ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ СПРЕМА САНКЦИЈЕ СРБИЈИ

EVROPSKI PARLAMENT SPREMA SANKCIJE SRBIJI

16 oktobra 2023

Najveće političke grupacije u EU Parlamentu završile su nacrte svojih predloga Rezolucije o odnosima Beograda i Prištine i poslednjim oružanim incidentima u selu Banjska u kojima će tražiti uvođenje kaznenih mera protiv Srbije, ali imaju različite stavove o tome da li ih treba uvesti odmah ili tek ako se dokaže da zvanični Beograd ima bilo kakve veze sa „terorističkim napadom na severu Kosova“, objavio je N1 pozivajući se na svoje izvore.

Poslanici iz Evropske narodne partije (EPP), najbrojnije političke grupacije u Evropskom parlamentu, stava su da bi trebalo osuditi podršku koju je zvanični Beograd dao počiniocima „terorističkog napada“, ali neće insistirati na oštrom rečniku i a priori kaznama protiv Srbije, zbog protivljenja nekoliko stranaka članica grupacije koje, prema saznanjima N1, pretežno dolaze iz zemalja koje nisu priznale Kosovo kao nezavisnu državu.Kako N1 saznaje, EPP i Zeleni saglasni su da bi Srbija trebalo bude kažnjena, ali samo ako istraga pokaže vezu države sa incidentom u Banjskoj, dok Socijaldemokrate smatraju da je Srbija de fakto odgovorna za događaje od 24. septembra i da bi je odmah trebalo kazniti zbog toga, kao i dosadašnjih postupaka, za koje smatraju da nisu išli u prilog saradnji i smirivanju situacije.

U taborima Narodnjaka, Socijaldemokrata i Zelenih vlada mišljenje da bi trebalo ukinuti kaznene mere protiv vlasti u Prištini, saznaje N1, pa se očekuje da će prilikom usaglašavanja finalne verzije teksta Rezolucije ta ideja dobiti dovoljnu podršku, uprkos ranije iskazanom stavu Službe za spoljne poslove EU u kojoj smatraju da još nisu prestali da postoje svi razlozi koji su doveli do uvođenja kaznenih mera protiv tzv. Kosova.

Većina poslanika Socijaldemokrata želi da u Rezoluciju uđe i jasna osuda retorike i postupaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića, smatrajući ga „destabilizujućim faktorom“, ali to, za sada, nema podršku ostalih političkih grupacija.

Među političkim grupacijama postoji konsenzus da se Rezolucijom Evropskog parlamenta osudi „teroristički napad“ u Banjskoj i zahteva puna saradnja Prištine i Beograda oko istrage tog događaja, uključujući i procesuiranje i ekstradiciju odgovornih, „snažno apeluje“ na obe strane da učine sve što mogu da se smanje napetosti i da ne povlače korake koji bi doveli do pogoršanja situacije, zahteva da tzv. Kosovo i Srbija ispune predloge EU koji vode ka deeskalaciji i da se vrate za pregovarački sto, za koji dele mišljenje da je jedini način da se dođe do kompromisa kojim bi bili rešeni svi problemi i trajno uređeni međusobni odnosi.

Nejasno je do koje mere će evroposlanici okriviti sami sebe, odnosno institucije EU, za stanje na Kosovu i zaoštravanje situacije, jer je većina njih u debati održanoj pre dve nedelje ukazivala na odgovornost EU, pre svega za izostanak rezultata dijaloga Beograda i Prištine.

Zeleni su čak na odgovornost pozivali i Miroslava Lajčaka, specijalnog predstavnika EU za dijalog, ali kako saznaje N1, dogovorili su se da ipak ne insistiraju da se njegovo ime nađe i u Rezoluciji.

Sastanak predstavnika političkih grupa iz Evropskog parlamenta na kome će predstavljati svoje predloge nacrta i dogovarati se oko izgleda finalne verzije teksta rezolucije biće održan u ponedeljak uveče u Strazburu, na marginama prvog dana zasedanja EU parlamenta. Glasanje na plenarnoj sednici je zakazano za četvrtak, 19. oktobra u podne.

Rezolucije Evropskog parlamenta, predstavljaju zvaničan stav te institucije, ali nisu obavezujuće za institucije EU ili države članice.

KOMENTARI5 komentara

 1. Beli Orao says:

  A za teror šiptara nad srpskom manji om e a riječi , đubrad katoločka!

 2. Kulak says:

  Budaletine.

 3. milorad5 says:

  treba izglasati to...osim toga šta bre oni zamišljaju da je ovo obdanište a oni su vaspitačica pa "kažnjavaju" nekoga...ovo je smešno naduto kolonizatorko ponašanje i još tvrde da žele da se pridrućimo toj unij i parlamentu alo bre oni su potpuno abnormalni ljudi ili su toliko zli i pokvareni da uošte toga više nisu svesni...jedno od ta dva je sigurno..nema ništa od sankciaj oni to ne mogu i nesmeju da urde ako im je evro mio a ništa njima draže od evra nije...koja ogavna stoka...

 4. Carnex Pasteta says:

  Problem je izdajnicka vlast na celu sa AV/AB i onim svinjoglavom Ivice Dacic.

 5. Don Milo says:

  Pošteno...samo sankcije razume srbin.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *