Evropski muslimani napuštaju islam

Evropski muslimani napuštaju islam

21 novembra 2014

moscow-muslims-celebrate-eid-943Sve veći broj evropskih muslimana napušta islam i prelazi u hrišćanstvo ili postaju agnostici, iako je to tabu tema u njihovoj bivšoj verskoj zajednici, navodi portal „EU njuz“.

Francuz Said Uidžibu, koji se odrekao islama i prešao u evanđelske protestante, kaže da je vreme da i ostali bivši muslimani izađu u javnost i to saopšte. Kako kaže, ostali muslimani „tolerišu“ to što je on učinio, ali je priznao da je njegova odluka izazvala i određenu dozu negodovanja.

Said upozorava i na „dvostruki jezik“ koji prema nekadašnjim muslimanima koriste određeni ogranci islama u Francuskoj, bliski „Muslimanskom bratstvu“ i „salafistima“.

„Odricanje vere je tabu tema u mislimanskoj kulturi i, ukoliko u Kuranu nema predviđene kazne, proročka tradicija poziva na ubijanje otpadnika“, ističe Raduan Atija, nekadašnji imam, koji je školu završio u Saudijskoj Arabiji, a sada je stručnjak za islam na Univerzitetu u Liježu.

Veliki broj evropskh muslimana koji napušta islam okreće se evangelizmu, čiji propovednici pokušavaju da prošire svoj uticaj na radnička i imigrantska naselja u kojima većinu čine muslimani. Atija ističe da je uzrok napuštanja islama sve veći islamski radikalizam i svetski džihadizam.

Inženjer iz Belgije, koji nije želeo da bude imenovan, napustio je islam jer nije saglasan sa „potpunom kontrolom“ te vere nad životom ljudi. „Dosta mi je sveprisutnosti fundamentalista i ‘licemerstva islama’“, kategoričan je inžinjer. On se pridružio grupi koja se bori protiv muslimanske „indoktrinacije“.

Slične organizacije godinama postoje u Britaniji i Nemačkoj i uglavnom su sastavljene od Iranaca u egzilu. „Centralni savet nekadašnjih muslimana“ u septembru je u Nemačkoj pozvao na proteste protiv nekolicine salafista koji su sebe proglasili „šerijatskom policijom“ u gradu Vupertalu.

Prema pojedinim procenama, u Londonu, gde živi oko 600.000 muslimana, desetak hiljda njih su agnostici.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Mare says:

    Najzalosnije je sto belosvetske profuknjace koriste ovu veru zarad propagiranja najgorih zverstava... Medjutim, problem Islama na bliskom istoku je vise etnicki nego verski, ali mediji ga krste kao iskljucivo verski.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *