ЕВРОПСКИ КОМЕСАР ОБЈАСНИО ЗАШТО УКРАЈИНУ НЕЋЕ ПРИМИТИ У НАТО

EVROPSKI KOMESAR OBJASNIO ZAŠTO UKRAJINU NEĆE PRIMITI U NATO

6 oktobra 2022

Ukrajina neće moći da pristupi NATO-u, uprkos podnetim dokumentima, izjavio je evropski komesar za unutrašnje tržište EU Teri Breton za televiziju „BFM“.

Prema njegovim rečima, NATO neće primiti Ukrajinu u savez, jer se na njenoj teritoriji vode borbena dejstva.„Zelenski je zatražio prijem Ukrajine u NATO, ali, kao što je poznato, pitanje pristupanja Alijansi ne može se pokrenuti u periodu vojnih dejstava na teritoriji zemlje. A u Ukrajini su u toku vojna dejstva i teško je kazati kada će se završiti“, rekao je Breton.

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je ranije izjavio da je Kijev, kao odgovor na ujedinjenje DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti s Rusijom, podneo zahtev za ubrzani prijem u NATO.

Mnogi američki političari i predstavnici Bele kuće su reagovali na objavu Zelenskog. Pomoćnik predsednika SAD za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je izjavio da sada nije vreme za prijem Ukrajine u NATO, dok je predsednica Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi izbegla odgovor lista „Politiko“ na pitanje da li SAD podržavaju članstvo Ukrajine u Severnoatlantskoj alijansi.

(Sputnjik)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *