ЕВРОПСКИ ЕКСПЕРТ: Бомбардовање Југославије је стратешка грешка ЕУ

EVROPSKI EKSPERT: Bombardovanje Jugoslavije je strateška greška EU

24 marta 2019

Za Evropsku uniju je bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije 1999. godine bilo strateška greška, smatra šef Centra za geopolitička istraživanja „Eurokontinent“ Pjer Emanuel Toman.

Trinaest zemalja-članica NATO-a dale su toj alijansi na raspolaganje svoju avijaciju za izvođenje vojne operacije, a među njima su Francuska, Nemačka, Italija, Portugalija, Španija i Velika Britanija. Američki kontinent je imao oko 75 odsto udela u svim operacijama NATO-a.„Smatram to strateškom greškom. To je od NATO-a napravilo organizaciju koja je odgovorna za bezbednost Evropljana i koja je dominantna u odnosu na Evropsku uniju. Evropska unija i evropske članice NATO-a su napravile od sebe zatočenike geopolitičkih prioriteta SAD na Balkanu, kao i Nemačke, koja smatra da je EU potčinjeni deo evroatlantskog prostora. Smatram da je kriza u EU delimično počela upravo tada“, rekao je ekspert.

On je nazvao lažima izjave da je bombardovanje bilo „humanitarna intervencija“.

„To je bilo učinjeno da bi se sakrili istinski geopolitički interesi atlantista, koji su želeli da rasparčaju Jugoslaviju, da izvuku Rusiju iz regiona Balkana i da konačno okrenu balkanske zemlje NATO-u“, rekao je Toman.

Ekspert smatra da je rezultat bombardovanja „stvaranje nefunkcionalnih država kao što su Kosovo ili Bosna koje ne mogu da postoje bez evropskih subvencija“.

„NA Balkanu su se za dug period učvrstili islamski ekstremisti, a region je postao jedan od kriznih faktora u odnosima s Rusijom, koja je izgubila poverenje u evroatlantske instance“, ukazao je Toman.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad2 says:

    Pljačka je razlog bombardovanja, a posledica je KRAJ UN i slom medjunarodnog prava.Platiće zapadna koalicija MNOGO zbog toga, skupo će ih koštati SOPSTVENO rasturanje medjunarodnog poretka koji je pre svega NJIMA donosio ogromne koristi i vodeću ulogu.Sa prvom bombom bačenom ovde ta vodeća uloga je dovodena u pitanje i LAŽ humanosti i dobronamernosti je RASPRŠENA.Ostaju goli itneresi i oni su kod ogromen VEĆINE čovečanstva DIREKTNO SUPROTNI OD INTERESA ANGLOSAKSONSKE IMPERIJE I NJIHOVIH ELITA.TO ZNAČI RAT I ZATO ĆE BITI RATA SVETSKIH RAZMERA.VIDLJIVE SU PRIRPEME ZA TAJ RAT A ZAPAD TU BITKU NE MOŽE DA DOBIJE NIKAKO.ONI SU TI KOJI NAJVIŠE GUBE, I JA SE NADAM DA ĆE IPAK NEKAKO U TIM TUPAVIM MOZGOVIMA DA PREOVLADA RAČUNICA KOJA JASNO TO I DOKAZUJE.ONI MISLE DA MOGU DA NAPADAJU BEZ POSLEDICA PO SEBE NEKAŽNJENO I BEZ ODMAZDE, ALI SADA SU SE STVARI PROMENILE I ODMAZDA ĆE BITI SUROVA I BRZA.BOLJE IM JE DA NE POKUŠAVAJU, ALI MISLIM DA ONI NISU VIŠE NORMALNI UOPŠTE.

    • Velika Metla says:

      Ako ne potope pirgavce sa sve ostrvom neće ništa uraditi! Opet će se to zlo pojaviti i dići glavu za 50 godina! Njima je zlo u genima i krvi,jer su se predali sotoni,i oni bez zla ne mogu da funkcionišu!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *