ЕВРОПСКА УНИЈА ЗАТВАРА НЕБО ЗА БЕЛОРУСКЕ АВИОНЕ

EVROPSKA UNIJA ZATVARA NEBO ZA BELORUSKE AVIONE

25 maja 2021

Samit šefova država EU pozvao je Evropski savet da zabrani letove beloruskih aviokompanija u vazdušnom prostoru EU, kao i da koriste njihove aerodrome.U saopštenju izdatom na kraju samita, navodi se da se evropske avioprevoznike pozivaju da izbegavaju da lete iznad Belorusije.

Lideri EU su pozvali da se pusti na slobodu jedan od osnivača Telegram kanala „Neksta“ (proglašenog za ekstremistički u Belorusiji) Roman Protasevič, da se obavi istraga u vezi sa sletanjem aviona „Rajan era“ u Minsku koje je bilo „bez presedana i nedopustivo“ i da se što pre uvedu dodatne sankcije Belorusiji.

Zatraženo je da se ubrza uvođenje sankcija protiv fizičkih lica i kompanija Belorusije zbog navedenog incidenta.

Lideri evropskih država su izrazili solidarnost sa Letonijom zbog proterivanja diplomata iz Minska.

Incident sa prinudnim sletanjem u Minsk

Avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno je sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba. Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

Praksa prinudnog sletanja aviona dešavala se i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

KOMENTARI6 komentara

 1. M says:

  Nek Bjelorusija za početak pokrene tužbu pred Međunarodnim sudom pravde,zašto nisu procesuirani-kažnjeni i predhodni prekršioci i istog nego samo oni?!?

 2. persida says:

  Uh, al ste mu naudili. Ziveo Lukasenko. Ne popustaj evropskim barabama.

 3. Milan says:

  "Evropski savet da zabrani letove beloruskih aviokompanija u vazdušnom prostoru EU, kao i da koriste njihove aerodrome." > ŠTA AKO BELORUSKI AVION TRAŽI PRINUDNO SLETANJE USLED KVARA? Ni to neće odobriti? Jer tako je naredio Centralni kometitet iz Brisela (=Evropski savet). I obratno, npr. avion Air Italia usled kvara neće tražiti sletanje u najbližem Minsku, nego će rizikovati do Poljske, pa makar se raspao u vazduhu, jer tako je preporučio Evropski savet=Centralni komitet EU. Koliko će trajati bes Evropske unije, a koji podrazumeva ne samo cirkus nego i sve veću nesigurnost u medjunarodnom avioprevozu? Kako je samo 1 avio putnik (Roman Protasevič) postao važniji od desetina i stotina hiljada avio putnika?

 4. Ivana says:

  Za Ruse, Beloruse i Srbe sve je zatvoreno i idući put kad zgazite Berlin i Zagreb opet onako pravoslavno i slavenski glupo oprostite neprijateljima da ima ko da nas kolje do zadnjega. Teški idioti ovi naši gubitnički narodi svaku pobedu pretvore u naš teški poraz. Gde je Rusima Ukrajina i ostali delovi nekad moćne Rusije? Gde je Srbima Krajina, pola Bosne, Srpska Crna Gora, Stara Južna Srbija ( Makedonij ) Gde nam je Dušanovo Carstvo kukavice i blesani?

  • Gagi says:

   Ivana... Svi ovi delovi nekadasnje Srbije koje si navela, zamenjeni su za Dedinje i Senjak, tolika Srbija je za sada dovoljna ovima koji "cuvaju i brinu" o narodu. Ako se malo procacka, ima Srbije na Floridi, u Londonu, ma ima "nasih" svugde gde su zapadni kapitalisti prihvatili komunisticke pare. Jedino ubog i prevaren narod nigde nije odlazio, polako se i njihove vecne kuce na prostoru Balkana unistavaju kao da nikada nisu postojali i ziveli na prodatom i ustupljenom prostoru. Sta ces, nove gazde oru i ciste svoju njivu od zaostalog "otpada" i "korova". Maheri i prodavci tudje imovine se danas takmice ko ce kupiti skuplji i veci stan u Bgd-u, moze i na vodi. Deca tih "mahera" i "patriota" danas besne na naslovnim stranama novina, rugajuci se tako "svom" narodu koga mnogo vole i koga su bezdusno opljackali i unakazili.

  • Archelay says:

   Kako to da je Makedonija"stara Srbija"ako Makedonci u bibliju figurirau pored Jevreja,Palestinaca,Persijance i Egipcane a ne i Srba?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *