za strateške ocene Centra za situacionu analizu Ruske akademije nauka Sergej Utkin, na primer, nije sklon da preuveličava opasnost od evroskepticizma.

Što se tiče perspektive radikala, tu postoji jedan važan faktor koji za sada radi na nivou posebnih zemalja članica i na nivou Evropskog parlamenta. Radikale ne podržava niko u centru. Kada se skok radikalizma desi, partije centra formiraju protiv njih svojevrsni sanitarni kordon. One su spremne da srađuju kako bi izolovale ovakve snage.

Direktor programa Budućnost Evrope u nemačkom fondu Bertelsmana Joahim Fric-Vaname poziva da se ne smatra evroskepticizam novom pojavom.

Anievropska raspoloženja vladaju u mnogim zemljama EU već dugo vreme. U Francuskoj, na primer, još od doba formiranja Evropske ekonomske izajednice trećina birača je istupala protiv. Slične pojave postoje i u drugim zemljama članicama, između ostalog u novim. Tendencija je svuda u mnogove ista – tamo loše zamišljaju Evropu.

U svakom slučaju antievropske snage nastavljaju da rastu. Ali tu istina postoji opasnost i za one koji se nalaze za volanom.

(Glas Rusije)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *