Evropski parlament pripremio rezoluciju o Šešelju

Evropski parlament pripremio rezoluciju o Šešelju

25 novembra 2014

Vojislav Seselj 373Evropski parlament oštro osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i poziva vlasti Srbije da se odlučno ograde od njegovih izjava.

To piše u radnoj verziji rezolucije, o kojoj bi poslanici trebalo da glasaju u četvrtak, 27. novembra.

„EP najoštrije osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i uvrede žrtava rata na podrucju bivše Jugoslavije, uključujući i njegovu sramotnu izjava na dan sećanja za žrtve Vukovara“, piše u radnoj verziji dokumenta u koju je Tanjug imao uvid.

EP će, kako stoji u radnoj verziji, od Vlade Srbije tražiti da se distancira od izjava lidera radikala, u kojima on poziva na prekrajanje granica na Balkanu i pogrdno govori o drugim narodima i njihovim predstavnicima.

Još se ne zna kako će izgledati finalni nacrt rezolucije, koja je na zahtev hrvatskih poslanika prošle nedelje po hitnoj proceduri uveden u dnevni red plenarnog zasedanja EP u Strazburu, a ovih dana predmet je intenzivnih konsultacija poslaničkih grupa.

Jedna od stvari oko koje još nije postignuta saglasnost je i formulacija kritike na račun Haškog tribunala, koji je Šešselja, posle 12 godina pritvora, pustio na privremenu slobodu bez presude i bez zabrane političkog delovanja.

Dok pojedini poslanici traže da se Tribunalu u Hagu upute kritike zbog lošeg vođenja postupka, drugi podsećaju da je Evropski parlament dosad zdušno podržavao Tribunal i zahtevaju da se primedbe ublaže, saznaje Tanjug iz izvora bliskim radnoj grupi za izradu rezolucije.

Finalni tekst nacrta rezolucije biće usaglašen do četvrtka, kada će poslanici glasati o njemu.

Šeselj, kome se sudi zbog zločina protiv čovečnosti, nedavno je pušten iz Tribunala „iz humanitarnih razloga“, nakon što je utvrđeno da boluje od teške bolesti, a proces koji se vodi protiv njega je iz proceduralnih razloga u zastoju.

Lider radikala je nakon povratka u Beograd održao miting i dao niz zapaljivih izjava, a u Hrvatskoj je posebno teško primljeno njegovo saopštenje u kome je na godišnjicu pada Vukovara čestitao srpskim četnicima oslobađanje ovog grada.

Iz Zagreba je najavljeno da će sličnu rezoluciju o Šešelju uskoro doneti i hrvatski Sabor.

KOMENTARI2 komentara

  1. zuba zubic says:

    HRVATSKI SABOR, STA JE TO???????????????????????????????? jA MISLIM DA JE TO NEKA GRUPA RAZNOG ODPADA, PRE SVEGA IZMETA, ALI ONOG NECIRKULISANOG PRAVO IZ BULJE. AKO SAM POGRESIO, NEKA MI NEKO OBJASNI IPAK SAM MOZDA IZLAPIC, ZNATE, GODINE CINE SVOJE.

  2. snezana says:

    Sta ima Hrvatska sa govorom naseg Vojvode? Nismo valjda u saboru gde Poslanicima zatvaraju mikrofon.Nas Vojvoda Seselj nije ni u Haagu stedio sa istinom pa ni sad nece u Srbiji.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *