ЕВРОПСКЕ САНКЦИЈЕ ШИПТАРИМА чиста су фарса

EVROPSKE SANKCIJE ŠIPTARIMA čista su farsa

29 juna 2023

Predložena lista mera Evropske komisije protiv vlasti u Prištini neće imati ozbiljan efekat na Kurtija a najviše što bi mu moglo nauditi je mobilizacija nejake opozicije, smatra diplomata Zoran Milivojević.

Evropska komisija će predložiti listu mera protiv vlasti u Prištini zbog nepoštovanja zahteva za deeskalaciju na severu Kosova, izjavio je u Briselu čelnik Evropske komisije Jan Gert Kopman.Evropske sankcije Prištini

Najavljene mere uključuju zamrzavanje rada tela u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, suspendovanje evropskih fondova za tzv. Kosovo i obustavljanje političkih kontakata sa vlastima u Prištini.

„Suspendovaćemo planiranje fondova za Kosovo, a predlozi Prištine u okviru finansijskog okvira za Zapadni Balkan neće biti obrađivani. Tekuća podrška kroz proces javnih nabavki i potpisivanje ugovora takođe će biti obustavljeni“, izjavio je Kopman, direktor za proširenje u Evropskoj komisiji.

Politički kontakti i sastanci na visokom nivou sa predstavnicima Prištine takođe će biti suspendovani, rekao je Kopman, govoreći u odboru za spoljnu politiku Evropskog parlamenta zajedno sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Efekat sankcija – mobilizacija nejake opozicije

Najavljene sankcije Prištini su diplomatsko političke mere koje ne mogu proizvesti ozbiljan efekat, jer Kurti neće odustati od strategije da ostvari kontrolu nad severom Kosova upotrebom sile, smatra spoljnopolitički analitičar Zoran Milivojević.

Uostalom, Kurti je u razgovoru sa predsednicom EK Ursulom fon der Lajen rekao da će fazno povlačiti policiju u zavisnosti od stanja na terenu, podseća Milivojević.

„Na njega mogu da utiču samo direktne mere koje bi ga onemogućile da koristi silu i sprovodi represiju Drugo, iz svega ovoga se vidi da zapadni centri moći polaze od strategije da je tzv. Kosovo država i da vlast u Prištini ima legalitet i legitimitet. Insistiraju na tim izborima, smatraju da su oni uzrok krize, ignorišu Zajednicu srpskih opština (ZSO) i sve ono što je prethodno pitanje i sve stavljaju u kontekst Ohridskog sporazuma.“

Predložene mere mogle bi da izazovu unutrašnja kretanja na tzv. Kosovu, mobilizaciju opozicije u cilju unutrašnjeg slabljenja Kurtija, koji ima većinu u albanskom biračkom telu, smatra Milivojević.

Kurtija slamaju samo otpor Srba i Kfor u funkciji

To što neće imati kontakte sa evropskim zvaničnicima ili što će se pitanje stabilizacije i pridruživanja usporiti nema nikakvog uticaja na Kurtija, što se videlo i do sada. Kurtija to ne interesuje, a ni finansijske sankcije na kratak rok ne mogu proizvesti neke ozbiljne efekte, smatra Milivojević.

„Na Kurtija može da utiče samo politička volja – odluka da se KFOR stavi u punu funkciju, da odstrani sve policijske i druge snage koje nemaju mesta na Kosovu i Metohiji i da uspostavi potpunu bezbednosnu kontrolu, što mu je i nadležnost,“ kaže naš sagovornik.On smatra da bi trebalo skloniti Kurtijeve gradonačelnike severnih opština ne bi li se ta priča potpuno završila i da Euleks spreči represiju nad Srbima, što bi moglo proizvesti neku vrstu stabilizacije na severu Kosova i Metohije i srpskim enklavama na jugu.

Srbi svakako neće odustati od otpora, inisistiraće na ZSO jer nemaju drugih garancija i zato učešće na izborima nije realno bez formiranja ZSO, kaže Milivojević uz napomenu da treba imati u vidu i da Beograd ne kontroliše Srbe u pokrajini i da nema nameru da ih uslovljava kako će se ponašati.

„Srbi se neće odreći otpora a Beograd se neće odreći podrške Srbima i sa tim treba računati. Beograd neće da se odrekne ZSO koja mora u političkom smislu biti pretpostavka i garancija za njihov opstanak“, zaključio je Milivojević.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

  1. Gagi says:

    SVE sto stize iz EU i sa zapada je farsa i prevara. Valjda smo do sada to mogli da shvatimo, druga je prica sto nas neko uporno zamajava sa tom EU i njihovim pederskim vrednostima. Neka nas neko, ko to dobro i bolje zna, podseti, kada je u istoriji zapad bio blagonaklon prema Srbima. Jos za vreme Stefana Milutina su napadali i atakovali na ovu teritoriju. NIKADA ti napadi i unistenje nasog naroda nisu prestali. Samo su nacin i metod prilagodjavani vremenu i okolnostima. Njihova mrznja prema nama je vecna a nasa ljubav prema njima i njihovom zivotu neogranicena.

  2. Dragan says:

    Zapadni ološ čuva šiptarskog smrada, cela evropa i i kurti smrde...

  3. milorad5 says:

    pa kurti je njihov čovek i radi za brisel...ali imaju uticaja "sankcije"..cekla farsa se sastoji u tome da PARA VIŠE NEMA ONOLIKO ZA TE NAMANE KAO RANIEJ A NE MOGU DA KAŽU TO DIREKTNO PA SU CIMNULI KURTIJA DA ISPROVOCIRA PRE SVEGA AMERIKANCE KOJI SU POČELI NEŠTO DA MULJAJU NA SVOJU RUKU DIPLOMATSKI I VIDE ŠTA BI TO MOGLO BITI ALI PRIMARNI CILJ JE PREDSTOJEĆE REZANJE FONDOVA ZA KOSOVO PA DA NE ISPADNU JADNI I SMEŠNI TO PRIKAZUJU KAO NEKE "SANKCIJE":)....OLOŠ BRE NEVIDJENI ALI POLAKO OSTAJU BEZ PARA ZA PLAĆANMJE SVOJIH TERORISTA AGENATA I INSTITUCIJA LAŽNIH DRŽAVA A TO ĆE SADA DA IDE BRŽE..ISTA SE SUDBINA SMEŠKA I SVIM OSTALIM IZDAJNICIMA SFRJ...MORAĆE DA SE PLAĆA POREZ I DA SE RADI A NE DA SE ŽIVI NA EU JASLAMA OPUŠTENO...SRBIJA NIJ U TOJ PRIČI JER MI OD NJIH PARE NEPOVRATNO I BESPLATNO NE DOBIJAMO SEM NEKE MALE "HUMANITARNE I INFRASTRUKTURNE" POMOĆI IZ EU KOJA U PRINCIPU RAZRADJENIM BIROKRATSKIM KANALIM UNUTAR SRPSKE BIROKRATIJE ZAVRŠAVA NAJVEĆIM DELOM U DŽEPOVIMA NJIHOVIH OMOLJENIH POLITIČARA I MEDIJA..DRUGIM REČIMA RAZRADJEN SISTEM ZA "LEGALNO" PLAĆANJE AGENTURE U SRBIJI...MI OSTALI OD TIH PARA NI CENT NE MOŽE DA VIDMO JER EM SU MALE U ODNOSU NA STANOVNIŠTVO EM SE PLAĆA SVE SAMO NE ONO ZAŠTA SU NAVODNO NAMENJENE...VELIKA PERIONOICA LOVE JE TU NA POSLU... ZA TIH PAR STOTINA MILIONA EVRA KOJIM KUPUJU UTICAJ I POKUŠAVAJ UDA OBLIKUJU JAVNO MNENJE I MIŠLJENJE U SRBIJI A OSIM TOGA NI EVRO NIEJ ONO ŠTO JE BIO..OD "REVOLUCIJE" 5 OKTOBRA JE DEVALVIRAO VIŠE OD 100%...E SAD ŠT NI DIANR NE RASTE TO JE KOMBINACIJA NAŠE BEDE I NJIHOVIH FINANSIJSKIH UCENA PRETNJI I PRITISAKA PA SE NIKO NE USUDJUJE OVDE DA ZAISTA EKONOMSKIM INSTRUMENTIM ISKORISTI TU STALNU DEVALVACIJU EVRA ZA JAČANJE NACIONALNE VALUTE.NE BI TO BILA VELIKA RAZLIKA ALI DA JE RADJENO KAKO JE MOGLO A NIJE SE SMELO EVRO NE BI VREDO VIŠE OD 95 RSD....I TAKO SAD ĆE NA KOSOVU DA BUDE JOŠ VEĆA BESPARICA I OPET ĆE DA KRENU U PEČURKE ALI ĆE IM PRESEDNU ...U SRBIJI U ZADNJE VREME SAMO OTROVNE PEČURKE RASTU BOLJE DA IH NE PROBAJU....A I NAMA JE BOLJE ŠTOI DA RATUJEMO KAD ĆE SAMI DA SE URUŠE NA KOSOVU KAKO LOVA BUDE SVE MANJE I MANJE STIZALA SA ZAPADA,PA OBESIĆE KURTIJA ZA JAJA MOŽDA JOŠ OVE ZIME,I ZATO SE OPE POTPALJUJE "NACIONALNI ŽAR" ALI MISLIM DA IM TO NEĆE MONOGO POMOĆI TAMO JER SITUACIJA IM JE BLIZU POTPUNE KATASTROFE...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *