ЕВРОПСКИ МЕДИЈИ: Русији не можемо отети гас!

EVROPSKI MEDIJI: Rusiji ne možemo oteti gas!

13 oktobra 2021

Moguće je i potrebno, izgraditi dobre i funkcionalne veze sa Moskvom, ali oholost Evropljana ne dozvoljava da se sve izgradi na ovaj način.Ovo je upravo zaključak koji se može izvući iz članka Balinta Botonda na mađarskoj veb stranici PestiSrácok.

Svi kupuju većinu svog prirodnog gasa iz Rusije. Zato što ga u Evropi ima mnogo manje nego što je potrebno, dok Rusi, naprotiv, imaju mnogo. Nakon što su Nemci zaustavljeni u blizini Moskve 1941. godine, a zatim i Amerikanci takođe nisu uspeli da potčine Rusiju posle 1990. godine, nažalost, postalo je nemoguće silom uzeti gas, a za to morate da platite, tvrdi autor.

On je podsetio da je Rusija vekovima želela da igra značajnu ulogu u Evropi.

Budite barem ravnopravan akter, poštovan od prosvećenog Zapada, u skladu sa svojom veličinom, vojnom moći i kulturom. Nije joj pružena takva prilika. Međutim, Rusi i dalje imaju gas. A ovaj gas je potreban Evropskoj uniji.

Vredi uzeti u obzir da je mađarska vlada uspela ne samo da zaključi sporazum sa Rusima da garantuje stabilnu cenu prirodnog gasa prihvatljivu za mađarsku privredu i domaćinstva, već čak i da isključi Ukrajince iz formule za određivanje cena.

Ovo je, naravno, bio ruski zahtev, ali priznajmo, ni to nam neće nauditi. Mađarska je uspela da uradi ono što EU nije uspela.

Mađarska vlada dala je Rusima priliku da se pokažu kao dobrodušni, velikodušni i stabilni partneri.

Putin sigurno zna da je Orban pravi političar, a lideri EU mogu početi da se mešaju u ideologiju u bilo kom trenutku, čak i protiv svojih interesa. Putin voli da bude velikodušan, a Orban mu je dao takvu priliku, smatra analitičar.

On napominje da mađarski premijer Viktor Orban u Putinu vidi vođu nesumnjive velesile i na taj način komunicira s njim, dok “glupi zapadnjaci s visine gledaju na Ruse”, a zatim se zameraju preko gasovoda.

Prokomunistički lideri EU takođe su iznenađeni vučjim zakonom kapitalizma, prema kojem velike ribe jedu male, a postoje monopoli i karteli.

To ne važi samo ako se dogodi demokratski, što važi za Amerikance, Nemce ili Francuze, ali važi kada to Rusi učine na odvratan, autoritaran način.

Šala veka je da bivši komunistički Putin očigledno zna više o funkcionisanju svojevrsnog slobodnog tržišta nego što je to nekada znao kapitalistički Zapad.

(Webtribune.rs)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Rocky says:

    Eto nekima u Euprdiji konačno došlo iz bulje u tintaru.Izvolite smradovi kupiti energente od Rusije,a ne stalno oholo gledati s visine na Ruse kao na nekakve šošone koji moraju svoje resurse staviti vama na besplatno korištenje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *